Šport
4 ogledov

Maja je boljša od Angele

Maja Vidmar ima pred zadnjo tekmo svetovnega pokala v Kranju 41 točk prednosti p Žurnal24 main
Kranj bo ta konec tedna 12. zapored gostil tekmo svetovnega pokala v športnem plezanju, in sicer zadnjo v sezoni. Med 88 tekmovalci je tudi dvanajsterica naših. Maja Vidmar gre po skupno zmago.
 

Ducat Slovencev

Pri dekletih bodo naše barve branile Maja Vidmar, Katja Vidmar, Natalija Gros, Lučka Franko, Mina Markovič in Asja Gosar; pri fantih pa Klemen Bečan, Jure Bečan, Matej Sova, Blaž Rant, Anže Štremfelj in Jernej Kruder.

Na Gorenjskem se bo zbrala svetovna smetana tega športa: 32 deklet in 45 fantov iz 23 držav na sklepni tekmi svetovnega pokala. Slovenija ima trenutno v prvi deseterici sveta kar tri tekmovalke: poleg Maje Vidmar , ki vodi v skupnem seštevku, še Natalijo Gros na četrtem mestu in Mino Markovič , ki je peta. Vidmarjeva je v vrhunski formi. Za sabo ima serijo petih tekem brez poraza. "Punca je dozorela in je še za odtenek boljša kot lani. Lani se ji je prevečkrat dogajalo, da je delala nesmiselne napake, kot recimo na prvih dveh tekmah. No, potem pa je prišla ta stabilnost v formi," o mladi Škofjeločanki govori vodja tekmovanja Tomo Česen . In dodaja: "Ve, da lahko zmaga, in ve, da je dobra." Njeno končno slavje lahko ogrozi le še odlična Avstrijka Angela Eiter . "Maja je absolutno boljša od Angele," samozavestno pove Česen, ki se zaveda, da je na vrhu ostati precej težje, kot nanj priti.

Vidmarjeva in Eiterjeva sta kot vodilni tekmovalki te sezone za razred boljši od tekmic. Vidmarjeva je na pragu prve slovenske zmage v težavnosti (nekakšen mali kristalni globus). Ob zmagi Eiterjeve mora osvojiti najmanj četrto mesto. Grosova, ki je nazadnje osvojila tretje mesto v balvanskem plezanju v svetovnem pokalu, je medtem že skupna zmagovalka v kombinaciji. Torej, najbolj vsestranska plezalka.

Jeseni 1996 je bila v Kranju izpeljana prva tekma svetovnega pokala pri nas in udeležilo se je je 152 tekmovalcev iz 24 držav. © Dejan Mijović

 
 

Zmagovalci Kranja od leta 2001

2001: M. Čufar (SLO) in T. Mrazek (CZE)
2002: M. Sarkany (BEL) in R. Puigblanque (ŠPA)
2003: M. Sarkany (BEL) in R. Puigblanque (ŠPA)
2004: A. Eiter (AUT) in T. Mrazek (ČEŠ)
2005: A. Eiter (AUT) in F. Crespi (ITA)
2006: M. Vidmar (SLO) in D. Lama (AUT)

Naše plezalke so blestele tudi na zadnji preizkušnji v francoskem Valenceju, in sicer vse štiri v finalu – tako kot lani v Kranju. Prostora za druge bo kot kaže v Kranju bolj malo. "Pomembno je, da imaš v svoji sredini tekmovalca, ki te vleče, ki ti predstavlja zgled. Včasih je bila to Martina Čufar. Od nje se je sedanji rod veliko naučil. In to je zelo pomembno. Da imaš v domačem okolju nekoga, ki mu je to že uspelo, potem lahko sebe lažje prepričaš, da lahko uspe tudi tebi," o razlogih za tak ekipni uspeh vražjih Slovenk razmišlja Česen. Ta čas so najboljše na svetu. Pri fantih je naš najboljši Klemen Bečan (29. v svetovnem pokalu). Boj za končno lovoriko pa bo celo bolj napet kot v ženski konkurenci. Možnosti za to imajo še trije tekmovalci. Med vodilnim Špancem Patxijem Lakunzo Usobiago in njegovim rojakom Julianom Puigblanquejem Ramónom je vsega 13 točk razlike.

 

Tretja slovenska zmaga?

Slovenski plezalci so v Kranju dvakrat zmagali. Leta 2001 je bila najboljša Martina Čufar, lani pa Maja Vidmar. Največ zmag v Kranju ima Francozinja Liv Sansoz (4), pri moških sta po dvakrat zmagala Yuji Hirayama, Tomas Mrazek in Ramon Puigblanque.

Športna dvorana Zlato polje v Kranju je klasična postaja tekem svetovnega pokala in po tradiciji se z njim lahko merita samo še oba največja mastra na svetu – Serre Chevalier in Arco. Toliko tovrstnih tekem kot Kranj nima nobeno mesto. Smeri pa bodo tudi tokrat zelo zahtevne. "Upam, da bo primerno zahtevna za vse in da bodo vsi zadovoljni. Težko je narediti nekaj, česar tekmovalec ne bo videl, saj so vsi zelo izkušeni," je dejal Česen, tudi eden od postavljalcev smeri. O napredku v ženski konkurenci pa pravi: "Med smermi pred petimi leti in sedanjimi je neverjetna razlika." Kranjski organizatorji pripravljajo spektakel tudi za gledalce. "Za finale deklet bomo v predprostoru pripravili vse oprimke in skico, da jih bo vsak lahko otipal. Tako bodo lahko občutili, kaj čaka tekmovalce v steni."

Tekmovanje se bo s četrtfinalom v obeh konkurencah začelo v soboto ob 9. uri, polfinale pa bo na sporedu ob 19. uri. V nedeljo se bodo najboljši plezalci v finalu merili ob 17.15, najboljše plezalke pa ob 18.15. Česen upa, da bo dvorana polna, tako kot je bila že prejšnja leta. "Res je, da so domači tekmovalci na domači tekmi mogoče bolj pod stresom. Toda po drugi strani jim da občinstvo dodatni zagon in brez gledalcev je zame še tako dobra tekma pač slaba."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.