Šport
8 ogledov

Letos še nisem odpeljal brez napak

jermanbormio_main_afp Žurnal24 main
Slovenski smučar, ki je zablestel v hitrih disciplinah, kjer moška reprezentanca v preteklosti ni posegala po najvišjih mestih. Trenutno šestouvrščeni v skupnem seštevku smuka.
 

Osebna izkaznica

Ime in priimek: Andrej Jerman
Rojstvo: 30. september 1978 v Kranju
Smučarski klub: SK Tržič
Oprema: Stöckli (smuči), Atomic (vezi), Lange (čevlji), Alpina (očala), Kamperdell (palice)
Uvrstitve v svetovnem pokalu: 1. mesto v Garmisch-Partenkirchnu (06/07), 2. mesto v Garmisch-Partenkirchnu (06/07), 4. mesto v Bormiu (06/07), 4. mesto v Kitzbühlu (01/02) .

Zadnjo smukaško preizkušnjo je gostil Bormio, kjer ste osvojili peto mesto. Kakšni so vtisi po tej tekmi?
Vtisi so res v redu. Vselej so dobri, ko se uspeš uvrstiti med prvo deseterico. To mi je uspelo že v Val Gardeni, na zadnji tekmi pa tudi v Bormiu, čeprav sem na obeh tekmah delal napake. Brez njih bi bil uvrščen še višje. Ne glede na to vse poteka v redu.

V tej sezoni napredujete tekmo za tekmo. Se forma stopnjuje?
Pravzaprav stalno formo držim že skozi celotno sezono. Že v Severni Ameriki sem dobro nastopal v superveleslalomih in smukih, dobro formo pa sedaj potrjujem iz tekme v tekmo. Res pa je, da še nobene preizkušnje nisem odpeljal povsem brez napak.

Kaj vam pomenijo klasične tekme v Bormiu, Wengnu in Kitzbühlu?
Wengen mi je od vseh prizorišč svetovnega pokala še najbolj pri srcu. Še zlasti če je vreme sončno, saj so skoraj tri četrtine proge obsijane s soncem, kar nam tekmovalcem izjemno pomaga. V lepem vremenu je tudi vzdušje in vse, kar še sodi na tekmo svetovnega pokala, bolj prijetno.

Kako se počuti smukač, ko se spušča po Petelinjem grebenu? Je z leti in izkušnjami kaj bolje?
Izkušnje vedno pomagajo. Vsako progo, ki jo odpelješ, si vtisneš v spomin. Enako je tudi s Kitzbühlom in Wengnom. Ko se prvič pelješ po teh progah, ti res ni vseeno, vsako naslednje leto pa je že bolje. Steza ti postane bolj domača.

Z dosedanjim delom sezone je Andrej Jerman zelo zadovoljen. © Action Images

 


V minuli sezoni ste dvakrat stopili tudi na oder za zmagovalce, obakrat v Garmischu. Letos tam ni smukaških tekem. Kako ste se sprijaznili s tem?
Pravzaprav me to sploh ne moti. Garmisch mi celo ni tako ljub, saj so bile tam vselej zelo težke tekme. Tekme letos v Garmischu ni, sicer ne vem, zakaj, vendar pa bodo zato preizkušnje v Chamonixu in Val d’Iserju. Na vsako tekmo se je pa tako ali tako potrebno posebej pripraviti.

 
 

S sezono sem izjemno zadovoljen, še zlasti v smuku, kjer nisem bil slabši kot dvanajsti. Forma je zelo konstantna.

Andrej Jerman

 
V zadnji sezoni ste postali prva violina slovenskega smučanja. Je to dodatno breme?
Jaz se s tem ne obremenjujem veliko. Že večkrat sem povedal, da smučam le zase in za nikogar drugega. Ja pa to nekaj povsem normalnega. Ko si enkrat blizu vrha, je to sestavni del športa. Če si sam korekten do medijev in navijačev, so tudi oni korektni do tebe.

Kako poteka vaše sodelovanje s trenerji, serviserji in preostalo spremljevalno ekipo?
Glede tega nimam nobenih težav. Trenutno so zadeve na zelo visokem nivoju. Lani se je pojavilo nekaj težav, vendar je to že za mano.

Je proračunska luknja Smučarske zveze kaj vplivala na vaše priprave in treninge?
Menim, da ne. Priprave in treningi so bili izpeljani optimalno. Naredili smo vse, kar smo lahko. Kar se proračunskega primanjkljaja tiče, nisem čutil nobenih posledic.

Andrej Jerman v Lake Louisu. © Action Images

 


Trenutno ste v skupnem seštevku smuka na šestem mestu, enako uvrstitev pa ste lani dosegli na koncu sezone. Ste zadovoljni s tem?

Seveda sem zadovoljen. Kako tudi ne bi bil? Če pogledam samo smuk, je moja najslabša uvrstitev 12. mesto. Rezultati so vrhunski. Še posebej me veseli dejstvo, da so bili zaostanki za višje uvrščenimi tekmovalci resnično majhni. Konec koncev imam že sedaj več točk kot v celotni prejšnji sezoni. Pred nekaj sezonami na takšne uspehe nisem niti pomislil.

V Sloveniji so se vselej poudarjali uspehi v tehničnih disciplinah, v svetu pa ima smuk precej več veljave. So bile hitre discipline pri nas nekoliko zapostavljene?
Vsekakor so bile. Tako mediji kot smučarska zveza so jih zapostavljali. Zdaj je drugače, k temu so pripomogli dobri rezultati. Vseeno menim, da ti že v preteklosti niso bili tako slabi. Zaslužili so si precej več pozornosti, kot pa so je bili deležni. Čas je, da si hitre discipline pri nas izborijo pravo mesto, in mislim, da se to sedaj že dogaja.

Kako bi ocenili nastope drugih slovenskih smučarjev v tej sezoni?
Povsod je bil narejen korak naprej, tudi v tehničnih disciplinah ter pri mlajših selekcijah. Sam to težko ocenjujem.

Na Žurnalovi spletni strani poteka tekmovanje Ski Challenge, tekmovalci pa se merijo na progah svetovnega pokala. Imate kakšen nasvet za nastopajoče?
Moram povedati, da sem se tudi sam preizkusil v tem tekmovanju. Ne morem se pohvaliti z dobrim rezultatom, je pa nekoliko drugače kot v živo. Težko bi dal kakšen nasvet.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.