Šport
18 ogledov

Leto, ko je padel kralj Roger

1/21
Z mastersom v Šanghaju je padel zastor še nad moško teniško sezono. Imamo novo številko 1 in imamo vsaj še tri resne izzivalce, ki bodo prihodnje leto rušili novega kralja – Rafaela Nadala.
 

Največji zaslužkarji sezone

1. R. Nadal 6,77 milijona dolarjev
2. R. Federer 4,93 milijona
3. N. Djoković 3,49 milijona
4. A. Murray 3,05 milijona
5. N. Davidenko 1,7 milijona

Moška teniška sezona je bila ena od najvznemirljivejših v zadnjih letih. Po dolgoletni vladavini Rogerja Federerja smo dobili novo številko ena v Špancu Rafaelu Nadalu , v drugi polovici sezone pa sta poleg Švicarja, ki zagotovo še ni rekel zadnje besede, svojo kandidaturo za vrh najavila tudi Srb Novak Djoković in odkritje sezone Škot Andy Murray . Če tem pripišemo še najboljšega francoskega teniškega igralca zadnjih let Jo-Wilfrieda Tsongaja ter vse izkušenejšega in vse bolj izurjenega Rusa Nikolaja Davidenka , dobimo zares izjemen skupek igralcev, ki imajo zgolj to smolo, da so vzniknili v istem zgodovinskem obdobju kot dva igralca, ki sta že v času svoje kariere postala legendi – Roger Federer in Rafael Nadal.


Novak Djoković je v Melbournu osvojil svoj prvi turnir serije grand slam. © Reuters

 
Da letos ne bomo spremljali mrcvarjenja nasprotnikov s strani neustavljivega Federerja, je bilo mogoče zaslutiti že januarja na turnirju za grand slam v avstralskem Melbournu . Srb Novak Djoković je v polfinalu odpravil Rogerja Federerja, Francoz Jo-Wilfried Tsonga pa Španca Rafaela Nadala. Nepostavljeni Tsonga v finalu ni uspel presenetiti Djokovića, ki je po letu 2005 postal prvi teniški igralec z grand slam lovoriko, ki se ne piše Nadal ali Federer. "Vedno sem sanjal o čem takem. Tega občutka nikoli ne bom pozabil. Upam le, da to ni bilo zadnjič," je tedaj vzhičeno pripovedoval 20-letni Beograjčan , ki je že ob začetku sezone Federerju in Nadalu dal vedeti, da sta dobila vse prej kot nenevarnega tekmeca. Nadaljevanje sezone je pokazalo, da tudi Francoz Tsonga ni zgolj občasni avanturist, kakršnih smo na največjih turnirjih v preteklosti videli že veliko. Ob zaključku sezone je v Parizu osvojil svoj prvi turnir serije masters, sezono pa je sklenil na visokem 7. mestu oziroma kar 36 mest višje kot leto prej.


Andy Murray je bil v zadnjih mesecih sezone v fantastični formi. © Reuters

 

 

Preberite še ...

Prerez ženske sezone

V prihajajočih mesecih sta kraljevala igralca, ki sta simbolično s finalnim obračunom v Šanghaju letošnjo sezono tudi sklenila. Novak Djoković je osvojil masters turnir v Indian Wellsu , nekaj tednov pozneje pa je podoben podvig v Miamiju uspel še Nikolaju Davidenku. A to so bili meseci, v katerih se praviloma ne piše zgodovina. Aprila je že posijalo sonce, s tem pa se je karavana preselila tudi na pesek oziroma na "dvorišče" največjega igralca v zgodovini igre na omenjeni podlagi Španca Rafaela Nadala. Neverjetni Majorčan je svoj prvi letošnji turnir osvojil aprila v Monte Carlu , kjer je slavil že četrtič zaporedoma, uspeh pa je ponovil še en mesec pozneje, ko si je pokoril še Hamburg . Obakrat je bil njegova žrtev tedaj še vedno številka ena Roger Federer – v Monte Carlu je Rafa slavil v dveh nizih, v Hamburgu je potreboval enega več.

 
 

Še vedno sva tukaj glavna igralca jaz in Rafa. Odigrala bova še kar nekaj grand slamov in prepričan sem, da bova še naprej bíla težke boje.

Roger Federer

 
Eden od vrhuncev sezone je napočil konec maja, ko je Nadal v finalu odprtega prvenstva Francije vnovič gladko odpravil Federerja (v tretjem nizu mu je celo "zavezal kravato"), omenjeni turnir osvojil že četrtič zaporedoma in za nameček ob svojem neustavljivem pohodu tekmecem ni prepustil niti enega samega niza. A to je bila zgolj napoved nečesa neprimerno večjega. Slab mesec pozneje so se najboljši igralci sveta pomerili v Wimbledonu in v fantastičnem, nepozabnem in zgodovinskem finalnem obračunu videli ustoličenje novega kralja. Rafael Nadal in Roger Federer sta po zelenici Wimbledona poskakovala kar štiri ure in 48 minut, največji teniški obračun vseh časov pa je po neverjetnih zasukih in izjemnih potezah dobil mladi Španec, ki je postal šele prvi igralec po Švedu Bjornu Borgu z zmago v Wimbledonu in Roland Garrosu v isti sezoni.


Rafael Nadal je postal član All England's kluba. © Reuters

 


Nadal je neverjetno formo nadaljeval v Torontu , kjer je na trdi podlagi osvojil svoj tretji masters turnir v letošnji sezoni, se nato okitil z zlato kolajno na olimpijskih igrah v Pekingu in, kar je najpomembneje, na vrhu lestvice ATP po štirih letih nasledil Rogerja Federerja. Teniški svet je dobil novega kralja . "Zelo težko bo zadržati to mesto. A s tem se zdaj ne obremenjujem. V tej vlogi želim uživati čim dlje in še naprej želim zmagovati vsepovsod. Še vedno lahko napredujem in zdaj je to zame kot številko ena celo postala obveza. Tukaj želim ostati še dolga leta," je po zgodovinskem trenutku povedal Nadal.

 
 

Še vedno lahko napredujem in zdaj je to zame kot številko ena celo postala obveza. Tukaj želim ostati še dolga leta.

Rafael Nadal

 
Nadal je v Pekingu osvojil svoj zadnji turnir v letošnji sezoni, Federer pa je že na odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku dokazal, da puške še ni vrgel v koruzo. V finalu je gladko odpravil Škota Andyja Murrayja (ta je v polfinalu odpravil prav Nadala – op. a.) in že petič zaporedoma osvojil igrišča Flashing Meadowsa . V zadnjih mesecih sezone sta imela Federer in Nadal težave s poškodbami, v njuni odsotnosti pa je blestel Murray, ki je osvojil mastersa v Cincinattiju in Madridu , ter Tsonga, ki je kot v Parizu osvojil še zadnji veliki turnir letošnje sezone pred sklepnim delom v Šanghaju.


Roger Federer je "rešil" zanj slabo sezono z zmago na odprtem prvenstvu ZDA. © Reuters

 


 
 

Imam kakovost, da postanem številka ena. To je moj življenjski cilj in za to bom dal vse od sebe.

Novak Djoković

 
Za nami je torej izjemna sezona, ki daje slutiti, da bo prihodnja morda še boljša. "Nole" Djoković je po triumfu v Šanghaju odkrito napovedal boj za vrh. "Imam kakovost, da postanem številka ena. To je moj življenjski cilj in za to bom dal vse od sebe. A preveč o tem ne bom razmišljal. Bolj ko razmišljam o vsakem turnirju posebej, bolje je," je povedal Djoković. Djoković, Tsonga, Murray in Davidenko čakajo v preži, a Roger Federer razmišlja le o enem tekmecu. "Še vedno sva tukaj glavna igralca jaz in Rafa. Odigrala bova še kar nekaj grand slamov in prepričan sem, da bova še naprej bíla težke boje. Zelo se že veselim najinih prihodnjih obračunov," je ob zaključku sezone povedal Federer. Bomo v letu 2009 zapisali "Povratek starega kralja"? Ali pa se je v že prej omenjeni četverici mladih asov že rodil nov kralj?
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.