Šport
15 ogledov

Luka Špik končal kariero

luka špik iztok čop sprejem brnik olimpijske igre Saša Despot
Slovenski veslač Luka Špik je sklenil športno pot. Na novinarski konferenci na Bledu je dejal, da ne čuti več želje po nastopanju in tekmah. "Leto premora mi je dalo spoznanje, da tega nočem več."

Špik je največji uspeh v karieri osvojil leta 2000 v Sydneyju, ko je skupaj z Iztokom Čopom osvojil olimpijsko zlato v dvojnem dvojcu.

Z istem partnerjem je bil na OI 2004 v Atenah srebrn, na zadnjih OI v Londonu 2012 pa bronast, še boljšo uvrstitev pa so takrat preprečili neenakovredni pogoji na progi. Skupaj je Špik zbral kar pet olimpijskih nastopov.

Na svetovnih prvenstvih je Špik s Čopom osvojil tri naslove svetovnega prvaka (München (2007, Gifu 2005 in St. Catherines 1999) ter bil enkrat srebrn (Eton 2006). Nepozabno ostaja leto 2005 in japonski Gifu, kjer sta se s Čopom odločila za dvojni program in zmagi v dvojnem dvojcu dodala še srebro med dvojnimi četverci, kjer sta jima do uspeha pomagala Mariborčan Matej Prelog in Koprčan Davor Mizerit.

Šestintridesetletni športnik je v letošnji sezoni pavziral in razmišljal o nadaljevanju kariere, posebej po zadnjih dveh sezonah, ko je moral SP 2013 zaradi poškodbe hrbta izpustiti, nezadovoljen pa je bil tudi s 13. mestom leta 2014 v Amsterdamu, ko je tekmoval v dvojnem četvercu.

Odločitev o koncu kariere je Špik sporočil na novinarski konferenci. Poklonit so se mu prišli številni športni in veslaški delavci, med njimi Iztok Čop in bivši predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič.

Komentarjev 1
  • blueone 17:28 26.november 2015.

    Legende odhajajo...