Šport
11 ogledov

Lindsey super tudi na super G, Tina četrta

Vonn Lake Louise trening smuk
1/10
EPA
Tina Maze je na prvem superveleslalomu letošnje sezone za manj kot 20 stotink zgrešila uvrstitev na stopničke in v Lake Louisu zasedla četrto mesto. Še tretjič zapored je slavila prerojena Američanka Lindsey Vonn, ki je prehitela rojakinjo Julio Mancuso in Avstrijko Anno Fenninger. Razliko med Vonnovo in Mazejevo v skupnem seštevku je le še 87 točk.

Lindsey Vonn je po zmagi na superveleslalomski preizkušnji v Lake Louisu zaokrožila svoj hat-trick zmag na tem kanadskem prizorišču, z enajsto zmago na sebi tako ljubem hribu pa se je še dodatno približala Tini Maze in Marii Höfl-Riesch v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Vonnova je s 56. zmago v karieri zdaj sama na drugem mestu večne lestvice ženskega smučanja, kjer zaostaja le še za Avstrijko Annemarie Moser-Pröll (62).  Vonnova je na smučišču v kanadskem Skalnem gorovju za eno zmago prehitela Švicarko Vreni Schneider.

Ameriško slavje je z drugim mestom v Lake Louisu dopolnila še Julia Mancuso (+0,43). Tretje mesto je osvojila Avstrijka Anna Fenninger (+0,45), ki je s stopničk izrinila Mazejevo (+0,62). Črnjanka v skupnem seštevku še naprej vodi s 397 točkami pred Höfl-Rieschevo (319) in Vonnovo (310).

Pred nastopom Tine prekinitev zaradi padca

Mazejeva se je izjemno pogumno in napadalno spopadla s progo ter s svojim najboljšim izidom v Lake Louisu doslej dokazala, da je najhujšim tekmicam kos tudi v hitrih disciplinah. Po 20. in 10. mestu na smukih v prejšnjih dnevih se je tokrat povsem približala zmagovalnim stopničkam.

Na prvem ženskem superveleslalomu zime je bila tik pred Mazejevo zaradi padca Tine Weirather iz Liechtensteina nepričakovana prekinitev, ki pa najboljše slovenske smučarke ni zmedla.

Črnjanka je imela najhitrejši prvi vmesni čas, 44 stotink pred dotlej vodilno Fenningerjevo je imela pri drugem, dve stotinki pa pri tretjem merjenju časa. V spodnjem delu, ki ga je Avstrijka izvrstno presmučala, pa je Mazejeva izgubila 19 stotink.

Mazejeva je vseeno odsmučala najboljšo ameriško turnejo v karieri ter za nagrado ostala vodilna smučarka sezone. Zmagala je v veleslalomu v Aspnu in bila tam tretja v slalomu, četrto mesto v superveleslalomu v Kanadi pa je bila pika na i.

Maze: "Na hitrih predelih smuči ne stečejo"

"Ameriško turnejo sem dobro začela. Na smukih mi drsenje ni šlo najbolje, zato sta bila dva dneva malo slabša. Danes sem dobro smučala v superveleslalomu. Na tehničnih predelih se dobro počutim in napadam. Je pa grenak priokus na hitrih predelih, kjer mi smuči ne stečejo. V St. Moritzu bodo prihodnji teden v Stökckliju testirali smuči in izbrali najboljše," je bila zadovoljna Mazejeva.

"Tam tudi ni toliko ravninskih delov, tudi ni smuka letos, kar je dobro zame. Ta teden je bil kar malo mučen zaradi ravninskih delov, toda na koncu se je kar dobro izteklo. Formo imam dobro, smučam dobro. Ostajajo sicer določeni minusi. Zadovoljna sem, kako vse skupaj poteka in s tem, kako smučam, kar je tudi najbolj pomembno."

Vodja ekipe Andrea Massi je dodal: "Če potegnem pod črto, je bila ameriška turneja zelo dobra. Imamo nekaj težav z materialom in tehniko, zato bomo to skušali čim prej spremeniti. Žal v Ameriki nismo mogli testirati smuči, to bomo opravili v naslednjem tednu. Vse skupaj pa je zelo dobro. Tudi na položnejših progah in na mehkem snegu, kjer smo imeli v preteklosti težave, je Mazejeva naredila velik korak naprej."

Vonn: "V hitrih disciplinah imam prednost"

Vonnova je bila s številko takoj za Mazejevo najhitrejša med vsemi v spodnjem delu in je nadoknadila zaostanek za Črnjanko ter slavila svojo 56. zmago v svetovnem pokalu.

"Nisem imela popolnega nastopa, toda uspelo mi je, da sem prišla do velike hitrosti pred zadnjim delom, kar je odločilo. Sedaj mi je sezona končno stekla, začetek je bil zaradi bolezni porazen. V hitrih disciplinah imam prednost pred ostalimi in skušala bom v njih zmagati na kar največ tekmah," je povedala Vonnova.

Alpske smučarke bodo z ameriške celine prišle spet nazaj na stari kontinent, kjer bo njihova naslednja tekmovalna postaja švicarski St. Moritz. Med 7. in 9. decembrom bodo na programu superkombinacija, superveleslalom in veleslalom.

Svetovni pokal, Lake Louise, superveleslalom (Ž), rezultati:

Komentarjev 2
  • Žurnalček 18:35 03.december 2012.

    Dva in pol proti ena in pol po razdeljenosti na discipline , kaže na zmago v skupnem seštevku !

  • zic 20:36 02.december 2012.

    ja kuga je zdej Tina, ne nas še ti razočarat, če nas je tudi volilni rezultat....za bruhat, bolš da si tam, ker tlele bo zdele štala!