Šport
22 ogledov

Macauski igralničarji znova rekordno

(Foto: oneworld829.com) Žurnal24 main
Kdo bi si mislil, da bo provinca, ki je še desetletje nazaj, bila najbolj poznana po pristaniščih in turizmu, v zgolj 10 letih postala svetovna igralniška meka?

A prav to se je zgodilo v provinci Macau, ki so se je Portugalci sredi osemdesetih let odpovedali, potem pa ko je konec prejšnjega tisočletja prešla v kitajske roke, je postala ena najbolj zaželenih destinacij v celotni Aziji.

A medtem ko se drugod po svetu ukvarjajo s tem, kako preprečiti propad domačega igralništva, v Macau teh težav nimajo, saj so tudi v mesecu aprilu, njihovi igralničarji ponovno zabeležili rekordno visoke prihodke, ki so znašali kar 1,76 milijarde dolarjev! Za ta azijski Monte Carlo je to seveda nova rekordna znamka, saj je prejšnja, ki so jo dosegli januarja letos, znašala "le" 1,7 miljarde dolarjev.

Kakšen napredek je samo v enem letu dosegla igralniška panoga v tej majhni kitajski provinci, najbolje predstavi podatek, da so aprilski prihodki macauskih igralničarjev za kar neverjetnih 70% višji od prihodkov, ki so jih isti igralničarji zabeležili lanskega aprila.

Skupaj se Macau lahko pohvali s kar 33 različnimi igralnicami, ki svojim gostom ponujajo 4.811 igralnih miz in 14.503 igralne avtomate. Te številke pa bi se že v bližnji prihodnosti utegnile še povečati, saj je v razvoju še kar nekaj velikih projektov, ki bodo dokončani v naslednjih nekaj letih.

Navkljub vsemu, pa se bo nato verjetno tudi ta njihova neverjetna rast nekoliko ustavila, saj so kitajske oblasti že sprejele odlok, ki prepoveduje kakršnekoli nove igralniške projekte v tej provinci, saj si želijo, da bi se Macau razvil tudi na drugih pomembnih turističnih področjih in ne le na igralništvu. Kljub tem lepim besedam, pa so številni mnenja, da se je vlada za ta, dokaj nepriljubljen ukrep odločila zgolj zato, ker naj bi Kitajci vse preveč denarja puščali prav v Macau, ki je njihovo edina legalna igralniška oaza.

Analitik Steve Schwartz je celoten razvoj dogodkov pokomentiral takole: “Macau je v zadnjem času brez dvoma postal največja igralniška destinacija na svetu in prav zanimivo bo videti, do kakšnega konsenza bodo prišli igralničarji in predstavniki oblasti, ob vseh teh novih restriktivnih zakonih, ki se pojavljajo na Kitajskem. Zaenkrat se zdi, da se obe strani kar strinjata, da več, ni vedno tudi boljše.

Če prihodnja uspešnost macauskih igralničarjev še ni povsem znana, pa je znano to, da bodo od njihovega uspeha, vse bolj odvisni tudi lasvegaški igralničarji. Ne le, da oboji tekmujejo pravzaprav za iste kupce storitev, temveč imajo številne korporacije, svoje investicije tako v Macau, kot tudi v Las Vegasu in ob zadnjih negativnih trendih, ki so pretresli Vegas, večino mošnjičkov velikih igralniških korporacij, polnijo prav dobički, ki jih kujejo na Kitajskem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.