Šport
45 ogledov

Lewis v solzah sreče: "Ko vidiš vse te zastave ..."

Rosberg Hamilton start VN Rusije F1
1/18
EPA
Lewis Hamilton je po letu 2008 še drugič postal svetovni prvak, z zmago na zadnji dirki sezone je še povečal prednost, ki jo je imel pred moštvenim kolegom Nicom Rosbergom pred zadnjim dirkaškim vikendom. Nemca, ki je tokrat ostal brez točk, je že sredi dirke izdal dirkalnik.

Sebastian Vettel se je od Red Bulla poslovil osmim mestom, Fernando Alonso pa je na zadnji dirki s Ferrarijem zasedel deveto mesto. Rosberg je, s povsem uničenim dirkalnikom, končal na 14. mestu. 

Prva bitka Rosbergu

S kvalifikacijami je najbolje opravil Rosberg, pred Hamiltonom si je privozil prednost v sklepnem delu kvalifikacij. Britancu bi ob morebitni Nemčevi zmagi na dirki za obrambo naslova zadostovalo tudi drugo mesto, saj bi ob dvojnih točkah, ki jih bodo podelili v Abu Dabiju, tako ohranil točko naskoka pred moštvenim konkurentom.

Rosberg je pred dirko računal na pomoč ostalih dirkačev, še največ možnosti, da bi se vmešala v boj za vrh, sta imela voznika Williamsa, Valtteri Bottas si je privozil tretji startni položaj, Felipe Massa pa četrtega. Rosbergu ni šlo na roko dejstvo, da sta oba dirkača Red Bulla, Daniel Ricciardo in Sebastian Vettel, zaradi kazni Fie startala iz boksov. Oba bi lahko mešala štrene pri vrhu, saj sta si priborila peto oz. šesto startno pozicijo, a sta bila nato sankcionirana zaradi sprednjih krilc, ki niso ustrezala pravilom. 

Lewis hitro do vodstva

Rosberg je startal katastrofalno in že v prvem ovinku vodstvo prepustil Hamiltonu, ki ga je prehitel po notranji strani. Po prvem krogu se je na tretje mesto prebil Massa, Bottas je padel na osmo mesto.

Veliko dirkačev se je odločilo za zgodnji postanek. Prvi je v bokse zapeljal Fernando Alonso, že v šestem krogu, kmalu mu je sledil še moštveni kolega Kimi Räikkönen. Hamilton si je do osmega kroga privozil že več kot dve sekundi naskoka pred Rosbergom. V desetem krogu je Britanec zapeljal v bokse in zamenjal gume, Nemec mu je sledil v naslednjem krogu in nazaj na stezo zapeljal s tremi sekundami zaostanka za Hamiltonom. Vodstvo je medtem (začasno) prevzel Massa.

Rosbergu rekli, naj čaka ...

Rosberg je nato prek radia prejel navodilo, da naj ohranja razliko do Hamiltona (med dvema in tremi sekundami) in da naj čaka na naslednji postanek, ko bo na stezi ostal dlje kot Britanec in si tako skušal izboriti vodstvo. A zaostanek Nemca se je konstantno povečeval, po napaki pri zaviranju pa je za kolegom iz Mercedesa zamujal že za več kot sedem sekund.

... a ga je izdal motor

Kmalu zatem je Rosberg prek radia javil, da nima pomoči električnega dela motorja (ERS) in da iz dirkalnika ne more več iztisniti makismuma. Že v 27. krogu ga je prehitel Massa in Rosberg se je najbrž že poslovil od naslova svetovnega prvaka, saj je javil, da ima tudi težave z zavorami.

V 31. krogu je imel Hamilton že skoraj devet sekund prednosti pred Masso in že več kot enajst pred Rosbergom. Hamilton je nato povsem upočasnil svojo vožnjo, saj se je zavedal, da mora za vsako ceno preprečiti morebitno tehnično okvaro. Britanec se je po drugem postanku na stezo vrnil tik za moštvenim kolegom in ga po nekaj sekundah brez težav prehitel, na vrhu je ostal Massa. Rosberg je le nemočno spremljal, kako se mu odmika naslov svetovnega prvaka in drsel po lestvici navzdol.

Hamilton mirno nadzoroval dirko

V 42. krogu je sledila nova napaka Rosberga, tokrat ga je odneslo s steze v levem ovinku. Hamilton je medtem v popolnosti nadzoroval situacijo, hranil moči dirkalnika in čakal na konec dirke. Po postanku Masse se je spet prebil na prvo mesto in pred Brazilcem ohranjal približno deset sekund naskoka. Rosberg je medtem padel na osmo mesto in praktično zapravil vse možnosti za naslov prvaka.  

Massa je v zadnjih krogih zmanjševal razliko, pet krogov pred koncem je zaostajal le še dobrih pet sekund, na koncu pa se je zadovoljil z drugim mestom. Rosberg je končal šele na 14. mestu.

"Hvala družini, hvala ekipi"

"Nimam veliko besed. Najprej bi se rad zahvalil navijačem, ki so prišli tako daleč. Ko vidiš vse te zastave ... Hvala družini, hvala ekipi. Dobro sem startal, morda najbolje doslej. Dirkalnik se je obnašal dobro. Kar malce žalosten sem, da Nicov avto danes ni bil dovolj hiter, da bi se borila za naslov. Po dirki mi je prišel čestitat, s tem je pokazal, da sva prijatelja," je na zmagovalnem odru povedal novi svetovni prvak Lewis Hamilton.

VN Abu Dabija, izidi:

1. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes) 1:39:02,619 (povp. hitrost: 185,064 km/h)
2. Felipe Massa (Bra/Williams) + 2,500
3. Valtteri Bottas (Fin/Williams) 28,800
4. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull) 37,200
5. Jenson Button (VBr/McLaren) 1:00,300
6. Nico Hülkenberg (Nem/Force India) 1:02,100
...

SP, končni vrsti red (19):

1. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes) 384 točk
2. Nico Rosberg (Nem/Mercedes) 317
3. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull) 238
4. Valtteri Bottas (Fin/Williams) 186
5. Sebastian Vettel (Nem/Red Bull) 167
6. Fernando Alonso (Špa/Ferrari) 161
7. Felipe Massa (Bra/Williams) 134
8. Jenson Button (VBr/McLaren) 126
9. Nico Hülkenberg (Nem/Force India) 96
10. Sergio Perez (Meh/Force India) 59
11. Kevin Magnussen (Dan/McLaren) 55
12. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari) 55
13. Jean-Eric Vergne (Fra/Toro Rosso) 22
14. Romain Grosjean (Fra/Lotus) 8
15. Danil Kvjat (Rus/Toro Rosso) 8
16. Pastor Maldonado (Ven/Lotus) 2
17. Jules Bianchi (Fra/Marussia) 2
...

Več o poteku dirke preberite na:

Komentarjev 1
  • STF 16:46 23.november 2014.

    Formula = booooooriiiiinnnng.