Šport
20 ogledov

Macau postaja igralniška meka

Kitajska provinca Macau. (Foto: Pokernews.si) Žurnal24 main
Dvomov o tem, da je Macau svetovna igralniška prestolnica že dolgo časa ni več, a da bo igralničarjem iz Kitajske v tako kratkem času uspel tak napredek, pa si zagotovo ni mislil nihče.

Macauski igralničarji namreč iz meseca v mesec postavljajo nove mejnike in prav nič drugače ni bilo niti v juliju, ko so njihovi skupni prihodki prvič presegli mejo 2 milijard dolarjev.

Zgodba azijskega Monte Carla, ki je leta 2006 Las Vegasu prevzel naziv igralniške Meke, je res prava zgodba o uspehu, saj vse odkar so se tej kitajski provinci odločili, da vse svoje sile usmerijo v hotelirstvo in igralništvo, ga skorajda ni bilo meseca, ko ne bi zabeležili rasti obsega poslovanja. O tem zgovorno pričajo tudi letošnji podatki o poslovanju, saj so se v primerjavi z istim obdobjem lani, prihodki macauskih igralničarjev povečali za kar 70%.

Te isti igralničarji pa so bili zagotovo med redkimi moškimi, ki so pravzaprav slavili konec SP v nogometu, saj je ta v njihovo regijo prinesel nov val turistov, ki so nato cel mesec veselo zapravljali in tako pripomogli k postavitvi novega rekorda. V primerjavi s prejšnjim mesecem, so tako prihodki macauskih igralničarjev v juliju porastli za kar 20% in tako tudi sploh prvič presegli magično mejo 2 milijard dolarjev.

Ta rezultat je še toliko bolj impresiven, če ob tem omenimo, da je kitajska gospodarska rast v tem istem obdobju kar malce zastala oziroma se celo zmanjšala za nekaj odstotnih točk. To samo nakazuje na to, da Macau ni več odvisen od enega samega trga in da ga tako tudi v prihodnje, kljub temu da mu poznavalci napovedujejo zmanjšan obseg rasti, čakajo še zelo lepi časi.

“V neki točki, se bo rast teh prihodkov morala ustaviti in stabilizirati, ampak za enkrat temu še ni tako. Če pogledamo te številke, ki se obračajo v igralnicah, skorajda ne moremo verjeti, da lahko nekdo posluje tako uspešno tudi v teh ekonomsko sila težkih časih,” je situacijo na Macau komentiral analitik Brad Dawkins.

Z njim se strinjajo tudi preostali poznavalci lokalnih razmer, ki pa svarijo, da utegne biti v naslednjih mesecih marsikdo presenečen, ko številke ne bodo več tako hitro naraščale. Lokalne oblasti si namreč vse bolj prizadevajo tudi za razvoj drugih dejavnosti v regiji, s čimer se poskušajo dolgoročno nekoliko zavarovati, v primeru, da se čez nekaj let tudi na Macau ponovi zgodba iz Las Vegasa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.