Šport
9 ogledov

Loeb prvič zmagal na Finskem

Sebastien_Loeb_Reuters - main Žurnal24 main
Sebastian Loeb je veliki zmagovalec relija na Finskem, saj je postal šele četrti dirkač, ki ne prihaja iz Skandinavije, z zmago na tem reliju. Nazadnje je to uspelo Marku Martinu (2003).
 

Reli po Finski

1. S. Loeb (Citroën)
2. M. Hirvonen (Ford) +9,0
3. C. Atkinson (Subaru) +3:17,0

Reli po Finskem je prvič v karieri dobil Sebastien Loeb (Citroen). Zanj je to že 42. zmaga v karieri. Na drugem mestu je končal domačin Mikko Hirvonen s Fordom. Hirvonen je v zadnjem dnevu sicer zmanjšal zaostanek za Loebom vendar bližje od končnih 9. sekund zaostanka ni mogel. Na tretje mesto se je uvrstil Avstralec Chric Atkinson s Subarujem, ki je zaostal več kot tri minute. Loeb je z zmago na reliu po Finskem postal šele četrti dirkač v zgodovini, ki ne prihaja iz Skandinavije z zmago na "reliju tisočerih jezer“. "To je neverjetno, zmaga tu na Finskem mi pomeni res veliko. Zelo sem si želel zmagati tu. Z Hirvonenom sva se dobro borila, za končno zmago nisem smel popustit niti za sekundo," je po zmagi povedal presrečni Francoz. Hirvonen, ki še vedno drži prvo mesto v skupni razvrstitvi s prednostjo ene točke je povedal: "Želel sem si zmagati, toda kljub temu sem zadovoljen. Vozil sem na meji toda Loeb je vedno bil hitrejši za nekaj sekund in na koncu je ravno to zadostovalo za zmago. V skupni razvrstitvi pa ni še nič odločenega, toda vsi reliji, ki prihajajo bodo zelo pomembni." Po vseh letih, ko je Loeb dokazoval, da je najboljši v tem športu, je tako padla še zadnja trdnjava. Reli po Finski, zahtevna in izredno hitra dirka po makadamskih finskih cestah, je v vsej zgodovini od leta 1951 doslej le trikrat pripadel neskandinavskim dirkačem; Loeb je četrti, ki mu je na severu Evrope uspelo premagati domače dirkače. Pred njim so se lahko s tem redkim dosežkom pohvalili še Španec Carlos Sainz (1990), Loebov rojak Didier Auriol (1992) in Estonec Marko Märtin (2003).

 
 

To je neverjetno, zmaga tu na Finskem mi pomeni res veliko. Zelo sem si želel zmagati tukaj.

Sebastian Loeb

 
Drugi tekmovalni dan je prvi sicer končal Loeb pred Hirvonenom na tretjem mestu pa je zaključil Avstralec Chris Atkinson, ki je za vodilnim Francozom zaostajal že dobre tri minute. Sicer pa je bil prav boj za najnižjo stopničko najbolj zanimiv, saj so se tekmovalci na tem mestu redno menjali. V soboto je s tretjega mesta začel Henning Solberg (Ford), a ga je že v naslednji HP prepustil moštvenemu kolegu Gigiju Galliju . Slednji se je na tem mestu zadržal štiri "brzince", nato pa v 16. etapi precenil enega od zavojev, zletel s proge in odstopil, tretje mesto pa prepustil Špancu Danielu Sordu s Citroenom. Takoj za njim je bil Solberg, s katerim sta se do zadnje preizkušnje sobotnega dneva skupaj z Atkinsonom borila za tretje mesto.


Mikko Hirvonen je tri dni lovil Sebastiena Loeba, a ga ni ujel. © Reuters

 
 

Skupni seštevek

Dirkači:
1. M. Hirvonen (Ford) 67 točk
2. S. Loeb (Citroen) 66
3. C. Atkinson (Subaru) 37
Moštva:
1. Ford 108 točk
2. Citroen 105
3. Subaru 62

Tradicionalni reli po Finski, ena najzahtevnejših postaj v sezoni SP, se je sicer začel s četrtkovim superspecialom, ki ga je dobil Loeb, Francoz pa je minimalno prednost po uvodnih dopoldanskih brzincih v petek popoldne še povečal, a je njegov najnevarnejši tekmec Hirvonen, ki bi z morebitno zmago še povečal prednost v skupnem seštevku, ostal povsem blizu. Osmoljenec petkovega dne na Finskem je bil Hirvonenov moštveni kolega Jari-Matti Latvala , ki je imel nesrečo v tretji hitrostni preizkušnji. Po prvih informacijah naj bi nesrečo povzročila desna ročica krmila, ki se je tik pred skokom zlomila, Latvala pa je nato izgubil nadzor nad avtomobilom in zapeljal v jarek ob cesti. Reli je z velikim zaostankom vendarle nadaljeval.

V skupnem seštevku SP je vodstvo obdržal doslej vodilni Hirvonen, a ima zdaj pred Francozom le še točko naskoka (67-66). Daleč za vodilnim dvojcem je trojica, ki se bo kot kaže borila za tretje mesto v SP: Atkinson se je prebil na tretje mesto s 37 točkami, Sordo jih ima 35, Latvala, ki je reli končal na 39. mestu, pa je ostal pri 34 točkah, ki jih je imel že po osmih dirkah. Zelo izenačen je tudi boj za konstruktorsko lovoriko, Ford ima 108 točk, Citroen pa le tri manj. Sezona, ki se je z relijem po Finski po mesec in pol dolgem poletnem premoru prevesila v drugo polovico, se bo nadaljevala v Nemčiji med 15. in 17. avgustom.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.