Šport
179 ogledov

Mahič: Naj se pokažejo

Zlatko Mahič je poskrbel, da se bodo prvič v zgodovini med seboj pomerili sami s Žurnal24 main
Prihodnjo soboto bo v Ljubljani potekal osmi turnir WFC (World Freefight Challenge), ki ga bo organiziral Zlatko Mahič. V intervjuju si lahko preberete vse o sobotnem borilnem spektaklu.

Spektakel, neustrašni borci, udarci z vseh strani, kri, znoj so le nekatere besede, ki opisujejo turnir WFC (World Freefight Challenge), ki bo v soboto, 18. aprila, v ljubljanski dvorani Tivoli. Organizator Zlatko Mahič je poskrbel, da vsem tistim, ki se bodo udeležili spektakla, ne bo dolgčas. Prvič v zgodovini se bodo pred domačim občinstvom pomerili slovenski borci, ki se bodo na turnirju osmerice potegovali za zmago in naslov najboljšega borca v deželici na sončni strani Alp. Zaradi pomanjkanja slovenskih borcev bosta za zapolnitev osmerice nastopila še Srb Bačulov in Italijan Spitaletto. Seveda ne bodo manjkala niti tuja zveneča imena, ki se bodo pomerila med seboj. Glavna poslastica večera bosta med ostalimi borbami gotovo dvoboj med Poljakom Janom Blachowicem in Hrvatom Igorjem Pokrajcem za nadvlado na evropski sceni v težki kategoriji ter dvoboj RusaDimitrija Vsiljeva s Švedom Jorgenom Kruthom, ki velja za najboljšega skandinavskega kikbokserja.

Kako močan je turnir, ki se bo prihodnjo soboto odvijal v dvorani Tivoli?

Menim, da bo celotna prireditev WFC, ki je osma po vrsti, največja do zdaj. Na turnirju bodo namreč prisotni najboljši borci v MMA v Evropi, kot so Blachowic, Pokrajec, Daley, Anastasov in Kruth, ki se bo prvič boril po pravilih MMA.

V Ljubljano prihajata tudi brata Overeem. Alistair (Demolition man) in Valentjin. Bosta stopila v ring ali bosta na prireditev prišla zgolj kot opazovalca?
Brata Overeem bosta v Ljubljani le kot gosta. Skupaj s Pokrajcem pa bo v Ljubljano prišel tudi Mirko Cro Cop, s katerim se je Alistair Overeem pomeril pred kratkim. Borba je bila prekinjena, ker naj bi Overeem Mirka brcnil v moškost. Po borbi je bilo kar nekaj pozivov k povratnemu dvoboju, ki pa ga še ni bilo. Morda pa lahko med Overeemom in Cro Copom pride do verbalnega obračuna v Ljubljani. O tem so v preteklih dneh veliko pisali tudi hrvaški mediji.

Bi v Ljubljano lahko pripeljali tako znane borce, kot so Mirko Cro Cop, Remy Bonjasky in brata Overeem?

Seveda želja obstaja, toda zelo težko takšnega borca pripelješ v ring, saj to stane zelo veliko denarja.

Lahko poveste natančno številko?
Za Alistairja Overeema sem prepričan, da ga v ring ne bi spravili za manj kot 200 tisoč evrov. Podobno ceno ima tudi Bonjasky, medtem ko na to, koliko denarja bi zahteval Cro Cop, ne upam niti pomisliti.

Prvič bomo videli tudi boj za slovenskega prvaka, ki bo potekal med osmimi borci. Zakaj ste se odločili, da prvič organizirate turnir osmerice, na katerem se bodo pomerili sami slovenski borci?
Ko sem začel delati take spektakle, na turnirju nikoli ni bilo nobenih slovenskih borcev, ker se mi niso zdeli dovolj dobri, da bi lahko nastopili na takem turnirju. Ko pa smo začeli z Bojanom Kosednarjem - Želvo hoditi po turnirjih, smo na mnogih forumih zasledili, da so vsi boljši od Želve. Vsi so bili svetovni, evropski prvaki, vsi so izzivali. Tako sem se odločil, da organiziram turnir osmerice, kjer se bodo med seboj pomerili slovenski borci. Jaz jim bom dal ring, borili so bodo po pravilih K-1, borbo bodo dobili plačano, za vso promocijo sem poskrbel, zmagovalec bo prejel pas. In zdaj, da vidimo, kdo je najboljši. Naj se pokažejo.

Kako ste poiskali slovenske borce?

Objavili smo nekakšen razpis, na katerega se je prijavilo ogromno število borcev. In sprva niti nisem vedel, kaj naj naredim, saj sem jih potreboval le osem. Čez čas pa se je pokazalo, da večina prijavljenih le govori v prazno in da ne bom mogel dobiti niti osem slovenskih borcev. Ostalo jih je samo še šest. Tako bo iz Srbije prišel še Zoran Bačulov, iz Italije pa Federico Spitaletto. Ti borci se bodo med seboj pomerili na izpadanje. Zmagovalec pa bo domov odnesel pas WFC za najboljšega borca. Ne glede na vse pa bodo borbe zelo zanimive.

Bodo fantje s tem dobili tudi odskočno desko, da bodo povabljeni na tuje turnirje?
Seveda, da jo bodo dobili. Če sem Kosednarja v enem letu iz nič pripeljal na turnir v Tokio, ki si ga je ogledalo 50 tisoč ljudi, potem bom tudi tem fantom lahko pomagal. Imam kar nekaj poznanstev tako na Japonskem kot v Ameriki. In tisti, ki se bo dobro boril, sploh zmagovalec, bo vsekakor dobil priložnost, da se pokaže še kje drugje.

Boste tudi v prihodnje organizirali podobne turnirje s samimi slovenskimi borci?
Seveda, to bo praksa tudi v prihodnje. Jaz si namreč želim pomagati tem fantom in tudi njihovim klubom. Razmere v klubih, v katerih ti fantje trenirajo, namreč niso najbolj urejene, saj nihče ne naredi nič, da bi iz njih nekaj nastalo. Želim, da bi ta šport postal še popularnejši. In tudi v prihodnje bom organiziral podobne turnirje, na katerih bodo vsi, ki bodo želeli, dobili priložnost. In če jo bodo izkoristili, bodo dobili priložnost, da se izkažejo tudi na tujem.

Kaj bo vrhunec večera? Borba za naslov slovenskega prvaka ali boj za evropski naslov med Poljakom Janom Blachowichem in Hrvatom Igorjem Pokrajcem?
Vsekakor bo borba med Blachowichem in Pokrajcem zelo zanimiva. Borba za najboljšega slovenskega borca pa bo zanimiva predvsem zato, ker bo mnogo ljudi zanimalo, kdo je najboljši Slovenec. Tudi vse ostale borbe bodo izjemno zanimive in se jih izplača pogledati.

Kakšne so nagrade na takih turnirjih, kot bo v Ljubljani?
Vsi so plačani za borbo,vendar vsak drugače. Nekateri so namreč plačani le od borbe, spet drugi bodo dobili še nekaj dodatnega denarja za zmago in tako naprej. Predvsem si želim, da bodo prav vse borbe zanimive za obiskovalce. Se pa glede plačila dogovorimo že pred začetkom borbe.

Lahko poveste točne številke?
To je poslovna skrivnost. So pa te številke bistveno manjše od tistih, o katerih sva se prej pogovarjala za Cro Copa, Overeema in ostale.

Koliko stroškov je s tako prireditvijo?

Stroškov je kar nekaj. Najeti moraš dvorano, poskrbeti za oglaševanje in videoprodukcijo, letalske karte, dogovoriti se moraš vse potrebno z borci. Veliko stvari je, ki jih je treba urediti, a to delam z veseljem.

Koliko časa je treba, da organiziraš takšno prireditev?
Za organizacijo potrebuješ približno dva meseca. Lahko pa tudi manj. Ob tem bi se zahvalil še mojim fantom, brez katerih ne bi mogel speljati dogodka. Prvi med njimi je vsekakor Viki Mušič, ki je poskrbel za medijsko oglaševanje in marketing ter je tudi soorganizator. Zahvala gre tudi scenaristu Janezu Jakopinu in ostalim. Hvala, fantje.

Pričakujete, da boste dvorano Tivoli napolnili do zadnjega kotička?
Da, upam, da bo Tivoli nabit do zadnjega kotička.

S čim boste zadovoljni po koncu turnirja?
Želim si, da bi ljudje iz dvorane odšli zadovoljni. Da bomo spremljali dobre, kakovostne borbe, da bo vse potekalo brez težav in da bomo na koncu na pozitivni ničli. In da nato drugo leto pripeljemo še boljše borce.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.