Šport
30 ogledov

Majdič: "Težji kot bo Tour, boljše bo"

1/11
Žurnal24 main
Pred smučarskimi tekačicami je novoletna turneja Tour de Ski. Petra Majdič tokrat ne napoveduje najvišjih mest. "Šla bom iz dneva v dan. Mislim, da bo letošnji Tour najtežji doslej."

Najboljša smučarska tekačica Petra Majdič bo na silvestrski dan začela tokratno novoletno turnejo Tour de Ski. Letos se tekmovanje prične že na zadnji dan starega leta, postaj bo osem, po besedah Majdičeve pa bo Tour najtežji doslej. Tudi zato je previdna z napovedmi, dejala je, da bo šla "s tekme na tekmo". Tour de Ski sezone 2010/11 se bo s prologom v petek pričel v Oberhofu. Dekleta bodo v prosti tehniki najprej tekla na 2,8 kilometra, fantje na 3,75. Po Oberhofu se tekači in tekačice selijo v Oberstdorf, nato v Dobiacco, zaključili pa jo bodo v Val di Fiemmeju, zadnji dan s tradicionalnim vzponom na Alpe Cermis.

Poleg Majdičeve sta v ekipi še dve dekleti, Vesna Fabjan in Barbara Jezeršek, medtem ko moška ekipa še vedno ni dovolj dobro pripravljena na tekme na najvišji ravni.

Majdičeva je zadnjo turnejo končala kot druga, predzadnjo na tretjem mestu, skupaj s trenerjem Ivanom Hudačem pa napovedujeta, da bo veliko odvisno od dnevne forme in razpoloženja konkurentk. "Šla bom iz dneva v dan. Mislim, da bo letošnji Tour najtežji doslej, za razliko od lani pa so pri Mednarodni smučarski zvezi program precej spremenili. Odvzeli so nekaj klasičnih preizkušenj in dodali nekaj tistih v prosti tehniki, s čimer bova s Poljakinjo Justyno Kowalczyk nedvomno v nekoliko slabšem položaju. Kljub vsemu mislim, da težji kot bo Tour, boljše bo zame," je na novinarski konferenci pred odhodom dejala Majdičeva.

Po besedah trenerja Hudača bodo vse uvrstitve med najboljših deset vrhunska uvrstitev, prav tako bo zadovoljen s skupno uvrstitvijo med najboljših deset. "Za nami je 14 dni priprav, ki smo jih v zaključku opravili tudi v Dobiaccu, torej na progah Toura. Imeli smo dobre pogoje in po moji oceni je Petra dobro pripravljena. Vsaka tekma sama po sebi bo odločilna, na prejšnjem Touru nam jo je recimo zagodla prav klasična preizkušnja na deset kilometrov, kjer nam je ponagajala 'maža', kar se je na koncu izkazalo za odločilno. Predvsem si želim, da bi imeli mir po tekmah, tako da bo tudi komuniciranje z novinarji nekoliko omejeno," je dejal Hudač.

Odvzeli so nekaj klasičnih preizkušenj in dodali nekaj tistih v prosti tehniki, s čimer bova s Poljakinjo Justyno Kowalczyk nedvomno v nekoliko slabšem položaju. Kljub vsemu mislim, da težji kot bo Tour, boljše bo zame.
Petra Majdič

Na Tour odhaja tudi Vesna Fabjan, ki se bo osredotočila predvsem na sprinterski preizkušnji. Po tekmi v Davosu je prebolela bronhitis, zaradi katerega je morala teden dni strogo počivati. "Bolezni kar ni bilo konec, a smo dovolj hitro odreagirali, tako da se zdaj počutim še bolje kot prej. Skoncentrirala se bom na vsako tekmo posebej in upala na najboljše," je povedala Fabjanova.

Kot debitantka se bo na Touru predstavila še Barbara Jezeršek, ki je v zadnjih dneh pred odhodom v Oberhof vknjižila lepe uspehe v celinskem pokalu. "Nisem pričakovala zmag, priznam, to je lepa popotnica za Tour. Glede na to, kako se je sezona začela, je to zdaj prava motivacija za nadaljnje tekme, posebnih pričakovanj pa nimam. Pustimo se presenetiti," je dejala Jezerškova.

Načrti vodstva reprezentance so takšni: Barbara Jezeršek čim večkrat med najboljših 30, Vesna Fabjan enkrat v finale sprinta, Petra Majdič pa čim večkrat med najboljših pet ali deset, tudi skupna uvrstitev med najboljših deset po besedah Hudača prinaša veliko bero točk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.