Šport
14 ogledov

Majdič: "Najboljše so vedno na startu"

Petra bo start na veliki kristalni globus začela v Gällivareju (10:45) na lapons Žurnal24 main
Svetovni pokal. Petra Majdič, junakinja slovenskih src, na 10 km prosto začenja lov na veliki kristalni globus. "Pripravljena sem na vse, saj sezono začenjam brez treme," nam je zaupala Petra.

"V življenju mi manjka samo dvoje: dopust in veliki kristalni globus. Če ne morem imeti prvega, bom imela pa vsaj drugo," je na tiskovni konferenci pred začetkom sezone med smehom dejala epska junakinja sprinta na letošnjih OI v Vancouvru Petra Majdič.

Petra bo start na veliki kristalni globus začela danes v Gällivareju na laponskem delu Švedske, kjer so temperature med tednom padle tudi pod –20 stopinj Celzija.
Ivan Hudač, trener
Na Švedskem imate tak mraz, da marsikoga zazebe že ob misli na tako ekstremne temperature. Kako se bojujete z vremenom?
Najboljši na svetu se ne ozirajo na mraz in na to, ali je proga težka ali lahka. Najboljši se vedno pojavijo na startu. Je pa tako, da lahko denimo na deseto mesto pride tista tekmovalka, ki bi zmagala, če bi bila temperatura na primer –5 stopinj Celzija. Najboljših deset tekmovalk v svetovnem pokalu nas je takih, da prenesemo čisto vse. To ni prirojeno. Na to si skozi leta naučen oziroma natreniran.

Pa vendarle. Ali nekaterim tekmovalkam na turneji mraz povzroča izrazite težave?
Ne. Jasno je, da so na ekstremno nizke temperature najbolj navajene ruske in skandinavske tekmovalke, nihče drug iz Srednje Evrope ni navajen na to.


Petra Majdič je v lanski sezoni svetovnega pokala osvojila skupno tretje mesto. Ker je to njena zadnja sezona, bo šla 30-letna Doljanka na vse ali nič. Zaradi ubijalskih naporov pred začetkom tekmovanj naj Petra letos ne bi imela rezultatskih nihanj. Ker je to njena zadnja sezona, bo gotovo dala vse od sebe.

Konkurenca. Največja tekmica v boju za veliki kristalni globus Justyna Kowalczyk ima za seboj izjemno ekipo. Pomagajo ji štirje serviserji, dva trenerja in še osebni fizioterapevt.

Na tekmi Fisa v finskem Muoniu ste bili drugi za Justyno Kowalczyk. Ali čutite, da še obstajajo rezerve?
Imela sem zelo počasno frekvenco teka, se počutila, kot da nastopam v počasnem posnetku. Bila sem presenečena, da sem osvojila drugo mesto. Še posebno zato, ker je bila Marianna Longa tretja, ona pa je trenutno zelo močna v klasični tehniki. Prihajala sem s polnega treninga dvakratnih intervalov na dan, zato je bilo to drugo mesto pozitiven šok.

Kaj storiti, da uvod sezone naposled le začnete z uvrstitvijo med najboljših deset?
Dva meseca sem imela ubijalski trening, kar kot posledico nosi to, da bom lahko v nadaljevanju sezone brez predaha odtekla vse tekme tako, kot je treba. Pripravljena sem na vse, saj sezono začenjam brez treme.

Katero od sotekmovalk na prvi tekmi sezone v Gällivareju pričakujete povsem pri vrhu?

Vrstni red bi utegnil biti približno tak: Charlotte Kalla, Marit Bjørgen, Justyna Kowalczyk, Therese Johaug, kot vedno pa bi znala presenetiti tudi kakšna Rusinja. Ne smemo pozabiti niti na Riitto-Liiso Roponen.

Kakšen poudarek boste v letošnji sezoni namenili slovenski štafeti?

Nameravam nastopiti na čisto vsaki tekmi in tako Sloveniji pribojevati tako željeno mesto na svetovnem prvenstvu februarja v Oslu. Pričakujem tudi to, da na individualnih tekmah v letošnji sezoni ne bom osamljeni jezdec. Res si želim, da bi naša reprezentanca z dobrimi rezultati promovirala smučarski tek v Sloveniji. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.