Šport
23 ogledov

Lorbek: "Prave tekme šele prihajajo!"

"Gledamo zvezde naslednjih desetletij," pravi Lorbek, ki ga Američani navdušijo Žurnal24 main
Nekdanji direktor Uniona Olimpije Radovan Lorbek z zanimanjem spremlja letošnje svetovno prvenstvo. Za razliko od prejšnjih turnirjev bolj neobremenjen, saj sinov Erazma in Domna ni v reprezentanci.
Ravno za naše tekme me včasih kličeta: 'Kako je, kako je?' Nimata prenosov. To je 'sranje'! Drugi jim določajo, kaj morata gledati.
Radovan Lorbek

Tako Erazem kot Domen Lorbek sta že na pripravah s svojima kluboma, medtem ko se njuni reprezentančni kolegi merijo na svetovnem prvenstvu  v Turčiji. Tretji Lorbek v enačbi, oče Radovan, kljub vsemu podrobno spremlja tekme v Mali Aziji: "Mnogo bolj sem sproščen. Toda tistih hudih tenzij še ni bilo. Prave tekme, na nož, šele prihajajo;" je za Žurnal24 povedal nekdanji direktor Uniona Olimpije, zdaj pa že dolga leta funkcionar v ligi NLB.

"Nimata preveč sreče," je dejal o obeh sinovih. "Erazem je na pripravah z Barcelono v Andori, Domen je v San Sebastianu, tako da vidita bolj malo tekem. Prenašajo Španijo, naše tekme pa slabo. Ravno za naše tekme me včasih kličeta: 'Kako je, kako je?' Nimata prenosov. To je 'sranje'! Drugi jim določajo, kaj morata gledati. (smeh) Erazem sploh − mislim, da v Andori nima čisto ničesar!" je o obeh reprezentantih, ki bi jih Slovenija v nadaljevanju SP lahko še kako pogrešala, povedal "Lorbek senior".

Grki so po mojem danes pustili tekmo Rusom zato, da bi se izognili Špancem. Take igre se dogajajo. Španci še vedno igrajo s 'pol gasa'.
Radovan Lorbek

Slovenci so se v četrtek s četrto zmago kot drugi uvrstili iz skupine, takoj za Američani, v osmini finala pa jih zdaj čakajo Avstralci. "Slovenci so presegli pričakovanja," pravi Lorbek. "Toda v igri je še vedno veliko držav in ekip. Grki so po mojem danes pustili tekmo Rusom zato, da bi se izognili Špancem. (če bi Francija premagala Novo Zelandijo, a je kasneje ni, op. p.) Take igre se dogajajo. Španci še vedno igrajo s 'pol gasa'. Če se bodo pravočasno zbudili kot na Poljskem, ko so prav tako katastrofalno odigrali prvi del in potem bili prvaki ... Tukaj le nimajo Gasola. Ko igra Pau, ni sporno, kdo je 'gazda'. Danes, ko ga ni bilo, se je pojavilo kar nekaj petelinov (smeh)," je dejal Lorbek.

Eric Gordon Nizar Knioua  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Američani igrajo v svoji ligi!"
Dvomov o tem, kdo je na prvenstvu najbolj navdušil, za Lorbka ni. To so mladi ameriški košarkarji, ki jim poveljuje stari mojster Chauncey Billups: "Američani so razred zase, druga liga! A kljub vsemu lahko izgubijo. So mladi, naivni, izkušen je le Billups, ki je seveda 'car'! Toda talent, ki je v tej ekipi ... Meni jih je užitek gledati, čeprav tekma ni pomembna. Čisto zaradi lepote, košarke, talenta ... Gledamo superzvezde naslednjih desetletij. To je nekaj takega kot Brazilija v nogometu! Če izgubijo, je kar malce dolgčas."

Takoj za ameriškimi atleti Lorbek vidi Špance kljub slabemu začetku SP: "Za Američani bi morali biti Španci, a igrajo zelo slabo. Izjemno presenečenje je Litva glede na to, kako igrajo in koliko talenta imajo. Presegajo svoje zmožnosti. Naši so dobri, odlični. Veliko stvari je za videti, marsikatera država je prvenstvo izrabila za pomladitev. Mislim, da smo mi to premalo izrabili. To bi bil primeren trenutek, ker drugo leto na evropskem moramo narediti vse, da pridemo na olimpijado. To je krona vsakega športnika, vsake države! Za moje pojme je še dosti kalkuliranja, a mi smo tu notri naredili super posel. Izognili smo se Srbom in Argentincem, to je super stvar, po mojem je četrtfinale zelo realno."

Že tolikokrat smo bili v takšnih pozicijah, pa jih nismo izkoristili. Mogoče je čas, da to le izkoristimo!
Radovan Lorbek

"Avstralija velik psihološki pritisk!"
Proti Avstralcem, kot pravi Lorbek, bo v osmini finala treba odigrati na nivoju: "Proti Avstraliji bi nam lahko bilo težko − mi bomo favoriti. To bo psihološko težka tekma. Gotovo smo boljši od Avstralcev, toda tudi oni so zelo dobra ekipa. Vprašanje, če imamo potem dovolj moči za četrtfinale. Tam bi prednost lahko imeli mi. Ko izpolniš pričakovanja, si zadovoljen, dobiš polet in nič ni nemogoče. Že tolikokrat smo bili v takšnih pozicijah, pa jih nismo izkoristili. Mogoče je čas, da to le izkoristimo!"

Slovenci bi z morebitno uvrstitvijo v četrtfinale seveda izpolnili tudi največja pričakovanja večine javnosti pred začetkom tekmovanja. Toda Lorbek opozarja:
"Apetiti rastejo. Ko bo enkrat četrtfinale, bo še to premalo (smeh). To je šport, vedno je treba iti na zmago!"

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.