Šport
19 ogledov

Lovše: "Zveza diha kot gospodarstvo"

Tomaž Lovše Dejan Mijović
Predstavniki Smučarske zveze Slovenije na čelu s predsednikom Tomažem Lovšetom in direktorjem Matijo Vojskom so predstavili trenutno dogajanje znotraj zveze. Finančno stanje se izboljšuje.

Predsednik SZS Tomaž Lovše je na kratko strnil dogajanje zadnjega pol leta, odkar je prevzel mandat. Ugotovil je, da je za vrhunske športnike kova Tina Maze, Petra Majdič, Rok Flander poskrbljeno, na njegovo žalost pa je nekaj uglednih trenerjev neposredno po končanih olimpijskih igrah v Vancouvru odšlo na delo v tujino.

"To se je zgodilo zato, ker smo imeli volilno skupščino šele marca. Odslej temu ne bo več tako, saj smo dosegli nekatere spremembe v statutu. Poslej bo volilna skupščina sicer še vedno vsaka štiri leta, a bo na sporedu že januarja, tako da bo po končani sezoni na voljo izvoljen kader, ki se bo že lahko soočil z izzivi prihajajoče sezone," je uvodoma dejal Lovše.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Predsednik zveze je pohvalil nekatere minule dosežke sezone, ki je v polnem razmahu in opozoril, da za uveljavljenimi imeni na vrata reprezentanc že trkajo predstavniki mladega roda. "Ena mojih poglavitnih nalog bo tudi zagotoviti dobro bazo, saj vemo, da že vrsto let vsaj v alpskem smučanju primanjkuje otrok, ki bi hoteli trenirati. Tudi zato se bom v prihodnjih dneh sestal z ministrom za šolstvo in šport Igorjem Lukšičem in mu predstavil svoje namere, ki med drugim vključujejo ustanovitev treh alpskih poligonov, ki bodo na razpolago vsem športnikom iz naše zveze, medtem ko bodo za turiste zaprti. Financirali jih bomo iz neporabljenih evropskih sredstev, o lokacijah pa še ne bi želel govoriti. Vsekakor bodo blizu populacijskih centrov. Predvsem tako bomo poskrbeli, da bodo otroci lahko trenirali doma in ne v tujini ter da tako ne bodo zanemarjali šolskih obveznosti," je povedal Lovše.

Prvi mož SZS je še dejal, da je zveza sanirala minule dolgove, da je v zdravem finančnem stanju, vendar pa s tega stališča vse še zdaleč ni rožnato. "SZS diha tako kot slovensko gospodarstvo. Vemo, da so časi težki, a se vsi trudimo po najboljših močeh," je še dejal Lovše.

Proračun posameznih panog je videti takole: za alpski del je namenjenih 1,8 milijona evrov, za biatlon 534 tisoč evrov, za deskanje 267 tisoč evrov, za prosti slog 67 tisoč evrov, za nordijski del, ki vključuje smučarski tek, skoke in nordijsko kombinacijo 2,5 milijona evrov ter za telemark 12 tisoč evrov. Znotraj nordijskih disciplin dobijo skoki 660 tisoč evrov, tek 650 tisoč evrov, nordijska kombinacija pa 152 tisoč evrov. Ena poglavitnih nalog Lovšeta bo tudi enakovredno obravnavanje vseh panog, ki so združene pod SZS. V prihodnje bodo pri SZS obudili tudi igro 'podarim dobim' in skrbeli za transparentnost porabe finančnih sredstev po disciplinah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.