Šport
16 ogledov

Ligety razred zase, našim ničla

Po zmagi v Beaver Creeku je Ligety veleslalom dobil še v Val d`Iseru. (Foto: Reu Žurnal24 main
Američan Ted Ligety je razred zase v veleslalomu. Pred tednom dni je zmagal za 80 stotink, to soboto v Val d'Iseru za dobro sekundo! Medtem se nihče od treh Slovencev ni uvrstil v finale.
Na tekmi je nastopil tudi 28-letni Šved Jon Olsson, sicer zvezda discipline big air. Za športnika, ki so mu bližje t. i. x-games, se je prva tekma v svetovnem pokalu končala z odstopom na prvi progi.

Ameriški specialist za veleslalom, Ted Ligety, je za svojo sedmo zmago v svetovnem pokalu v tej disciplini najbližjega zasledovalca, Norvežana Aksla Lunda Svindala, v Val d`Iseru premagal za kar sekundo in pet stotink. Še 16 stotink več je na tretjem mestu zaostal Italijan Massimiliano Blardone. Isti vrstni red je bil že po prvi vožnji tekme v sončnih francoskih Alpah.

Niče izmed treh Slovencev se ni uvrstil v finale. Janez Jazbec je bil 33. (+4,20), Miha Kürner zadnji, 47. (+11,02), Aleš Gorza pa je odstopil. V nedeljo sledi še slalom, na katerem bodo slovenske barve zastopali Mitja Valenčič, Bernard Vajdič, Mitja Dragšič, Kürner in Matic Skube.

Trener Pavli Čebulj je po tekmi strnil: "Gorza je v zgornjem delu smučal sorazmerno dobro, potem pa je pred prihodom v strmino naredil napako in izgubil ravnotežje na notranji smuči, glede na postavitev pa mu ni uspelo ujeti naslednjih vrat. Kar se tiče Janeza in Mihe se bomo morali stvari lotiti malo globlje. Vsekakor delamo na tem, da spravimo njuno predstavo na višji nivo, tudi motivacija je sorazmerno dobra, toda očitno imamo probleme s tekmovanji, ki se jim reče svetovni pokal. Smučanje na treningu je odlično, ko pa prideta na tekmo, pa to enostavno ni niti senca od predstav, ki jih kažeta na tekmah nižjega ranga ali pa na treningih. Mislim, da je to bolj stvar psihološke priprave in temu bomo morali posvetiti bistveno več pozornosti."

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
V šestih dneh dve zmagi
Ligety je dobil tudi drugi veleslalom letošnje zime. Le šest dni po slavju v Beaver Creeku, prvem na domačih tleh, je še drugič zapored ugnal vso konkurenco. Prednost pred zasledovalci je po vodstvu v prvi vožnji v finalu še povečal, tudi na naslednjih dveh mestih pa je bil na koncu vrstni red enak kot po prvi vožnji. Svindal je tako nekoliko zmanjšal svoje skupno vodstvo v pokalu, kjer ima sedaj 236 točk, Ligety zaostaja za 15 točk (221), Avstrijec Mario Scheiber na tretjem pa za 61 (175).

"To je zelo težka proga in ni bilo niti malo lahko. Pred mano je veliko tekmovalcev delalo kopico napak. Toda sam sem opravil eno najbolj čistih voženj na tej progi," je menil Ligety, ki je na tej progi že osvojil bron na svetovnem prvenstvu. Šestindvajsetletni Ligety je progo Stade Bellevarde tako dobro preučil in nato svoje načrte izpolnil skorajda do potankosti, da mu ni mogel do živega niti nekdanji skupni zmagovalec pokala Svindal. Američan, skupni veleslalomski zmagovalec leta 2008 in v prejšnji zimi ter nekdanji olimpijski zmagovalec v kombinaciji (2006), je dosegel sedmo zmago v pokalu. Tekmovanje se bo v Val d'Iseru nadaljevalo v nedeljo s slalomom.

Val d`Isere, veleslalom (M):
1. Ted Ligety (ZDA) 2:26,26

2. Aksel Lund Svindal (Nor) +01,05
3. Massimiliano Blardone (Ita) +01,21
4. Carlo Janka (Švi) +01,55
5. Benjamin Raich (Avt) +01,66
6. Marcel Hirscher (Avt) +01,77
...
33. Janez Jazbec (Slo) +4,20
47. Miha Kürner (Slo) +11,02

Odstop: Aleš Gorza (Slo)

Svetovni pokal, skupno (5):
1. Aksel Lund Svindal (Nor) 236 točk

2. Ted Ligety (ZDA) 221
3. Mario Scheiber (Avt) 175
4. Carlo Janka (Švi) 174
5. Didier Cuche (Švi) 160
6. Michael Walchhofer (Avt) 149
..
48. Andrej Šporn (Slo) 25
69. Andrej Jerman (Slo) 10
81. Andrej Križaj (Slo) 5
81. Mitja Valenčič (Slo) 5
87. Aleš Gorza (Slo) 1

Veleslalom, skupno (2):
1. Ted Ligety (ZDA) 200 točk

2. Aksel Lund Svindal (Nor) 125
3. Kjetil Jansrud (Nor) 106
4. Marcel Hirscher (Avt) 100
5. Massimiliano Blardone (Ita) 96
6. Cyprien Richard (Fra) 62

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.