Šport
24 ogledov

Löw brez kletvic zaradi bralke z ustnic

Löw Loew Nemčija reprezentanca trening Gdansk Euro 2012 EPA
Nemški nogometni selektor Joachim Löw bo po opozorilu, da tudi njegove tihe pripombe med tekmami ne ostajajo neopazne, nekoliko bolj pazil na to, kaj svojim nogometašem sporoča med tekmo, predvsem pa se bo izogibal kletvicam.

Vzrok za takšno odločitev je Julia Probst, ki prek družabnih omrežij navijače obvešča o vsem, kaj se dogaja na in ob igrišču, ko igra nemška izbrana vrsta. Probstova je od rojstva gluha in popolnoma obvlada branje z ustnic. Ne uide ji nič, tudi če navijači pred sprejemniki ali na tribunah zaradi hrupa ne morejo razbrati, kaj vpijejo igralci na terenu.

"Mario, podaj, je pravkar rekel Schweini" ali pa "Lahm je čestital Benderju: dobro opravljeno", sta le dva od tvitov, ki jih je Probstova objavila med letošnjim turnirjem. Priznava, da jezik na igrišču ni vselej najlepši – in ga brez olepšav tudi zapiše, vključno s kletvicami. Tiste milejše pusti v originalni obliki, kaj bolj grdega pa tudi izpusti ali označi z zvezdicami.

V pogovoru za nemške medije je 30-letna Probstova zapisala, da je gluha od rojstva, a je odraščala v družini, kjer vsi slišijo, zato se je lahko ob običajnih pogovorih naučila brati z ustnic. Priznala pa je, da povsem vsemogočna le ni. Pri razbiranju izgovorjenega jo lahko ovira slaba svetloba, položaj igralca ali pa preprosto utrujenost.

Del Bosque se že skriva

Ko so selektorju na novinarski konferenci pred tekmo z Grčijo povedali, da so njegove pripombe postale del svetovnega spleta in družabnih omrežij, je selektor Joachim Löw dejal, da si bo prizadeval, da bo v njegovih navodilih kar najmanj kletvic.

In medtem ko je Probstova v Nemčiji – čeprav ima na Twitterju že 20 tisoč sledilcev – še eksotična posebnost, se v mednarodnem športu branje z ustnic že uveljavlja kot neke vrste industrijsko vohunjenje, predvsem v ameriškem nogometu v ZDA ali pa v španskem nogometu. Zato selektor Španije Vicente del Bosque med dajanjem navodil pred usti drži roko, podobnih navad pa se je v dresu Reala navzel tudi nemški zvezdnik Mesut Özil.

Komentarjev 1
  • JackD 22:26 21.junij 2012.

    Tako kot je napisano. V NFLu je to že dolgo praksa. Zato si tam že dolgo trenerji usta zakrijejo z mapo kjer imajo napisane akcije ekipe (redko tudi z roko).