Šport
16 ogledov

Lorenzo do zmage v kopici padcev

motogp vn francije
1/14
EPA
Jorge Lorenzo se je z zmago na VN Francije zavihtel na prvo mesto skupnega seštevka prvenstva motoGP. Dirko so zaznamovali številni padci.

Španec Jorge Lorenzo (Yamaha) je zmagovalec pete dirke sezone svetovnega prvenstva v motociklizmu. V elitnem razredu motoGP je v francoskem Le Mansu premagal moštvenega sotekmovalca Italijana Valentina Rossija, tretji je bil Španec Maverick Vinales (Suzuki).

motogp vn francije | Avtor: EPA EPA
Razplet dirke v Le Mansu je prinesel drugo zmago v sezoni Lorenzu, pa tudi skupno vodstvo. V dirki, ki so jo zaznamovali številni padci, je bil med žrtvami tudi Marc Márquez, ki pa je lahko še nadaljeval in zaradi velikega osipa, do cilja je prišlo le 13 tekmovalcev, na koncu celo iztržil nekaj točk za SP.

Lorenzo je začel z najboljšega startnega položaja, poleg njega sta bila še Márquez in Ducatijev adut Andrea Iannone. Lorenzo je najbolje začel, Marquez ne, v boj za vrh pa se je vključil še Andrea Dovizioso.

Več dirkačev po stopinjah Iannoneja

Po nekaj krogih je konkurenca ostala brez Iannoneja, ki je padel v sedmem krogu, to pa je bil le začetek serije padcev na tej dirki. Hitro mu je sledil tudi Cal Crutchlow, pa nato Tito Rabat. Iannone je sicer še poskušal in se vrnil na progo, a je pozneje odstopil.

Sredi dirke se je razvil troboj za drugo mesto - Lorenzo je bil na prvem varen - med Rossijem, Márquezom in Doviziosom, ki pa ga je kmalu v svoj prid določil izkušeni Rossi.

Ko se je že zdelo, da se gledalcem obeta zelo zanimiv obračun med Márquezom in Doviziosom, pa sta krog pozneje poskrbela za zanimiv padec: v istem zavoju sta hkrati padla na povsem enak način, ko sta v lepem umetniškem slogu drug ob drugem zdrsnila v pesek. To je odprlo pot Vinalesu do prvih stopničk v motoGP, kar je na koncu tudi uresničil. Za Suzuki je to prva uvrstitev na stopničke v elitnem razredu po letu 2008.

Márquez pa še ni povsem obupal, tudi zaradi že precej osiromašene konkurence je lahko s krogom zaostanka dirko končal na 13. mestu in s tem dobil tri točke.

motogp vn francije | Avtor: EPA EPA
Skupnega vodstva sicer ni rešil, saj je Lorenzo z novimi 25 zdaj pri 90, je pa boj za prvo mesto zdaj precej izenačen. Márquez ima namreč 85 točk, tretji Rossi pa le 12 manj od Lorenza.

V ospredju pa si je Lorenzo do konca privozil deset sekund naskoka. Brez odra za zmagovalce je ostal Dani Pedrosa, peti je bil Pol Espargaro, šesti pa njegov brat Aleix Espargaro.

Rossi: Jorge je bil tokrat premočan

"Dobra dirka, start je bil sicer slab, ampak potem mi je šlo zelo dobro. Ko sem ujel ritem, sem vedel, da sem boljši kot Márquez, Jorge pa je bil tokrat premočan. A pomembnih je novih 20 točk," je bil z razpletom zadovoljen Rossi.

"Vedel sem, da se dirka ne konča, čeprav imaš veliko prednost. Ko sta padla Marquez in Dovizisoo, sem ostal zbran, tako da sem lahko zelo zadovoljen. Tako z novimi točkami kot svojim nastopom," pa je zmago pospremil Lorenzo.

V razredu moto2 je zmagal Španec Alex Rins pred Italijanom Simonejem Corsijem, tretji pa je bil Švicar Tom Lüthi. V najšibkejšem razredu moto3 pa je bil najhitrejši Južnoafričan Brad Binder, drugo mesto je osvojil njegov italijanski moštveni sotekmovalec Romano Fenati, tretji je bil Španec Jorge Navarro.

Sezona se bo nadaljevala čez 14 dni v italijanskem Mugellu.

MotoGP, VN Francije, izidi:

1. Jorge Lorenzo (ŠPA/Movistar Yamaha MotoGP) 43:51.290
2. Valentino Rossi (ITA/Movistar Yamaha) +10.654
3. Maverick Vinales (ŠPA/Team SUZUKI ECSTAR) +14.177
4. Dani Pedrosa (ŠPA/Repsol Honda Team) +18.719
5. Pol Espargaro (ŠPA/Monster Yamaha Tech 3) +24.931
6. Aleix Espargaro (ŠPA/Team SUZUKI ECSTAR) +32.921
7. Danilo Petrucci (ITA/OCTO Pramac Yakhnich) +38.251
8. Hector Barbera (ŠPA/Avintia Racing) +38.504
9. Alvaro Bautista (ŠPA/Aprilia Racing Team) +48.536
10. Stefan Bradl (NEM/Aprilia Racing Team) +54.502
...
13. Marc Márquez (ŠPA/Repsol Honda Team) +1 krog

Skupni seštevek:

1. Jorge Lorenzo (Špa/Yamaha) 90
2. Marc Marquez (Špa/Honda) 85
3. Valentino Rossi (Ita/Yamaha) 78
4. Dani Pedrosa (Špa/Honda) 53
5. Maverick Vinales (Špa/Suzuki) 49
6. Pol Espargaro (Špa/Yamaha) 47
7. Aleix Espargaro (Špa/Suzuki) 42
8. Hector Barbera (Špa/Ducati) 39
9. Eugene Laverty (VBr/Honda) 33
10. Andrea Iannone (Ita/Ducati) 25

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.