Šport
12 ogledov

Lombardi spet doma: Packers prvaki!

Charles Woodson z Lombardijevim pokalom za zmago na SB XLV. (Foto: Reuters)
1/46
Žurnal24 main
Lombardijev pokal je spet doma. Green Bay Packers so na Super Bowlu XLV na Cowboys Stadiumu Pittsburgh Steelers premagali z 31:25. Aaron Rodgers je s tremi touchdowni MVP finala lige NFL.
Ključne akcije Super Bowla XLV poglejte v dodanem videu. Ne spreglejte niti velike galerije spektakla.

Lombardi spet doma
Green Bay Packers
, ameriška športna franšiza z najmanjšega mesta (ima le 101 tisoč prebivalcev), in njihovi navijači slavijo četrti Super Bowl in prvi po 14 letih. Pokal, imenovan po njihovem legendarnem trenerju iz 60. let Vinceu Lombardiju, so dvignili četrtič, potem ko so v velikem finalu sezone 2010 na Cowboys Stadiumu v Teksasu Pittsburgh Steelers, ekipo z največ osvojenimi Super Bowli, premagali z 31:25. "Pokal je, kamor sodi. To je Lombardijev pokal. Lombardija smatrajo za največjega trenerja in mi smo pokal vrnili domov in zato smo zelo ponosni," je poudaril cornerback Charles Woodson. Klub, ustanovljen daljnega leta 1921, je tako najboljši trinajstič. "Imamo neverjetno zgodovino in tradicijo in fantje so se na to dobro odzvali. Ne bi mogel biti bolj ponosen na prav vsakega člana organizacije. Da se pokal imenuje po Lombardiju, pove vse. Nekaj posebnega je, da smo ga vrnili v Green Bay," je dejal Mark Murphy, predsednik kluba, ki je v lastni navijačev in ne kakšnega milijarderja kot ostali klubi.

Motivacijski govor ali Phil Collins?
Trener Packersov, Mike McCarthy, je en teden pripravljal motivacijski govor za svoje fante pred začetkom tekme. Na drugi strani je Mike Tomlin svojim Jeklarjem le zavrtel In the air tonight Phila Collinsa in jim rekel, da naj zaprejo oči in si predstavljajo akcije, ki jih bodo izvedli. Očitno si niso pravih. V prvem polčasu je dvakratni zmagovalec Super Bowla, podajalec Ben Roethlisberger, vrgel dve prestreženi žogi, ki sta vodili v 14 točk Sirarjev in Jeklarji zaostanka s 3:21 niso več mogli nadoknaditi. Podajalec ekipe iz Green Baya, Aaron Rodgers, je podal za tri touchdowne, dva do lovilca Grega Jenningsa, in postal MVP Super Bowla XLV. Še več: v Winsconsu je dokončno pozabljen legendarni Rodgersov predhodnik, Brett Favre. Tako kot že vso sezono Packers tudi na Super Bowlu niso ustavile poškodbe, potem ko so že v prvem polčasu izgubili veterana Donalda Driverja in zanesljivega cornerbacka Woodsona.

"To je izjemna skupina igralcev in skupaj nam je uspelo. Imeli smo karakter. Letos smo veliko prestali. Lepo je, da sem ta uspeh delil prav s temi fanti," je dejal MVP tekme, Aaron Rodgers, ki je tekmo končal s 304 jardi in tremi touchdowni. V taboru poražencev je Big Ben pošteno priznal: "Prevečkrat smo izgubili žogo in krivda je zgolj moja." Imel je 263 jardov, dva touchdowna in dve prestreženi podaji. V tretjem poizkusu je prvič izgubil Super Bowl.

Kako se je razpletalo
"Ob polčasu smo bili zelo čustveni in zato smo v tretji četrtini naredili nekaj napak, a na koncu nam je uspel veliki dosežek in pokal trenerja Lombardija je končno spet doma," je v prvi izjavi dejal trener McCarthy. Začelo se je res sanjsko: s touchdownom Rodgersa so Jordyja Nelsona in nato prestreženo žogo Nicka Collinsa za pick 6 (14:0). Po še eni napaki Roethlisbergerja je bilo že 21:3, a Big Ben je pokazal, da lahko v dveh potezah in vsega minuti priigra touchdown in pred odmorom je v končni coni našel Hinesa Warda za 10:21. V začetku drugega polčasa je drugi touchdown Steelersov pritekel Rashard Mendenhall (17:21). Tretja izgubljena žoga črno-zlatih je vodila v drugi touchdown Jenningsa in neulovljivih 28:17. A predaje ni bilo: Big Ben je v končni coni našel Mika Wallacea, nato so uspešno izvedli še konverzijo (25:28). Dve minuti pred koncem je Mason Crosby zadel prosti strel za 31:25, nakar je morala zdržati le še obramba Sirarjev, in tudi je. Green Bay Packers so prvaki!

Favre, Rodgers in Brady
Sezona 2010 lige NFL je tako končana. To je bila sezona, ko se je dokončno (najbrž!) poslovil Brett Favre, njegov naslednik Aaron Rodgers je zasijal v najlepši luči, podajalec New England Patriotsov, Tom Brady, pa je bil nekaj ur pred Super Bowlom kot prvi v zgodovini soglasno izbran za MVP-ja sezone. Za šest mesecev (v primeru lockouta za leto in pol) je s profesionalnim ameriškim nogometom konec (še dobro, da se konec marca začne slovensko DP).

Super Bowl XLV, Cowboys Stadium, Arlington (Teksas):

Green Bay Packers : Pittsburgh Steelers 31:25

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.