Šport
9 ogledov

Luciji zlato iz rok Putina!

Ep judo 2010 Dunaj Lucija Polavder zlata
1/7
Žurnal24 main
Nadaljuje se serija slovenskih kolajn na evropskem prvenstvu v judu. Zlato kolajno je to soboto po zmagi v finalu nad Teo Dunguzašvili osvojila Lucija Polavder. Podelil ji jo je Vladimir Putin.
Osvojila sem novo kolajno, po štirih bronih prvo zlato, še najbolj pa sem vesela, da mi je pripadla krona Evrope.
Lucija Polavder

Slovenska judoistka Lucija Polavder je na evropskem prvenstvu na Dunaju v kategoriji nad 78 kg nastopila v finalu. Tam se je varovanka celjskega trenerja Marjana Fabjana pomerila z Rusinjo Teo Dunguzašvili in si po štirih bronih priborila že peto kolajno s prvenstev stare celine, prvo zlato.

Vse dvoboje je Polavderjeva dobila predčasno, pred iztekom petih minut. Najprej je padla Ukrajinka Svitlana Jaromla, nato še Italijanka Lucia Tangorre. V polfinalu je sledila njena nočna mora, visoka in močna Britanka Karina Bryant, ki je Polavderjevi do danes še ni uspelo premagati. Tokrat je bilo drugače. Bryantova nikakor ni prišla do svoje tehnike, dobivala je kazni, zaradi neaktivnosti dobila še četrti opomin in Polavderjeva se je prvič na EP veselila preboja v finale. Tudi ta je bil povsem v znamenju judoistke iz Griž. Tekmovanje si je ob obisku Dunaja, kjer se je sestal z avstrijskimi političnimi veljaki, ogledal ruski premier Vladimir Putin. V rusko-slovenskem finalu se je že zdelo, da bo majhna Slovenija proti veliki Rusiji klonila tudi s pomočjo sodnikov. A temu ni bilo tako. Nobene kuhinje, sodniki so sodili povsem korektno in na koncu je kljub porazu svoje borke Polavderjevi navdušeno zaploskal tudi Putin in ji nato okrog vratu nadel še kolajno.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Res sem izredno vesela. Osvojila sem novo kolajno, po štirih bronih prvo zlato, še najbolj pa sem vesela, da mi je pripadla krona Evrope. V finale sem krenila odločno, cilj je bil, da v prvih dveh minutah borbe tekmico čim bolj utrudim, a mi je ipon uspel že veliko prej. Nisem imela česa izgubiti, mislim, da je bila Rusinja pod večjim pritiskom, ker jo je prišel gledat tako ugleden predstavnik njene države, sama pa sem si dejala, da bom napadala tako kot znam in uspelo mi je," je po borbi dejala Polavderjeva, ki je bila približno 15 centimetrov nižja in kakih 30 kilogramov lažja od tekmice v finalu.

"Saj ste sami videli, daleč najmanjša je, najlažja na svetu v supertežki kategoriji in tako zmagati s štirimi iponi, to je nekaj najlepšega. Današnji dan si bom prav gotovo zapomnil. Po kolajnah v Mariboru, kjer smo začeli pisati to našo pravljico, kolajni na svetovnem prvenstvu in olimpijskih igrah, je ta zame ena najlepših. Še posebej zato, ker sem se v času Jugoslavije prav v tej dvorani boril tudi sam in na avstrijskem državnem prvenstvu osvojil bron. Zdaj bodo spomini še lepši," pa je po novi lovoriki v vitrini celjskega kluba Sanakaku dejal sensei Fabjan.

Ana Velenšek (do 78 kg) je dopoldne v repasažu izgubila proti Poljakinji Darii Pogorzelec in osvojila končno sedmo mesto. V moški konkurenci sta nastopila Primož Ferjan (do 100 kg) in Matjaž Ceraj (nad 100 kg), ki pa sta svoja uvodna dvoboja izgubila ter tako ostala brez uvrstitve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.