Šport
23 ogledov

Lovše: "Zgrožen in šokiran zaradi govoric"

skakalci sprejem brnik lovše Boštjan Tacol
Bivši predsednik Smučarske zveze Slovenije Tomaž Lovše se je po incidentnih dogodkih v Južni Koreji odzval na poročila, da je delegatom Mednarodne smučarske zveze (Fis) grozil, bojda celo s strelnim orožjem. Lovše je poročila označil za "zlonamerna", obenem pa zavajanja obtožil predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije Janeza Kocijančiča.

"Jaz sem popolnoma zgrožen in šokiran zaradi takšnih govoric, ki so se pojavile na nekaterih portalih. Seveda bi takšno ravnanje obsojal, ampak jaz sem se vedel dostojno, zavzemal sem se za interese planiške kandidature," je v oddaji 24ur na televiziji Pop TV povedal Tomaž Lovše, ki je v četrtek v Južni Koreji odstopil z mesta predsednika Smučarske zveze Slovenije.

"Želim pa zelo jasno povedati, da se s predsednikom Mednarodne smučarske zveze (Gian-Francom) Casperjem nisva pogovarjala ne po telefonu, ne po elektronski pošti. Nisva imela nikakršnega kontakta. Mediji so poročali, da naj bi se jaz nanj drl. Na dan glasovanja je bil svet Fisa zaprt, to pomeni, da niti jaz niti kateri koli drug iz slovenske delegacije nismo imeli dostopa. To so zlonamerne, lažne obtožbe, ki imajo podlago nekje drugje," je nadaljeval Lovše.

Bivši predsednik SZS je nato začel osupljiv napad na predsednika olimpijskega komiteja Slovenije Janeza Kocijančiča, ki ga je Mednarodna smučarska zveza (Fis) dan po njegovem odstopu v Južni Koreji še za dve leti izvolila za člana predsedstva. Lovše je Kocijančiča obtožil zavajanja, saj naj bi ga starosta slovenskega funkcionarstva nalašč prepričal, da ima Planica možnost v boju s finskim Lahtijem.

"Prenehal častiti lik Kocijančiča"

"Jaz sem kriv. Kriv sem. Odločil sem se, da bom prenehal častiti lik in delo gospoda doktorja Janeza Kocijančiča. To odločitev sem mu sporočil že pred kongresom, pred potjo. Povedal sem mu, da v primeru, da Planica ne dobi te kandidature ... Veste, jaz sem odgovoren. Dvesto tisoč evrov denarja smučarije smo vložili v to kandidaturo, za katero sem v sredo v Koreji izvedel, da zanjo dejansko nimamo možnosti," je dejal Lovše.

"Doktor Kocijančič me je prepričal, da je prav, da gremo kandidirat, da imamo možnosti. Še v sredo dopoldne mi je zatrjeval, da ima enajst glasov podpore, v sredo zvečer pa mi je njegov drugi kolega povedal, češ, Tomaž, saj ti je verjetno doktor Kocijančič povedal, da smo na prejšnjem kongresu, ko je Lahti izgubil samo za en glas, obljubili, da bodo organizacijo dobili oni."

Po besedah Lovšeta je, očitno, Kocijančiča na daljnem vzhodu pozval, naj v primeru neuspešne planiške kandidature za organizacijo svetovnega prvenstva odstopi. Govorice o grožnjah Fisovim delegatov naj bi po besedah Lovšeta širil prav Kocijančič, ki je bil edini Slovenec v sobi z mednarodnimi predstavniki organizacije.

"Glavni problem je, da ima slovenska smučarija dva predsednika," je nadaljeval Lovše. "Predsednika, ki sedi pred vami, in ki je bil izvoljen s 73 odstotki. Predsednika, ki je zagotovil rekordne proračune, predsednika, ki se je ukvarjal z mnogimi težavami. Predsednika, ki je investiral tudi veliko svojega denarja in predsednika, ki je že de facto 31 let predsednik. In ko mu nekdo pač pove, da v kolikor ne bomo uspešni in porabili dvesto tisoč evrov, potem odgovornost nosim jaz, potem pa tudi on, z njegovo zamenjavo."

500 tisoč evrov na Podutiško

"Glavni razlog za moj odstop je bil sledeč - ko sem videl, da je Janez Kocijančič na dan glasovanja, ko je bil svet Fisa zaprt, preko Ljuba Jasniča slovenski delegaciji poročal o mojih domnevnih dejanjih. Za vašo vednost - on je na nekem drugem slovenskem portalu to že zanikal, pravi: 'Jaz tega ne vem.' Govorice so se sprožile. Zakaj je to naredil? On je vedel, da bom jaz naslednji dan v petek umaknil njegovo kandidaturo, saj imam kot zakoniti zastopnik SZS to pravico. Zato je bilo potrebno narediti škandal, očrniti Lovšeta, pokazati kako je on osramotil slovensko državo, zato da bo Kocijančič lahko še dve leti pomagal slovenski smučariji."

Šokirana Petra Majdič, ki je skupaj s Francijem Petkom lobirala za planiško kandidaturo, po domnevnih incidentih Lovšetu sploh ni želela seči v roko, a je odhajajoči predsednik SZS za to krivi. Kocijančiča je še pozval, naj se v prostorih zveze na Podutiški v naslednjih dneh zglasi z okrog 500 tisoč evri, ki naj bi zagotavljali nadaljno nemoteno delovanje zveze.

"V sobi v kateri je zasedal Fis je bil notri samo en Slovenec - doktor Janez Kocijančič. Ljubo Jasnič je bil z njim vedno v stiku, jaz ne. Vsi smo bili razočarani. Vedeti morate, da je planiška ekipa prekrasna. Ta kandidatura je bila pripravljena s srcem. Petra (Majdič) in Franci Petek sta res storila vse. Jaz se jima preko medijev zahvaljujem, saj sta dejansko naredila vse. Če ti nekdo pove laž, da je Tomaž Lovše kriv, ker nismo dobili kandidature, da se je on drl na predsednika Fisa, s katerim se na kongresu sploh ni pogovarjal ... Midva sva si segla v roko na večerji ob prisotnosti doktorja Kocijančiča. Jasno je, da je kot športnica, ki je dvajset let vložila v to, po čem takem šokirana," je nadaljeval Lovše.

"Ko sem se pogledal sem si rekel: 'Poglej, Tomaž. Veš, kako veliko je še nalog, koliko je izzivov in koliko je problemov.' Ampak enostavno se ne smemo le prepirati. Če je zmagal doktor Kocijančič, prav. Ampak potem naj pride naslednji teden na Podutiško in naj pridobi, ocenjujem, okrog pol milijona sredstev, da bodo programi tekli normalno. Naj pokaže, da je zmagovalec in da je velik človek, ki bo poskrbel za slovensko smučarijo. Ko bo naredil to, bo dobil tudi moje čestitke, če se bo pa skril in se ukvarjal le z blatenjem, potem mislim, da slovenska smučarija ne bo imela velike prihodnosti. Od članov delegacije nihče ni videl dogodkov iz prve roke. Edini Slovenec je bil doktor Kocijančič, ki je nato širil informacije, kot so njemu ustrezale," je še pristavil.

V izjavi: "Nedopustna obrambna strategija"

Lovše je besede ponovil tudi v uradnem sporočilu za javnost, ki se je na elektronski pošti slovenskih medijev znašla skladno z njegovim televizijskim nastopom.

"Navedbe Janeza Kocijančiča in neuradnih oziroma neimenovanih virov o mojem domnevno neprimernem obnašanju kategorično zanikam. Na kongresu Fis nisem nikomur grozil ali se kako drugače neprimerno vedel. Natolcevanja, da sem verbalno grozil predsedniku Fis Gian-Francu Kasperju so popolna izmišljotina, saj z njim nisem na štiri oči spregovoril niti besede. Prav tako nisva komunicirala po telefonu ali kratkih tekstovnih sporočilih (SMS)."

"Izmenjala sva le nekaj vljudnostnih besed ob prisotnosti Kocijančiča. Ne jaz ne kdo drug iz slovenske delegacije nismo bili prisotni pred predsedstvom Fis, ki je o kandidaturah odločal v četrtek popoldan. Zgoraj omenjene obtožbe na moj račun so torej popolnoma neresnične. Od prisotnih petnajstih članov predsedstva Fis sem govoril s Kocijančičem ter le še z dvema članom, ki sta potrdila, da je bila naša komunikacije ustrezna in dostojna, oba sta tudi glasovala za kandidaturo Planice," je v prvi izjavi za javnost po odstopu zapisal Lovše.

"Planiško kandidaturo je SZS podprla na podlagi zagotovil Kocijančiča, da imamo zelo dobre možnosti. Kocijančič je bil odgovoren za lobiranje, da Planica prvenstvo dobi. Za to smo tudi namenili in porabili 200 tisoč evrov denarja SZS. Še preteklo sredo, 30. junija, mi je Kocijančič zagotavljal, da je prejel ustno podporo 11 članov sveta za to, da bo SP leta 2017 v Sloveniji. V sredo zvečer pa sem po v pogovoru s članom predsedstva, ki je pohvalil planiško kandidaturo, ugotovil, da mi Kocijančič ni povedal vsega."

vransko kocijančič poligon šola varne vožnje | Avtor: Gregor Katič Gregor Katič
"Omenjeni član mi je na moje veliko presenečenje pojasnil, da je zmaga Lahtija že gotova. Po njegovih besedah naj bi šlo pred dvema letoma na glasovanju na kongresu v Antaliji zelo tesno. Finski Lahti je namreč izgubil za en glas. Tisti, ki so glasovali za Falun, pa naj bi obljubili podporo Lahtiju za naslednjič. To pomembno dejstvo pa mi je Kocijančič, čeprav je vedel, kakšen bo strošek kandidature, zamolčal. Seveda sem bil zaradi tega spoznanja razočaran in ogorčen in to tudi Kocijančiču na miren in civiliziran način povedal. Vse ostale navedbe o mojem domnevnem neprimernem vedenju pa so čista laž," je pojasnil Lovše.

"Žaljive obdolžitve in napad na mojo osebno integriteto izvirajo iz nedopustne obrambne strategije Kocijančiča, ki ni opravil svojega dela, lobiranja, da Planica kandidaturo dobi. Trditve, ki jih je zapisal športni časnik Ekipa, povzeli pa nekateri drugi mediji, da naj bi grozil s pištolo, trdil, da sem agent FBI in podobno, so šokantne in lažne. Nihče ne pove kdaj, komu in kje! Takšna dejanja so sprevržena in kazniva in če bi se kaj takega res zgodilo, bi o tem obstajali uradni zapisi. Plaz govoric o mojih neprimernih dejanjih je bil sprožen s strani Kocijančiča, ki jih je posredoval preko člana naše delegacije Ljuba Jasniča."

"Kocjančičev cilj je bil zelo jasen: z medijskih linčem Tomaža Lovšeta zamegliti dejstva, da ni opravil svojega dela in preprečiti svojo posledično zamenjavo, ki bi se zgodila naslednji dan, v petek, 1. junija 2012. Dr. Kocijančiču sem namreč že pred in tudi v času kongresa povedal, da bom v primeru neuspešne kandidature Slovenije za organizacijo SP v nordijskem smučanju 2017 v imenu SZS umaknil predlog za njegovo kandidaturo za predsedstvo Fis. In prav ta moja napoved je bila tudi povod za vrsto neresničnih trditev, širjenja govoric in zlonamerna natolcevanja Kocijančiča. Več kot očitno je, da Kocijančič želi svoje lastne interese skriti za oseben obračun z mano," je menil Lovše.

"Slovensko smučanje nista ne Tomaž Lovše ne Janez Kocijančič. Ko sem videl, da je Kocijančič za obstanek v predsedstvu Fis pripravljen žrtvovati vse, sem sprejel odločitev, da v dobro slovenskega športa odstopim. Sedaj, ko je nedvomno zmagal in obstal v Fis, pa ga pozivam, da vse svoje znanje, izkušnje in povezave izkoristi, da našim smučarkam in smučarjem pomaga ter jim zagotovi prepotrebna finančna sredstva," je končal Lovše.

O četrtkovem odstopu Lovšeta z mesta predsednika Smučarske zveze Slovenije je za STA Kocijančič izjavil le: "To je njegova osebna odločitev, ki pa je bila na nek način tudi olajšanje. Ta korak mora najprej komentirati vodstvo SZS, preden bom tudi sam podal svoj komentar, vendar smo bili zaradi aktivnosti gospoda Lovšeta v Južni Koreji v skrajno neugodnem položaju."

Komentarjev 9
  • Žurnalček 14:49 03.junij 2012.

    Če bi dali določenom osebam samo 50.000 €, bi jih držali na muhi cel čas zasedanja FISa in bi bili prokleto veseli , da jim je sploh dana možnost , da glasujejo za Planico!

  • deželan 12:00 03.junij 2012.

    Ali imamo prave raziskovalne novinarje , bi sedaj to lahko dokazali.Delo ni tako težko, le izjave je potrebno podkrepiti z verodostojnimi izjavami udeležencev.Je pa jasno, da je Kocijančičeva ekipa skoraj dražja kot šport v celoti in tako ...prikaži več dokazujejo, da so športniki le zaradi njih ne pa zaradi športa, podobno kot je v naši politiki, mi smo zaradi politikov in ne obratno :)).Torej mladobudni novinarji, boste znali nam naliti čistega vina ???

  • carli55 09:19 03.junij 2012.

    Ta rdečkar se celo življenje bori za take funkcije,da samo fajn služi in dela norce iz ljudi,ki res delajo !!!!!!!!!!!!smrad rdeči