Šport
12 ogledov

Löw: "Premagamo lahko katerokoli ekipo"

Lahm Boateng Hummels Khedira Badstuber Nemčija Grčija Gdansk Euro 2012 četrtfina EPA
Danes ob 20.45 se bosta v Varšavi za vstop v veliki finale pomerili reprezentanci Italije in Nemčije. Azzuri se soočajo s poškodbami in pomanjkanjem počitka, medtem ko so izbranci Joachima Löwa odločeni, da prekinejo sušo in končno osvojijo lovoriko na enem izmed velikih tekmovanj.

Evropsko nogometno prvenstvo na Poljskem in v Ukrajini se bliža koncu. Danes bo v Varšavi znan še drugi finalist zaključnega turnirja stare celine. Ob 20.45 se bosta v drugi polfinalni tekmi pomerili Nemčija in Italija. Zmagovalka tega dvoboja bo v nedeljo igrala v finalu s Španijo. Branilka naslova se je v finale prebila po tem, ko je v sredo v Donjecku v prvem polfinalu po streljanju enajstmetrovk premagala Portugalsko s 4:2. Po rednem delu in podaljšku je bilo 0:0.

Löw: "Nemčija lahko premaga katerokoli ekipo na svetu"

Nemški selektor Joachim Löw je prepričan, da lahko njegova izbrana vrsta premaga "katerokoli ekipo na svetu". Dvainpetdesetletnik je ocenil, da so Italijani spremenili svojo nogometno kulturo. Pred polfinalnim obračunom je Löw deloval mirno in samozavestno, saj verjame v možnosti svoje ekipe. Dosedanji rezultati na Euru 2012 mu vlivajo dodatno samozavest, saj so njegovi izbranci v štirih tekmah iztržili popoln izkupiček. Toda Nemčija v izločilnih bojih še nikoli ni premagala Italije. Na tiskovni konferenci Uefe je Löw predvsem izpostavil dejstvo, da se je italijanska reprezentanca od osvojitve svetovnega prvenstva leta 2006 močno spremenila. Takrat so Nemce v polfinalu izločili prav azzuri.

"Pokusiti moramo diktirati tempo in mislim, da smo tega sposobni. Pred šestimi leti je bila Nemčija mlada ekipa in ni imela potrebne zrelosti za takšen obračun. Tudi Italija se je od takrat spremenila. Ne igrajo samo obrambno, ampak tudi dejansko igrajo. Spremenili so kulturo nogometa in kažejo zelo dobre predstave," je povedal nemški selektor. Löw je tudi izpostavil dejstvo, da so v zaključni fazi tekmovanja nasprotniki vedno boljši, zato primerjave z drugimi reprezentancami niso na mestu. "Italija je nekaj povsem drugega kot Grčija. Morda bomo imeli eno ali dve priložnosti," je povedal Nemec, ki meni, da so se v finale uvrstile najboljše ekipe, ki so na Euru tudi prikazale najbolj prepričljive predstave. "V polfinalu so štiri najboljše ekipe, ki so igrale najboljši nogomet. V takšnem obračunu moraš imeti tudi nekaj sreče. Dobro smo pripravljeni in veselimo se tekme," je zaključil Löw.

Schweinstegier: "Naslova še nimamo, vendar bo prišel"

Bastian Schweinsteiger je pred polfinalnim obračunom z Italijo zatrdil, da je njegova fizična pripravljenost na najvišji ravni. Čeprav za zdaj še nimajo naslova, pa je nogometaš Bayern Münchna prepričan, da bo njegova ekipa kmalu osvojila eno izmed pomembnih lovorik. Na tiskovni konferenci je sproščeni nemški vezist izrazil zadovoljstvo, da je kljub težavam z gležnjem z njim spet vse v najlepšem redu. Po njegovem mnenju se Nemčija zadnjih sedem let neprestano izboljšuje. V tem času so dvakrat nastopili v polfinalu svetovnega prvenstva in enkrat v finalu Eura. Enkrat je bila za njih usodna Italija, dvakrat pa Španija, s katero bi se lahko srečali tudi v finalu, potem ko je izbrana vrsta Vicenteja del Bosqueja po streljanju enajstmetrovk izločila Portugalsko. Schweinsteiger je prepričan, da je končno prišel njihov trenutek. "Pomembno je neprestano napredovati. Še vedno nimamo naslova, ampak bo prišel. Imamo veliko potenciala in fizično smo zelo močni. Pred polfinalom sem samozavesten. Odigral sem veliko obračunov in to je vrhunec sezone. Osredotočeni smo, da damo vse od sebe. Hočemo zmagati, tako kot vedno," je povedal sedemindvajsetletnik. "Počutim se dobro. Treniral sem dvakrat in fizično sem veliko bolje," je dodal Schweinstegier, ki čuti veliko spoštovanja do Andrea Pirla, s katerim se bo imel priložnost srečati na zelenici. "Italijanski vezisti obvladajo žogo, toda mi vemo, kako igrajo in smo na to pripravljeni. V njihovi ekipi občudujem veliko igralcev. Všeč mi je, kako igra Pirlo. Odlično bi se vklopil v Bayern München. Izjemno je, kar je naredil na tem turnirju. Mogoče ga je ustaviti, a on je igralec, ki mi je najbolj všeč,'' je povedal Nemec.

Veteran Miroslav Klose največjo težavo nemške reprezentance vidi v nesproščenosti, ki med igralci prevladuje pred vsakim obračunom. "Italijani so bolj sproščeni, kar bi lahko bila njihova manjša prednost," je razkril Klose.

Prandelli v skrbeh zaradi poškodovanih igralcev

Revolucija se je začela - njen vodja Cesare Prandelli. (Foto: Reuters) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Cesaru Prandelliju mnogo preglavic povzročajo poškodbe, saj ni povsem jasno, če bo lahko nastopil Giogrio Chiellini, ki se je po poškodbi sicer že vrnil na trening z reprezentanco. Pod vprašajem sta tudi Daniele De Rossi in Ignazio Abate, ki sta se poškodovala na obračunu z Anglijo, medtem ko je Christian Maggio kaznovan. Thiago Motta je medtem že okreval in bi se lahko vrnil na zelenico. Italija je imela pred obračunom z Nemčijo nekaj manj počitka, obenem pa so proti Angležem igrali še podaljške, a svoj navdih bodo iskali tudi v preteklih rezultatih, ki močno govorijo v njihov prid.

"Ne smemo si privoščiti negativnih misli. V nas se pretaka enak adrenalin kot pred dvema dnevoma. Zelo smo motivirani in odločeni. Ti trije elementi so dovolj, da bo občutek utrujenosti zbledel," je povedal Prandelli.

Prandelli: "Pravijo, da so Nemci mlajši, lepši in bolje pripravljeni kot mi"

"Nihče ne želi zamuditi tekme, še posebej, ko igraš za vstop v finale Eura. Ni treba posebej poudarjati, kako pomemben je ta obračun zame in za moje soigralce. Vedno je lepo, če si v takem trenutku v dobri formi. Razočaran bom, če ne bom mogel nastopiti zaradi fizičnih težav," je povedal Daniele De Rossi. Italijanski nogometaš Riccardo Montolivo bo na svojem ščitniku nosil prepoznavne barve obeh držav, saj njegov oče prihaja iz Nemčije, mama pa iz Italije. Kljub temu v reprezentanci azzurov ni dvomov o predanosti igralcev. "Ljudje pravijo, da so Nemci mlajši, lepši in bolje pripravljeni kot mi, toda igrali bomo svojo igro in jim dokazali nasprotno," je zatrdil Prandelli, ki ne verjame v nepremagljivost nobene nogometne ekipe. "Nimamo veliko časa, da si povrnemo energijo. Težko jih bo premagati, a če se dobro pripravimo, potem nepremagljivih ekip ni. Igrati moramo svojo igro in tvegati, če ne bomo prej ali slej prejeli zadetek. Raje bi videl gol iz protinapada, kot pa čakal in trpel dvajset minut," je zaključil italijanski selektor.

V primeru zmage bo Buffon romal s Prandellijem

anglija italija buffon carroll | Avtor: EPA EPA
Italijanski reprezentančni vratar Gianluigi Bufon se bo v primeru končne zmage na evropskem nogometnem prvenstvu pridružil selektorju Cesaru Prandelliju pri zahvalnem romanju v samostan.

Selektor italijanske izbrane vrste se je na Poljskem doslej že dvakrat odpravil peš na romanje iz baznega tabora v Krakovu do 21 kilometrov oddaljenega samostana Bielany. Tako je Prandelli zahvalno romanje opravil že po uvrstitvi Italije v četrtfinale ter po uvrstitvi njegovih varovancev v polfinale.

verjetni postavi:
Nemčija: Neuer, Boateng, Hummels, Badstuber, Lahm, Khedira, Schweinsteiger, Reus, Ozil, Schurrle, Klose

Italija: Buffon, Abate, Barzagli, Bonucci, Balzaretti, Marchisio, Pirlo, Nocerino, Motta, Balotelli, Cassano

Euro 2012, polfinale:

Varšava, 20.45
Italija – Nemčija

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.