Šport
27 ogledov

Leto dni od smrti Samarancha

Žurnal24 main
Na današnji 21. april pred 365 dnevi je umrl sedmi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Španec Juan Antonio Samaranch. Star je bil 89 let. Olimpijske igre je dvignil na novo raven.

Juan Antonio Samaranch je MOK vodil od 1980 do 2001. Le Pierre de Coubertin je bil na čelu MOK-a dlje (29 let). V času Frankovega režima je bil španski minister za šport (1967–1971). Politično pot je nadaljeval v provinci Barcelona, konec 70. let je bil veleposlanik v Sovjetski zvezi in Mongoliji. Že tedaj je bil pomemben član v MOK-u in pet let podpredsednik. V času njegovega predsedovanja MOK-u pa so olimpijske igre postale še večje: MOK je rešil iz finančne krize 70. let, začele so se podpisovati velike sponzorske pogodbe, prodajati milijonske televizijske pravice, iz iger v igre je bilo več sodelujočih držav, v večini športov so na olimpijske igre prihajali vsi najboljši športniki ... Samaranch je brez dvoma zaslužen, da so olimpijske igre postale tako zelo pomemben športni dogodek, kot jih poznamo danes. V zgodovino se je zapisal tudi njegov rek: "To so bile najboljše igre doslej." Izrekel jih je po vsakih igrah, le po tistih v Atlanti leta 1996 ne.

Preostali dogodki na današnji dan:

21. 4. 2009 – Dwight Howard je bil izbran na najboljšega igralca v obrambi lige NBA. Bil je peti košarkar v zgodovini lige, ki je bil najboljši tako po skokih kot blokadah. Pred njim je to uspelo le Billu Waltonu, Kareemu Abdulu-Jabbarju, Hakeemu Olajuwonu in Benu Wallaceu.

21. 4. 2001 – Kapetan Manchester Uniteda Roy Keane je namerno naletel na koleno Alfieja Haalanda (Manchester City). Priznal je, da je to storil iz maščevanja. Dobil je pet tekem prepovedi nastopanja in 150 tisoč funtov denarne kazni.

21. 4. 1975 – Bill Rogers je bostonski maraton zmagal s takrat rekordnim časom 2:09,55. Pet let kasneje (na isti dan) je ta maraton zmagal še tretjič.

21. 4. 1970 Oscar Robertson, znan kot Big O, je bil iz Cincinnati Royalsov ("predhodnik" Sacramento Kingsov) poslan v Milwaukee Buckse, kjer je v paru s Ferdinandom Lewisom Alcindorjem (bolj znanim kot Kareem Abdul-Jabaar) postal najboljši podajalec v ligi NBA.

21. 4. 1930 – Aris je z zmago 64:27 (ja, prav ste prebrali) nad Salonico postal grški košarkarski prvak.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.