Šport
23 ogledov

Mahkovec: Fantje so sposobni iti do konca

Jesenice so največje presenečenje prvega dela lige Ebel. Žurnal24 main
Navijači Acronija Jesenic v zadnjem času zagotovo večkrat pogledajo na lestvico avstrijske hokejske lige Ebel. Njihovi ljubljenci po 20. kolih zasedajo drugo mesto.
 

Najboljši strelci v ligi Ebel

1. A. Fox (Dunaj) 31 točk
2. G. Day (Gradec) 28
3. D.  Rodman (Dunaj) 24
17. M.  Matthiasson (Jesenice) 19
26. P. Healey (Jesenice) 17
28. D. Bekar (Jesenice) 17
31. C. Strömberg (Jesenice) 16
45. J. Goličič (Jesenice) 13

Acroni Jesenice so nanizale 12 zaporednih zmag, zmagoviti niz pa so v zadnjem kolu prekinili šele Beljačani. Še dober mesec nazaj, natančneje 7. oktobra, je bil pogled na vrh lestvice povsem drugačen. Takrat je še vodilna Olimpija na prvem večnem derbiju gostila večne tekmece iz Jesenic, ki so po kazenskih strelih slavili zmago z 2:1, vendar kljub temu zasedali šele šesto mesto. Sledil je preobrat in serija 12 zaporednih zmag, ki so jih izstrelile skoraj na vrh. Hokej in Jesenice so trenutno ena izmed najbolj vročih zgodb v slovenskem športu. Kako na uspehe gledajo glavni akterji, smo preverili na zurnal24.si .

Še lani trener hokejistov ljubljanske Slavije , zdaj pa novi športni direktor hokejskega kluba Acroni Jesenice, Matjaž Mahkovec , ni presenečen nad uspehom Jesenic. "Zadnja tekma in poraz proti Beljaku nas je potisnila na drugo mesto na lestvici in že v petek po tekmi z Dunajom bomo spet prvi," je optimističen Mahkovec, ki pravi, da je bil ključ do uspeha odnos in trud igralcev ter nove uprave kluba.


Acroni Jesenice © SPS

 

Nekdanji hokejist Jesenic vzrok za slabši začetek sezone pripisuje neugodnemu žrebu: "Skoraj na vseh tekmah smo gostovali, kjer pa je ob tako izenačeni konkurenci težko zmagovati. Tekma z Olimpijo je pomenila psihološki preobrat. Mi že od prve tekme pa do danes igramo zelo podobno. Trener Kim Collins vseskozi uporablja štiri napade, zaradi česar prevladujemo v strelih na gol, poleg tega pa še veliko drsamo. Morda bi včasih potrebovali le kanček sreče. Slednja se nam na zadnji tekmi proti Beljaku ni nasmehnila, čeprav bi si zaslužili zmago."

 

Najboljši vratarji v ligi Ebel

1. A. Westlund (Olimpija) 93,85 % obramb
2. J-F. Labbe
(Dunaj) 93,59
 %
3. S. Charpentier (Dunaj) 93,41 %
4. R. Kristan (Jesenice) 93,19 %

Uspeh ni prinesel veselja le v slačilnico Jesenic, pač pa tudi med navijače, ki so še pred sezono zmajevali z glavo, ko so en za drugim Gorenjsko zapuščali nosilci igre iz pretekle sezone. Gregor Polončič je eden od tistih, ki ni obupal: "Pred sezono je bilo zaradi odhodov med navijači čutiti razočaranje. Sam nisem nikoli obupal. Verjel sem v soigralce, ki so ostali v ekipi. Vem, da znajo igrati hokej, kar so dokazali že v preteklih letih. Razočarali so me le mediji, ki so nas popljuvali. Zdaj smo jim dokončno dokazali, da niso imeli prav."

 
 

Po tekmi z Dunajem bomo spet na prvem mestu, v nedeljo na tekmi v Ljubljani pa ni vprašanja, kdo bo zmagal.

Matjaž Mahkovec

 
Uprava kluba z Mahkovcem na čelu si mane roke ob pogledu na vrste za nakup vstopnic. Dolg v višini pol milijona evrov je že skoraj poravnan, je za zurnal24.si potrdil Mahkovec, ki se ne čudi, da je po fantastičnih predstavah dvorana za vsako domačo tekmo razprodana: "Igramo fantastičen hokej, zato na naše tekme prihajajo gledati navijači iz vse Slovenije. Na dan tekme se da dobili le še peščico vstopnic."

Gregor Polončič © SPS

 
Kljub vsem zmagam pa so Jeseničani šele na pol poti. Časa za evforijo ni, je prepričan Mahkovec, ki je imel proste roke pri oblikovanju ekipe, za katero je proračun v letošnji sezoni 1.850.000 evrov. In kako se je navadil na novo vlogo? "Javno mnenje pred sezono je bilo, da smo izgubili vse kakovostne igralce. Jaz zaupam v moštvo od samega začetka. Skupaj z upravo smo si zadali cilj, da je lahko tudi na Jesenicah šport na visokem kakovostnem nivoju. Tudi finančno." To potrjuje tudi Polončič, ki pravi, da denar na tekoči račun prihaja pravočasno, Mahkovec pa dodaja, da so igralci za razliko od prejšnjih sezon motivirani tudi s premijami za posamezne uspehe.

Zadetek v polno so bile tudi tuje okrepitve in kakovostni trener, ki ima na voljo štiri kakovostne napade. Mahkovec meni, da je to največja rezerva za nadaljevanje prvenstva: "Igralci ne čutijo take utrujenosti kot lani, ko je večino časa igralo le 12 hokejistov. Všeč mi je tudi, da nimamo zvezdnikov, ampak da igra ekipa. Nevarni smo z vseh strani. Nasprotnik se ne more pripraviti le na enega igralca. Zmaguje ekipa. Drugi as v rokavu je svežat ekipa, saj je sestavljena povsem na novo in še rabi čas, da doseže vrhunec." Kaj je za Mahkovca pravzaprav vrhunec v smislu rezultatov? "Še vedno pravim, da je naš primarni cilj uvrstitev med prvih šest. Glede na to kako igramo, bi se morali uvrstiti v polfinale. Sam sem zelo velik optimist, fantje so sposobni iti do konca."

 


Matjaž Mahkovec © HK Slavija

 
Pogovor smo izkoristili še za mnenje o največjem rivalu Olimpiji, ki j
o bodo v nedeljo poskušali še tretjič letos premagati. Mahkovec nam je samozavestno zaupal, da si v svojem moštvu ne predstavlja nobenega od "zelenih" hokejistov, niti prvega vratarja lige Alexa Westlunda: "Mislim, da je naš Robert Kristan v vratih bolj konstanten. Olimpija nima igralca, ki bi se vključil v takšen koncept, kot je naš, in na takšnem nivoju."

Polončiču Olimpija predstavlja največji izziv, slabe rezultate Ljubljančanov v zadnjem času pa pripisuje upravi kluba: "Stanje v Olimpiji je takšno zaradi načina vodenja kluba, ki ga že dalj časa narekuje vodstvo ZM Olimpije. Sedaj se je končno pokazalo, da jim načrti niso uspeli. Žalostno je, da je na koncu kriv tisti, ki to ne bi smel biti. To je zdaj že nekdanji trener Ildar Rahmatuljin." Polončič dodaja, da kljub temu Olimpiji ne omejuje možnosti, da bi se uvrstila med šest najboljših moštev v elitni avstrijski ligi.

Že v petek pa Jesenice čaka nov hokejski praznik. Drugič v tednu dni v dvorano Podmežakla prihaja vodilni Dunaj, ki je na zadnjem gostovanju na Jesenicah pretresel domače privržence in po osmih minutah vodil s 4:0. Toda na koncu to vseeno ni bilo dovolj za zmago. Jesenice so po neverjetnem preobratu slavile zmago s 6:5. Mahkovec, ki pravi, da so vstopnice za srečanje s hokejisti iz avstrijske prestolnice že skoraj pošle, je za konec pogovora napovedal razplet srečanja proti Dunaju in v nedeljo proti Olimpiji: "Po tekmi z Dunajem bomo spet na prvem mestu, v nedeljo na tekmi v Ljubljani pa ni vprašanja, kdo bo zmagal."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.