Šport
0 ogledov

Lorenzo z zmago na vrh

Španec Jorge Lorenzo je v Le Mansu prišel do druge letošnje zmage. Žurnal24 main
Med dirkači v svetovnem motociklističnem prvenstvu je Le Mansu je v razredu motoGP slavil Španec Jorge Lorenzo, v šibkejših do 125 in 250 ccm pa sta se izkazala Španec Julian Simon in Italijan Marco Simoncelli.
 
 

Zdi se mi, kot da vse skupaj spremljam po televiziji. Hvaležen sem moštvu Hayate, ki mi je dalo priložnost. Ko sem videl, da sem po vseh menjavah na drugem mestu, sem se osredotočil le na to, da ostanem tam do konca.

Marco Melandri

 
Dež, mokra steza in taktika pri menjavi motociklov so odločili četrto letošnjo preizkušnjo za SP. Tekmovanje v elitnem razredu se je začelo na mokri stezi, tako da so vsi dirkači začeli z motorji, obutimi v pnevmatike za dež. Povedel je Dani Pedrosa, sledil mu je Casey Stoner, Jorge Lorenzo je bil tretji, Valentino Rossi pa četrti. A že v prvem krogu se je Lorenzo s pogumnim prehitevanjem prebil v vodstvo, za njim pa so se za nekatere dirkače začele težave in drame. Največji osmoljenec pri tem je bil branilec naslova Rossi. Bil je prvi, ki je tvegal z zamenjavo motorja in je šel že v petem krogu v bokse po dirkalnik, na katerem so bile gume za suho vreme. Toda na še ne povsem suhi stezi je le pol kroga kasneje ostal brez oprijema v zavoju, se zvrnil v pesek in nato z veliko zamudo dirko nadaljeval. Vrnil se je v bokse, spet zajahal drugi motocikel in se vrnil na stezo. Toda ne dokončno, saj je zaradi prehitre vožnje dobil še kazen v obliki vožnje skozi bokse, kar je njegov dan dokončno uničilo ...

V ospredju se Lorenzo ni menil za težave moštvenega sotekmovalca. Za razliko od Rossija je do polovice dirke ostal na dežnih pnevmatikah, nato pa tudi s tistimi za suho stezo brez težav obdržal prvo mesto. Na drugem je nekoliko presenetljivo, vendar zasluženo končal Marco Melandri s poltovarniškim Kawasakijem, za tretje mesto pa sta se ob koncu dirke udarila moštvena sotekmovalca v Hondi Andrea Dovizioso in Dani Pedrosa. Italijan je bil do zadnjega kroga še tretji, a je moral višje mesto in stopničke nato prepustiti Pedrosi. Stoner je po nekaj težavah sredi dirke, ko so ga tekmeci prehitevali kot za šalo, na koncu še iztržil peto mesto. Lorenzo je po takoj po dirki dejal: "Težka dirka. Nisem navajen menjati motorjev sredi dirke, to sem storil prvič v življenju. Hiter sem bil tako z gumami za mokro, kot suho stezo. Motor sem moral zamenjati v pravem trenutku, tudi to je odločalo. Zmagali smo in ponovno smo na vrhu."

Simoncelli dosegel prvo zmago v tej sezoni
Italijan Marco Simoncelli (Gilera) je bil najhitrejši v četrtlitrskem razredu. Drugi je bil Španec Hector Faubel (Honda), tretji pa Simoncellijev rojak Roberto Locatelli (Aprilia). V skupnem seštevku vodi danes četrtouvrščeni Španec Alvaro Bautista (Aprilia). Španec Julian Simon (Aprilia) pa je bil najboljši v razredu do 125 ccm. Drugo mesto je osvojil Nemec Jonas Folger (Aprilia), tretji pa je bil Španec Sergio Gadea (Aprilia).

VN Francije, Le mans, MotoGP:
1. J. Lorenzo (Yamaha) 47:52,678
2. M. Melandri (Kawasaki) +17,710
3. D. Pedrosa (Honda) +19,893
4. A. Dovizioso (Honda) +20,455
5. C. Stoner (Ducati) +30,539
6. C. Vermeulen (Suzuki) +37,462
7. C. Edwards (Yamaha) +40,191
8. L. Capirossi (Suzuki) +45,421
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.