Šport
53 ogledov

Leonard iz pokoja na vrh

Prizor iz legendarnega obračuna med Sugar Rayjem Leonardom (desno) in Marvinom H
1/2
Žurnal24 main
Boksarski šampion Sugar Ray Leonard se je 6. aprila 1987 vrnil po treh letih premora in v obračunu za naslov svetovnega prvaka v srednjetežki kategoriji (verzija WBO) premagal Marvina Haglerja.

Sugar Ray Leonard bo za vedno z zlatimi črkami zapisan v zgodovini boksa. Američan je prvi boksar, ki je z borbami zaslužil več kot sto milijonov dolarjev, v petih različnih kategorijah je osvojil naslov svetovnega prvaka in bil v osemdesetih letih prejšnjega stoletja izbran za boksarja desetletja. Seveda je član boksarske Hiše slavnih.

Sugar Ray Leonard se je kot peti od sedmih otrok rodil 17. maja 1956 v kraju Rocky Mount v Severni Karolini. Mati mu je po naljubšem pevcu dala ime Ray Charles Leonard. Pri treh letih se je z družino preselil v Washington, kasneje pa se je ustalil v Marylandu. Kot otrok je bil sramežljiv, večinoma se je zadrževal doma, kjer je prebiral stripe ali se igral s svojim psom. "Nikoli ni veliko govoril. Nismo vedeli, o čem razmišlja. A povzročil nam ni ene same težave," je nekoč dejala njegova mati.

Izjemen že med amaterji
Leonard se je z boksom spoznal pri 13 letih po zaslugi starejšega brata Rogerja. Leta 1972 je sodeloval na olimpijskih kvalifikacijah. Ker je veljalo pravilo, da morajo biti boksarji stari 17 let, je 16-letni Leonard lagal o svoji starosti. Prišel je do polfinala, kjer je po deljeni sodniški odločitvi izgubil proti Gregu Whaleyju. Zanimivo je, da je Whaley pri tem dobil take „batine“, da so mu sodniki prepovedali nadaljnji boj. Whaley nikdar več ni boksal. Takrat je tudi dobil vzdevek Sugar (sladkor, op. p.). Pomočnik trenerja olimpijske reprezentance Sarge Johnson je namreč dejal: "Mali je sladek kot sladkor!" In vzdevek je ostal.

Leonard je zadnja poraza v amaterski karieri doživel let 1973, tri leta kasneje pa se je uvrstil v olimpijsko reprezentanco. V Montrealu v Kanadi je tako nastopil skupaj z Leonom in Michaelom Spinksom, Howardom Davisom mlajšim, Leom Randolphom, Charlesom Mooneyjem in Johnom Tatom. Po mnenju mnogih je šlo za najmočnejšo boksarsko olimpijsko ekipo vseh časov. Leonard je vse borbe dobil z izidom 5:0. V polfinalu se je za zadnji amaterski poraz maščeval Poljaku Kazimirju Sczierbi, v finalu pa bil boljši še od Kubanca Andresa Aldame, ki je slovel po svojih nokavtih. No, v tej borbi se je dvakrat znašel na tleh in bil proti Sugarju brez možnosti. Leonard je amatersko kariero končal s 145 zmagami in 5 porazi, 75-krat je zmagal z nokavtom.

Sprememba načrtov
Leonard je po olimpijskih igrah želel končati boksarsko pot in se posvetiti študiju. A je zaradi bolezni staršev moral preživljati družino, zato se je odločil za vstop v profesionalne vode. Zanj je začel skrbeti Angelo Dundee, nekdanji trener Muhammada Alija. Leonard je prvi poklicno borbo oddelal 5. februarja 1977 proti Luisu "Biku" Vegi. V Baltimoru ga je po soglasni sodniški odločitvi premagal pred več kot deset tisoč gledalci, zaslužil pa 40.044 ameriških dolarjev. Več kot polovico je takoj vrnil ljudem, ki so na začetku v obliki posojila investirali vanj. Tako se je začela uspešna poklicna pot. V 14. borbi je Leonard prvič boksal s tekmecem, ki je bil uvrščen na svetovno lestvico. To ni bil nihče drug kot Floyd Mayweather, takrat 17. borec sveta. Leonard je zmagal z nokavtom v deseti rundi.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Prvi naslov svetovnega prvaka je prišel novembra leta 1979. Takrat je Leonard Las Vegasu v veltrski kategoriji (verzija WBO) s prekinitvijo v 15. rundi premagal Wilfrieda Beniteza in zaslužil milijon ameriških zelencev. Januarja naslednje leto je naslov uspešno ubranil proti Britancu Daveu Greenu. Junija istega leta (1980) je Leonard prvič boksal z Robertom Duranom. Prizorišče: Montreal, Kanada. Duran je imel do dvoboja 71 zmag in en poraz. Leonard je za borbo dobil več kot osem milijonov ameriških dolarjev, na koncu pa po sodniški odločitvi moral priznati premoč nasprotniku. Revanša je sledila novembra v New Orleansu. Do odločitve je prišlo v osmi rundi, ko je Duran Leonardu obrnil hrbet in sodniku dejal: "Nič več, konec." Duran je kasneje povedal, da je dvoboj predal zaradi bolečin v želodcu, ki naj bi bile posledice tega, da se je po uradnem tehtanju preveč najedel. S predajo je presenetil vse, še najbolj svoje trenerje.

Upokojitve in vrnitve
Leonard je še nekajkrat uspešno branil naslov, potem pa po zmagi nad Bruceom Finchem februarja 1982 napovedal upokojitev. Razlog: pomanjkanje volje. A brez boksa ni dolgo zdržal. Decembra 1983 je napovedal vrnitev, a se je po zmagi Kevinom Howardom maja 1984 spet odločil za odhod. Razlog: isti kot prvič. Takrat je v srednjetežki kategoriji kraljeval Marvelous Marvin Hagler. Ta je dvanajstič (!) naslov ubranil marca 1986 proti Johnu Mugabiju, v občinstvu pa je sedel tudi Leonard. Takrat se je odločil, da želi boksati s Haglerjem. Prvega maja 1986 je željo javno obelodanil na državni televiziji in požel različne odzive. Nekateri so bili skeptični zaradi njegove odsotnosti in poškodbami obeh očes, spet drugi pa so bili navdušeni ob morebitni vrnitvi. Hagler si je vzel nekaj mesecev za razmislek, nato pa pristal na borbo.

Do Super borbe, kot so jo napovedovali promotorji, je prišlo 6. aprila 1987 v Las Vegasu. Leonard je zanjo prejel 11 milijonov dolarjev, Hagler enega več. Hagler je bil na stavnicah veliki favorit. Leoanrd je v borbi sprožil 629 udarcev, cilj jih je zadelo 306. Hagler je imel na drugi strani 792 udarcev, 291 pa jih je končalo v glavi ali telesu Leonarda. Sugar je zmagal z deljeno sodniško odločitvijo, kar nekaj ljudi pa se s tem ni strinjalo. Kasneje je bila borba izbrana za najboljšo v tistem letu. V Haglerjevem taboru so si na vso moč želeli revanše, a Leonard zanjo ni želel slišati. Namesto tega se je 27. maja 1987 spet odločil za upokojitev. A v njej spet ni zdržal. Vrnil se je mesec dni po Haglerjevi upokojitvi, julija 1988, in nanizal še štiri borbe. V zadnji je leta 1991 po sodniški odločitvi izgubil proti Terryju Norrisu in dejal: "To je definitivno konec. Zdaj vem, kako se je počutil Hagler." Po šestih letih je leta 1997 – star 40 – poizkušal še zadnjič, a  ga je Hector Camacho nokavtiral v peti rundi. To je bilo dovolj. Poslovil se je s 36 zmagami, tremi porazi in enim neodločenim izidom.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 


Po karieri je Leonard kot strokovni komentator sodeloval z različnimi televizijskimi postajami, posnel je veliko reklam, preizkusil pa se je tudi kot igralec. Nazadnje ste ga lahko videli v filmu The Fighter. Ravno v teh dneh pa Leonard, ki slovi tudi po dobrodelnosti, nastopa v ameriški različici šova Ples z zvezdami.

Drugi dogodki na današnji dan:

6. 4. 2010 – Argentinski zvezdnik Leo Messi je v drugi četrtfinalni tekmi nogometne Lige prvakov zabil vse štiri gole za zmago Barcelone nad Arsenalom in postal prvi nogometaš, ki je zabil štiri gole v eni tekmi izločilnega dela tega tekmovanja.

6. 4. 1996 – 42-letni Robert Parish je odigral svojo 1.561. tekmo v ligi NBA in postavil nov rekord po odigranih tekmah.

6. 4. 1980 – Rodila se je finska alpska smučarka Tanja Poutiainen.

6. 4. 1974 – Rodil se je hrvaški nogometaš Robert Kovač.

6. 4. 1958 – Eden od najboljših golfistov Arnold Palmer je osvojil svoj prvi masters v ZDA.

6. 4. 1896 – V Atenah so se začele prve olimpijske igre moderne dobe. Nastopilo je 311 športnikov (230 Grkov) iz 13 držav.

6. 4. 1893 – Najdaljši boksarski dvoboj med Jackom Burkom in Andyjem Bowenom se je po 110 rundah (sedmih urah in 19 minutah) končal z neodločenim izidom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.