Šport
9 ogledov

Ligety še ne pozna poraza

Ted Ligety se ni pustil premagati. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Američan Ted Ligety je dobil tudi tretji veleslalom v letošnji sezoni v Alta Badii. Drugi je bil Francoz Cyprien Richard, tretji pa njegov rojak Thomas Fanara. Slovenci znova ostali brez finala.

Američan Ted Ligety je zmagal še na tretjem veleslalomu, ki je štel za točke svetovnega pokala alpskih smučarjev v novi sezoni. Na progi Gran Risa v Alta Badii ga ni ogrozil niti Francoz Cyprien Richard (+0,14), ki je vodil po prvi vožnji in Ligetyja ni mogel prehiteti. Tretji je bil njegov rojak Thomas Fanara (+0,55).

Od slovenske trojice, vsi so imeli startne številke višje od 50, se je na ledeni progi Gran Risa v prvi vožnji najbolje odrezal Janez Jazbec, ki je edini prišel v cilj in z zaostankom 3,93 zasedel 40. mesto, kar pa je bilo premalo za trideseterico in finale. Miha Kürner in Aleš Gorza sta odstopila in ostala brez finala.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

V slovenskem taboru še niso začeli biti plati zvona in niso obupali, čeprav trenutne razmere niso niti najmanj rožnate. Napake bodo skušali odpraviti do naslednjega veleslaloma, ki bo januarja v Adelbodnu. Veliki prepad med formo, ki jo tekmovalci kažejo na treningih, in nastopi na tekmah so skušali odpraviti tudi s pomočjo psihologa. Tekmovalcem se je v Alta Badii tako pridružil tudi priznani športni psiholog Matej Tušak.

Stanje ni niti približno takšno, kot sem si sam želel. Imamo bistveno večji problem z veleslalom, kot sam najprej dejansko pričakoval. Delali bomo naprej, definitivno, in upam, da bomo v prihodnosti dvignili raven veleslaloma, čeprav si želim, da bi nam uspelo že v tej sezoni.
Pavli Čebulj, trener
"Priprava proge je bila fantastična in nobenega dvoma ni, da se ni dalo z višjimi startnimi številkami priti v drugo vožnjo. Gorza je preveč obremenil notranjo smučko in je zdrsnil, tudi Kürner je odstopil, Jazbec pa je očitno še vedno v nekem krču, ker se tako boji napake in je klonil pod veliko željo priti do rezultata. Proga je dopuščala dobre rezultate, vendar pa si moral napadati. Stanje ni niti približno takšno, kot sem si sam želel. Imamo bistveno večji problem z veleslalom, kot sam najprej dejansko pričakoval. Delali bomo naprej, definitivno, in upam, da bomo v prihodnosti dvignili raven veleslaloma, čeprav si želim, da bi nam uspelo že v tej sezoni," je dejal trener moške ekipe za tehnični disciplini Pavli Čebulj.

"Najprej si bodo tekmovalci po naporni turneji vzeli nekaj dni počitka, sam odhajam v Kranjsko Goro, kjer imamo obljubljeni trening. V prvi fazi bomo namenili pozornost dobremu treningu, določeni tekmovalci bodo šli na tekmovanja nižjega ranga in se skušali pripraviti na Adelboden," je načrte za naprej predstavil Čebulj, ki se ne slepi o razmerah. "Stanja se ne da spremeniti čez noč. Problem slovenskega veleslaloma ni od včeraj, vleče se že nekaj sezon. Verjamem, da so trenerji pred mano poskušali narediti vse, da bi dvignili veleslalom na višjo raven, vendar pa se še vedno vrtimo v nekem začaranem krogu. Upanja nisem izgubil in sem zadnji, ki bi vrgel puško v koruzo. Gremo naprej, druge ni," je še dejal Čebulj.

Alta Badia, veleslalom (M):

1. T. Ligety (ZDA)            2:31,99
 2. C. Richard (Fra)        +00,14
 3. T. Fanara (Fra)        .+00,55

- ni se uvrstil v finale: J. Jazbec (Slo)
- odstopila na prvi progi: M. Kürner in A. Gorza (oba Slo)



Skupni seštevek svetovnega pokala:

 1. T. Ligety (ZDA)            321
 2. S. Zurbriggen (Švi)     315
 3. M. Walchhofer (Avt)    294
 D. Cuche (Švi)          294
  ...
 51. A. Šporn (Slo)           37
 69. A. Jerman (Slo)          19
102. A. Križaj (Slo)           5
M. Valenčič (Slo)          5
109. A. Gorza (Slo)              1

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.