Šport
30 ogledov

Letos do 15 % manj prihodkov za šport

Športnik leta 2011 kocijančič Boštjan Tacol
Olimpijski komite Slovenije je na torkovi 11. seji izvršnega odbora podprl letni program športa z določenimi pripombami in ugotovil, da bo letošnjih sredstev v skladu s splošnimi varčevalnimi ukrepi manj za približno 15 odstotkov. V ospredju je bila tudi razprava o nedavnih zapletih pri vladni razrešitvi dveh predlaganih članov OKS.

Kot sta v finančnem poročilu predstavila Ignac Polajnar in Deja Ivanović, bo letos za športne programe iz proračuna na voljo za 7,5 odstotka manj sredstev glede na lani. Pri tem ne bo izgubljal vrhunski šport, pač pa je vlada "reze" pripravila v drugih programih. Kot so ugotovili člani IO OKS, na žalost tam, kjer so sredstva za prihodnost slovenskega športa nujna – športna vzgoja otrok in mladine, raziskave v športu, šport študentov in rekreacija.

Kot je dejal Polajnar, ki na ministrstvu za šport (MIZKŠ) - Direktoratu za šport opravlja dolžnosti odredbodajalca po pooblastilu ministra do zaposlitve Draga Balenta, jo je športna sfera odnesla "še relativno dobro", saj je padec sredstev dokaj majhen. Vendar se v vladi zavedajo, da je leto olimpijsko in posledično zahteva več sredstev, zato se razpisni postopek nadaljuje, prav tako pa imajo namen pohiteti s sklepi in podpisi pogodbe ter kasneje izplačili.

So pa člani IO OKS opozorili, da je primanjkljaj sredstev dejansko večji od teh 7,5 odstotka, saj je v tem vštet tudi znesek milijona evrov, ki ga bo država namenila organizaciji evropskega prvenstva v košarki, ob upoštevanju tega dejstva je primanjkljaj tako približno 15 odstotkov. V OKS izvedbo EP v košarki vsekakor podpirajo, a bi lahko vlada sredstva pridobila od drugod, na primer od odpovedane univerzijade ali od predvidenih stroškov za postavitev Slovenske hiše v Londonu. Se pa v OKS zavedajo, da je potrebno zategniti pas in se prilagoditi splošnemu varčevanju.

Kocijančič: "Utegnemo izgubiti prednost znanja"

"Letni program športa je dokument, ki ga sprejema vlada, v katerem po obstoječi zakonodaji daje mnenje tudi olimpijski komite. Naše mnenje je pozitivno, ker menimo, da je program v skladu s splošnim stanjem v slovenski družbi, da na vseh področjih nekaj prihranimo. Program navidez zmanjšuje sredstva za šport za sedem odstotkov, v resnici pa za približno 15, ker je v tem programu zajet znesek milijon evrov, ki so predvideni za EP v košarki, ki ga seveda podpiramo. Zato smo k letnemu programu podali nekaj vsebinskih pripomb," je predvideni letni program športa komentiral predsednik OKS Janez Kocijančič.

"Sicer je dokaj dobro poskrbljeno za programe vrhunskega športa, zelo pa so prizadeta nekatera področja, ki so povezana zlasti z športom otrok in mladine, torej z vlaganji v perspektivo, prihodnost slovenskega športa in področja, kjer gre za spremljanje in za znanstvene raziskave na področju športa, ki so v glavnem strnjeni na Fakulteti za šport in sorodnih institucijah. Prav tu utegnemo izgubiti eno redkih prednosti, ki jih imamo v slovenskem športu, to je prednost znanja," je še pristavil.

Ta se je opredelil tudi do zadnjih neprijetnih zaostrovanj s strani države, ko je vlada razrešila dva predlagana člana OKS, Boruta Peršoljo in Edvarda Kolarja, brez posveta s predlagateljem. "Naša temeljna skrb so interesi slovenskega športa, zato težko molčimo, ko se nekdo športa loteva na nekorekten ali pritlehen način. V glavnem bi želeli, da bi se ustvarilo tisto, kar je zapisano v zakonu o športu, v beli knjigi Evropske komisije o športu ali listini Mednarodnega olimpijskega komiteja, da naj bi država in šport kot avtonomna civilna sfera, imeli med seboj korektne, demokratične in partnerske odnose, oziroma kot piše v listini Mok, da naj bi skupaj razvijali harmonično sodelovanje. Jaz upam, da je to možno, konec koncev smo to do zdaj delali z zelo različnimi vladami in različnimi usmeritvami, je pa zato potrebno vložiti veliko napora in se lotiti problemov kot problemov, ne pa medsebojnih odnosov," je še dejal prvi mož slovenskega olimpijskega gibanja.

IO OKS je sprejemanje poročil s prejšnje seje zaradi časovne stiske prestavil na naslednjo in sprejel pravilnik o štipendiranju športnikov. Poleg tega je ugotovil, da je finančno pokritih 90 trenerjev panožnih zvez, medtem ko jih 26 že tri mesece sredstev za delo ni dobilo. Sprememb rebalans proračuna ni prinesel, zato bodo v prihodnje še iskali rešitve. IO OKS je na seji zavrnil zakon o spremembah v Športni loteriji, ker ta izključuje prisotnost OKS v organizaciji in predlagal Toneta Jagodica, da po preteku mandata septembra letos znova kandidira za članstvo v nadzornem svetu Športne loterije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.