Šport
77 ogledov

Ljubljanski maraton še večji in boljši

Ljubljanski maraton Saša Despot
Ljubljano bodo 24. in 25. oktobra preplavili tekači in tekačice. Prireditelji 20. Wolkswagen ljubljanskega maratona ob okrogli izvedbi napovedujejo številne novosti, med drugim bodo ob jubileju predstavili dokumentarni film, knjigo, razstavo fotografij, almanah, višji bo tudi denarni sklad za najboljše v prestižnem teku na 42 km.

Ljubljanskega maratona se je v minulih devetnajstih letih udeležilo več kot 170.000 tekmovalcev, na letošnjem jubilejnem pa prireditelji pričakujejo, da bo na maratonu, polmaratonu in v teku na 10 km nastopilo okoli 26.000 tekmovalno in rekreativno nastrojenih športnikov in športnic. Doslej se jih je prijavilo že prek 18.000, prijave pa bodo sprejemali do 30. septembra.

Lanska "eksperimentalna" trasa v enem samem krogu po ulicah in cestah v središču mesta in njeni okolici se je izkazala za zadetek v polno, tako da letošnja ne bo doživela nobenih bistvenih sprememb. Možne so le manjše spremembe v primeru gradbenih del na posameznikih kratkih odsekih trase, tako da imajo organizatorji že pripravljene morebitne alternativne spremembe pretežno ravninsko naravnane proge. V vsakem primeru bo start na Slovenski cesti (med hotelom Cubo in Uršulinskim samostanom), cilj pa na Kongresnem trgu.

Osrednji tekaški dogodek bo v nedeljo, 25. oktobra, ko bodo na veliko sceno nastopili dolgo- in srednjeprogaši (vsi teki bodo po tradiciji šteli tudi za državno prvenstvo, proga pa ima certifikat za doseganje mednarodnih norm za velika tekmovanja), sobota pa je namenjena tekom predšolskih otrok, osnovnošolcev in srednješolcev.

Prireditelji na letošnjem jubilejnem maratonu največ stavijo na najdaljšo preizkušnjo, nadejajo se, da bo padel rekord - v moški konkurenci si ga lastita Kenijca Daniel Too in Shimael Bushendich (2:08,25), v ženski pa njuna rojakinja Caroline Cheptonui Kilel (2:25:24) -, v vsakem primeru pa pričakujejo, da bo čas zmagovalca, ob ugodnih vremenskih razmerah, znašal med 2:04 in 2:06 ure.

"Motorji" ljubljanskega maratona - predsednik Andrej Razdrih, direktor Gojko Zalokar in Gabrijel Ambrožič, ki je zadolžen za nabor vrhunskih tekmovalcev in tekmovalk - so na današnji prvi novinarski konferenci v mladinskem golf centru v Stanežičah razgrnili del letošnjih načrtov za bržkone najbolj množičen športni dogodek na domačih tleh, ki se poslavlja od svojih "najstniških let".

Zavoljo lepega jubileja bo program vsebinsko veliko bogatejši: v sodelovanju z RTV bodo predvidoma novembra prestavili dokumentarni film o zgodovini ljubljanskega maratona, luč sveta bo zagledala tudi knjiga dveh avtorjev, ki sta velika ljubitelja teka, Branka Gradišnika in Marjana Žiberne, na Krakovskem nasipu bo med 15. septembrom in 15. novembrom na ogled razstava fotografij, za to priložnost bo izdan tudi almanah. Ob tem tekmovalce in tekmovalke čakajo tudi bogatejše denarne nagrade, ki bodo ovrednotene glede na dosežene izide, prireditelji pa bodo prvič organizirali preizkušnjo v tekmovalnem rolkanju, na kateri naj bi nastopilo med 120 in 150 tekmovalk in tekmovalcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.