Šport
13 ogledov

Lovše napovedal spremembe

Tina Maze (levo) bo dobila najvišje priznanje za športne dosežke v pretekli sezo Žurnal24 main
Medtem ko Tina Maze celo grozi s koncem svoje kariere, je predsednik SZS Tomaž Lovše na novinarski konferenci razkril, da dolg alpincev znaša 350 tisoč evrov.

Smučarska zveza Slovenije je prvič ustvarila prihodke, večje od 10 milijonov evrov, je na četrtkovi novinarski konferenci poudaril predsednik zveze Tomaž Lovše. Medtem ko se v nordijski panogi in biatlonu srečujejo z dobičkom, pa so v alpskih disciplinah v minuli sezoni pridelali izgubo v višini 350 tisoč evrov.

Primanjkljaj je posledica tega, da v alpskih disciplinah v finančnem načrtu, ki je znašal 1,8 milijona evrov, niso upoštevali dela stroškov, kot so plače klubskih trenerjev, smučarske karte, oprema (količki, kamere) in svetovnega prvenstva v alpskem smučanju.

"To sezono alpinci ocenjujejo, da potrebujejo 2,1 milijona evrov, da bodo vse ekipe lahko normalno funkcionirale – od otroške in mladinske naprej ter do ekipe Tine Maze; 1,85 milijona evrov je zagotovljenih, za 250 tisoč evrov pa smo še prekratki, zato bo treba poiskati nove vire," je dejal Lovše, ko je predstavil sklepe sredine seje izvršilnega odbora smučarske zveze. Lovšeta kljub likvidnostnim težavam navdaja zmeren optimizem, saj trenutno vodi pogovore z več potencialnimi pokrovitelji, za katere napoveduje, da jih bo uspešno zaključil v roku dveh tednov.

"Izvršilni odbor SZS tako še ni potrdil panožnih proračunov za prihodnjo sezono, ker še niso z vsemi sponzorji zaključili pogovorov, in stroškovne strani še ne moremo potrditi, ker ni pokrita s prihodki. Želim si, da bodo programi za to sezono znosni in da bo programe, ki jih je stroka oblikovala, mogoče financirati in realizirati ter da se bo v okviru tega pokrival minus alpskih disciplin v višini 350 tisoč evrov skozi naslednja tri leta," je dejal Lovše. Za finančno konstrukcijo pričakuje, da bo zaprta do konca meseca, ko se bo 31. maja znova sestal izvršilni odbor in najverjetneje potrdil finančne načrte.

Usodo smučarske zveze deli tudi samostojna ekipa najboljše slovenske alpske smučarke Tine Maze, ki s strani zveze še ni prejela celotnega dogovorjenega zneska, čeprav je minula sezona že zdavnaj končana. Proračun ekipe Tine Maze znaša 212 tisoč evrov. Lovše je obljubil, da bodo zadnji obrok plačali še ta mesec. Tudi dogovarjanje, ki ga osebno vodi Lovše, za novo sezono z moštvom slovenske šampionke še ni končano.

Vedel sem, da s tem posegam v pridobljene pravice naših tekmovalcev, vendar pa nisem videl druge poti. Eno tretjino sredstev, ki jih bomo dobili od trženja prostora na čeladah, bomo namenili tekmovalcem v skladu z njihovimi uvrstitvami. Pripravlja se konkreten predlog, ki ga bomo vključili v nov pravilnik. Pogovarjal sem s tekmovalci in tudi z zastopniki tekmovalcev, tudi Tine Maze. Jasno je, da bi njim najbolj ustrezalo, da se nič ne spremeni, Tomaž Lovše pa ne bo predsednik SZS, da se nič ne bo spremenilo.
Tomaž Lovše

Na zvezi namreč skušajo poiskati nove možnosti oglaševanja na čeladah, pri katerem pa je še vedno ogromno neznank, saj so s tem trčili tudi v interese posameznih smučarjev, ki imajo pravico do osebnih pokroviteljev.

Lovše se namreč zavzema za izenačitev politike trženja na čeladah med nordijskimi in alpskimi disciplinami, ko bi zveza sama začela tržiti oglasni prostor na čeladah smučarjev. "Vedel sem, da s tem posegam v pridobljene pravice naših tekmovalcev, vendar pa nisem videl druge poti. Eno tretjino sredstev, ki jih bomo dobili od trženja prostora na čeladah, bomo namenili tekmovalcem v skladu z njihovimi uvrstitvami. Pripravlja se konkreten predlog, ki ga bomo vključili v nov pravilnik. Pogovarjal sem s tekmovalci in tudi z zastopniki tekmovalcev, tudi Tine Maze. Jasno je, da bi njim najbolj ustrezalo, da se nič ne spremeni, Tomaž Lovše pa ne bo predsednik SZS, da se nič ne bo spremenilo," je poudaril.

Lovše pričakuje, da bo s slovensko šampionko dosegel dogovor, ki ji bo omogočal tekmovanje v naslednji sezoni. "Nekdo, kot je Tina, ki je pokazala, da na koncu zmaga srce, in nam je naredila to veselje na svetovnem prvenstvu, si seveda zasluži tudi vso pozornost predsednika in, če bo treba, bom vsak petek popoldne z njo sedel, samo treningi bodo trpeli," je dejal predsednik smučarske zveze. Po drugi strani pa Lovše pove, da "SZS nima ničesar od tega, kar dobi denimo Tina Maze s svojim pokroviteljem na čeladi, čeprav bi lahko denimo ta multinacionalka sponzorirala še mladinske in otroške selekcije".

Na novinarski konferenci je izrazil tudi ogorčenje spričo počasnih postopkov pri izgradnji Nordijskega centra Planica. "Škandalozno je, da naši skakalci decembra ne bodo mogli trenirati na snegu. Če bo še eno leto minilo, da skakalnice ne bo, je to obsojanja vredno," je bil jezen Lovše, ki je podprl ministra za šolstvo in šport, da bi veljalo razmisliti o interventnih ukrepih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.