Šport
13 ogledov

Lochte se je okitil z novim zlatom

null Žurnal24 main
Ameriški plavalni zvezdnik Ryan Lochte si je na plavalnem svetovnem prvenstvu v Dubaju priplaval nov svetovni rekord in novo zlato kolajno.

Na 200 metrov mešano je Lochte z dosežkom 1:50,08 popravil rekord Avstralca Dariana Townsenda kar za 1,47 sekunde. Srebro je osvojil glavni Lochtejev tekmec Avstrijec Markus Rogan.

"Zdaj imamo spet pošteno staro plavanje. Trdo delo, ki je poplačano, in boj plavalca proti plavalcu," je pokomentiral Lochte, ki je prvi plavalec v letu 2010 oziroma po prehodu z visokotehnoloških na tekstilne kopalke, ki je plaval individualne svetovne rekorde.

Ena pomembnejših zgodb prvenstva se je odvijala tudi v disciplini 50 metrov prosto, kjer je Brazilec Cesar Cielo Filho branil ugled svetovnega in olimpijskega prvaka, ki mu ga je na panameriških igrah načel Američan Adrian Nathan. Brazilec je na koncu dobil tudi tekmo na SP v 25-metrskih bazenih. Zmago si je zagotovil že na prvih 25 metrih, v končnici pa zanesljivo ugnal Francoza Frederica Bousqueta in Američana Josha Schneiderja.

Med najbolj zanimivimi disciplinami je bila ženska prestižna tekma na 100 metrov prosto, kjer so se uresničile napovedi strokovnjakov in prepričljivo je zmagala nizozemska šampionka Ramoni Kromowidjodjo pred rojakinjo Femke Hemskerk, tretja je bila Američanka Natalie Coughlin, ki si je na SP priborila že svojo tretjo posamično odličje. Kromowidjodjojeva je z 51,45 postavila tudi nov rekord prvenstev.

Zdaj imamo spet pošteno staro plavanje. Trdo delo, ki je poplačano, in boj plavalca proti plavalcu.
Rya Lochte
Vtis na prvenstvu je popravil tudi nemški šampion Paul Biedermann, ki je prvo zlato kolajno napovedoval že na 200 metrov prosto, kjer je ostal povsem praznih rok, tretji dan tekmovanja pa je Nemčiji priplaval prvo zlato kolajno. V napetem obračunu na 400 metrov prosto je v drugi polovici tekme dobesedno dotolkel tekmece. S kolajnama manj žlahtnega leska sta se morala zadovoljiti Rus Nikita Lobincev in Tunizijec Osama Meluli, ki si je priplaval že tretje odličje.

Kolajno več ima v svojih vitrinah tudi švedska veteranka Therese Alshammar. Svetovna rekorderka je bila še enkrat več najboljša na 50 metrov delfin, tokrat spet z rekordom prvenstev 24,87, v končnem razpletu pa je imela tudi kanček športne sreče, saj je Avstralka Felicity Galvez zaostala za vsega tri stotinke sekunde.

Zelo zanimiva je bila tudi ženska tekma na 400 metrov prosto, kjer se je zlata na koncu veselila Američanka Katie Hoff, evropska superzvezdnica Federica Pellegrini iz Italije pa je bila "šele" tretja.

Franciji je novo zlato medaljo priplavala Alexianne Castel, ki je bila z 2:01,67 najboljša na 200 metrov hrbtno. Moško tekmo na 200 metrov prsno je dobil Japonec Naoja Tomita, ki je v napetem finišu tesno ugnal Madžara Daniela Gyurto. Pretežno ameriški dan je z zmago na 100 metrov mešano zaokrožila Ariana Kukors. Popolno ameriško zmagoslavje so na koncu preprečile Kitajke z zmago na 4 x 100 metrov mešano, kjer so le za nekaj stotink ugnale ameriško ekipo, bron so osvojile Avstralke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.