Šport
7 ogledov

London kliče – leto dni do olimpijskih iger

london olimpijske igre eno leto 2011
1/23
EPA
27. julija 2012 se bodo začele olimpijske igre v Londonu. Leto dni prej so odprli plavalni center, premier David Cameron si je ogledal lokacijo tekem v odbojki na mivki, na železniški postaji St. Pancras so dvignili velike olimpijske kroge. Zvečer je na Trafalgar Squaru številne pozdravil Jacques Rogge, organizatorji pa so prvič pokazali kolajne.

"Leto dni pred začetkom atlete, navijače in druge obiskovalce vabimo, da naslednje poletje pridejo v Veliko Britanijo. London vas kliče," je dejal predsednik Londona 2012 Sebastian Coe. Odštevanje zadnjih 365 dni do poletnih olimpijskih iger so počastili z odprtjem olimpijskega plavalnega centra v Stratfordu, na zahodnem robu Londona, kjer stojita tudi olimpijski stadion in olimpijska vas.


"Da imamo leto pred začetkom iger vse permanentne objekte dokončane, je velik dosežek in dokaz, da bomo organizirali res spektakularen šov,"
je dejal londonski župan Boris Johnson. London je organizacijo dobil leta 2005 in tako v šestih letih zgradil prav vse objekte. Mesto bo olimpijske igre gostilo že tretjič, saj so bili najboljši športniki na svetu njegovi gostje že v letih 1948 in 1908.

V London je prispel tudi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Jacques Rogge, ki je svet ob 20.12 po srednjeevropskem času na Trafalgar Squaru pozval na olimpijske igre. "Leto do iger je poseben trenutek za organizatorja. Zdaj se zanje začenjajo olimpijske sanje. London je idealna lokacija za vrhunske igre."


London 2012 v številkah

Organizatorji so prodali že 3,5 milijona vstopnic. Kar četrt milijona Angležev se je prijavilo na razpis za 70 tisoč prostovoljcev, ki bodo pomagali na igrah. Organizator pričakuje več kot 15 tisoč športnikov iz več kot dvesto držav. Z njimi bo v London prišlo prek 10 tisoč spremljevalcev, novinarjev in fotoreporterjev pa naj bi bilo več kot 20 tisoč. Velika Britanija bo nastopala z več kot 550 športniki. Želijo biti še uspešnejši kot v Pekingu 2008, ko so bili po osvojenih zlatih kolajnah četrti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.