Šport
25 ogledov

Loeb sedmič prvak: "Genij je!"

Sebastien Loeb
1/28
Žurnal24 main
Sebastien Loeb je v Franciji s prednostjo 35 sekund pred Danijem Sordom dosegel svojo 60. zmago v karieri in dve dirki pred koncem sedmič postal svetovni prvak. "Sebastien je Sebastien. Genij je!"

Sebastien Loeb je tako dosegel svojo 60. zmago in sedmi naslov prvaka (toliko jim ima v formuli 1 Michael Schumacher). Ima tri naslove več od  Juhe Kankkunena in Tommija Makinena.  "Sebastien je Sebastien. Genij je!" je po reliju dejal vodja Citroenove ekipe, Olivier Quesnel.

Francoski dirkač Sebastien Loeb (Citroen) je na nedeljskih treh hitrostnih preizkušnjah (ena je bila zaradi skrbi za gledalce odpevedana) zadržal prednost 35 sekund pred Špancem Danijem Sordom (Citroen) in s svojo 60. zmago v svetovnem prvenstvu sedmič zapored postal prvak sveta. Reli v Franciji se je končal v mestecu Haguenau, kjer se je pred 36 leti Loeb rodil. "Občutek je res poseben. Neverjetno je, da sem sedmi naslov osvojil v domačem kraju. Nisem si mislil, da bo prišlo toliko navijačev. To je najlepša stvar, ki se mi je zgodila v življenju." Z dvojno zmago tovarniške ekipe Citroena je ta francoski koncern osvojil tudi šesti moštveni naslov prvaka. 11. od 13. relijev sezone je na tretjem mestu končal dirkač zasebnega Citroena, Norvežan Petter Solberg. Na četrtem in petem mestu sta sledila dirkača Fordove tovarniške ekipe, medtem ko je Kimi Räikkönen (Citroen), ki je v soboto dvakrat zletel s proge in bil 47., odstopil.

Skupni seštevek po 11. reliju sezone 2010:
1. S. Loeb 226 točk
2. S. Ogier 166
3. J. M. Latvala 144
4. P. Solberg 133
5. D. Sordo 125
6. M. Hirvonen 104

Ni težav za Loeba
Francoski reli je v soboto dopoldne potekal v težkih razmerah (dež). A to ni bila ovira za Loeba in Sorda. Prvi je dobil deveto in enajsto hitrostno preizkušnjo, drugi pa deseto. S tretjim časom na desetem in enajstem brzincu se je Solberg prebil na skupno četrto mesto za Sebastiena Ogierja (Citroen) in pred Jarija-Mattija Latvalo (Ford). Ob stezi je že dopoldne končal Räikkönen, ki pa ni huje poškodoval dirkalnika (zlomil je le ročko ročne zavore) in se je vrnil na dirko. Popoldne se je reli južno od Strasbourga nadaljeval. Na potezi je bil Ogier, ki je dobil svojo prvo hitrostno preizkušnjo v Franciji, a nato zaradi tehničnih težav na 14. brzincu izgubil 25 sekund. Na 15. je šlo dirkačema Citroenove junior ekipe vse narobe: najprej je v drevo trčil Ogier, za njim pa še drugič to soboto s proge zletel Räikkönen. Po drugem dnevu sta bila tako Loeb in Sordo varno na prvih dveh mestih.

Poglejte, kako dirkači pritiskajo po vinorodnih goricah Alzacije.

Petek Loebu
Loeb je dominiral že prvi dan svojega domačega relija. Po petkovih osmih brzincih je imel dobrih 22 sekund prednosti pred ekipnim kolegom Sordom. Na tretjem mestu je bil s 25 sekundami zaostanka Ogier. Tovarniška dirkača Forda sta iz brzinca v brzinec izgubljala stik s Citroenovimi: Latvala je dan sklenil na četrtem mestu z 41 sekundami zaostanka, Mikko Hirvonen pa je z minuto in 50 sekundami padel na šesto mesto.

Reli Francija, končni vrstni red:

1. Sebastien Loeb (Citroen)
2. Daniel Sordo (Citroen) +35,7
3. Petter Solberg (Citroen) +1:16,8
4. Jari-Matti Latvala (Fin) +1:29,3
5. Mikko Hirvonen (Ford) +3:43,8
6. Sebastien Ogier (Citroen) +11:55,9
7. Federico Villagra (Ford) +14:15,8
8. Matthew Wilson (Ford) +14:26,9
Odstop: Kimi Räikkönen (Citroen)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.