Šport
21 ogledov

Majdič: "Bilo me je strah za smuči"

Žurnal24 main
Slovenska smučarska tekačica Petra Majdič je na tretji tekmi novoletne turneje Tour de Ski zmagala v klasičnem sprintu v Oberhofu. To je že 19. zmaga 30-letnice v karieri.

V finalu sprinta v Oberhofu je Petra Majdič dobesedno pometla z glavnima konkurentkama Poljakinjo Justno Kowalczyk in Finko Aino Kaiso Saarinen ter se veselila druge zmage na novoletni turneji Tour de Ski in tretje v sezoni.

Petra, čestitke za novo zmago, že 19. v karieri. Kako ste vi doživeli nov izjemen uspeh?
Tekma je bila zelo težka. Še posebej po velikem "kiksu", ki se nam je pripetil v soboto na zasledovalni tekmi. Kaj takega si na Touru ali olimpijskih igrah enostavno ne smemo privoščiti. Na srečo je po zmagi 10. mesto z druge tekme že pozabljeno. Današnji sprint je bil dodaten izziv serviserjem, ki so spet dokazali, da obvladajo svoje delo. To je podpora, ki jo potrebujem. Tekmovalke so spoznale, da ne potrebujem toliko hitrih smuči kot dober oprijem. Vsi smo vedeli, da sem močna, hkrati pa sem si želela prvič v sezoni zmage v klasičnem sprintu. Ta zmaga mi še posebej zaradi velike prednosti vliva veliko samozavesti. Po sobotni tekmi, ki mi je pobrala ogromno energije, se mi je uspelo zbrati, kontrolirala sem celoten potek tekme in zmagala.

Vas je bilo strah, da tudi v sprintu ne bi imeli dobrih smuči?
Bilo me je strah. Ne samo mene, ampak celotno ekipo. V vremenskih razmerah, ki so vladale včeraj in tudi danes, veliko vlogo igra priprava smuči. Pokazalo se je, da številčna ekipa, kot jo imajo Norvežani in tudi že Kowalczykova, pomeni veliko prednost. Vseskozi je treba delati na terenu in v kabini za mažo smuči. Norvežani imajo 20 serviserjev, mi pa tri, a so ti fantastični.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



Videli smo veliko padcev. Nevaren je bil ovinek na spustu. Vas ga je bilo strah ali ste se morda bolj bali Saarinenove, ki vas je na Rogli tako grdo ovirala?
Ni me bilo strah, ker sem videla, kaj se dogaja na progi. Dobro je bilo, da sem četrtfinalni tek začela v zadnji skupini. Vsem tekmovalkam je bilo jasno, da je treba spust odpeljati počasi. Presenetil me je že v kvalifikacijah. Organizatorji so si dovolili napako in 40 minut pred našo tekmo po tekmi kombinatorcev potegnili progo za klasiko. To je bilo slabo za vse tekmovalce in serviserje, saj proge nisem videla in zato nisem vedela, kaj se dogaja. Potem ko sem v kvalifikacijah spoznala progo, je šlo vse kot namazano.

Kaj pa Saarinenova?
Saarinenovo nisem videla, saj sem jo pustila za sabo. To je bil moj cilj, saj je vedno, ko je blizu, nevarna.

Klasični sprint je tudi olimpijska disciplina. Z izjemno zmago ste tekmicam odločno vrgli rokavico pred bližajočimi se OI.
Vedo, da sem močna. To pa je tudi vse. Tudi one so izjemne.

Že jutri vas v Pragi čaka nova preizkušnja, sprint v prostem slogu. Napoved?
V Pragi je nova tekma. Razmerje sil se bo postavilo na novo. Tekme na novoletni turneji so vsaka zase nova zgodba. Ne morem reči, da ker sem bila danes najmočnejša, bom naslednji dan spet. V ponedeljek grem znova na start in štirikrat bom morala biti zelo močna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.