Šport
28 ogledov

Litvanska čudežna ribica

Ruta Meilutyte olimpijske igre 2012 London
1/9
EPA
Drugi dan olimpijskih iger v Londonu smo v naši rubriki Junak dneva izbrali komaj 15-letno litvansko plavalko Ruto Meilutyte, ki je v polfinalu na 100 m prsno postavila nov evropski rekord.

Čeprav plavanje v Litvi, kjer je v ospredju košarka, nima veliko privržencev, se ravno v tej baltiški državi rojeva nova plavalna zvezda, ki sliši na ime Ruta Meilutyte. Komaj 15 letna plavalka je zablestela v polfinalu olimpijskih iger v Londonu na 100 m prsno, ko je z najboljšim časom med vsemi tekmovalkami (1:05,21) postavila nov evropski rekord. "Tega sploh nisem pričakovala, še vedno sem v šoku. Ostala sem brez besed," je po izjemnem nastopu dejala Ruta, ki ni mogla skrivati solz. Litvanka je za seboj pustila tudi prvo favoritinjo za zlato kolajno Američanko Rebecoo Soni. "Lepo je videti nekoga (Meilutyte), ki plava hitreje kot misli, da lahko," je mlado tekmico pohvalila tudi Sonijeva.

Devetnajstega marca rojena plavalka je pri svojih 15 letih že popravila devet litvanskih državnih rekordov. Da se v njej skriva nekaj posebnega, je Meilutyte dokazala že na mladinskem evropskem prvenstvu pred letom dni, ko je bila najboljša 100 m prsno, medtem ko je na 50 in 100 m prosto osvojila srebrni kolajni.

Meilutyte svoje znanje razvija pod vodstvom Jona Rudda, ki prihaja iz mednarodno priznane šole Plymouth Leander Swimming. Glede na to, kaj je Ruta pokazala pri le 15 letih na olimpijskih igrah, potem ni dvoma, da ima Rudd v svojih rokah litvansko čudežno ribico, ki lahko v prihodnosti doseže marsikaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.