Šport
14 ogledov

Majdič: "To je moja zadnja sezona"

"Glede na to, kaj vse je za mano, sem pripravljena na čisto vse," pravi Petra. ( Žurnal24 main
Petra Majdič je v pogovoru priznala, da je zelo izčrpana, in napovedala konec kariere: "Pred začetkom intenzivnega treniranja za prihajajočo sezono sem imela blazno veliko blokado pred bolečino."

Videti ste zelo samozavestni. Mar to pomeni, da še nikoli v karieri niste bili tako dobro pripravljeni?
Ljudje imajo o meni malo napačno podobo. Sem zelo odprta in vesela osebnost in zaradi tega imajo potem vsi občutek, da sem samozavestna, pa ni čisto tako. Brž ko zadiši po zimi, se mi psiha naravna drugače. Daleč najbolje funkcioniram pozimi, ko se bliža sezona. Mislim, da sem tako dobro pripravljena kot lani. Glede na to, kaj vse je za mano, sem pripravljena na čisto vse.

Petra Majdič je pred novo sezono spremenila tehniko teka. Ekipa ene izmed njenih največjih konkurentk v svetovnem pokalu Justyne Kowalczyk je bila nad uspešno vpeljano novostjo Brinjčanke tako navdušena, da je v času priprav do Ivana Hudača prišel mentor Kowalczykove Aleksander Wierietielny in ga prosil, naj mu pomaga najti nov stil tehnike, ki bi izboljšal tudi Justynin tek. Kot zanimivost velja omeniti, da tabor Kowalczykove sestavljajo štirje serviserji, dva trenerja in osebni fizioterapevt.

V kolikšni meri bo olimpijski padec v brezno in posledični zlom reber vplival na vaše nastope?
Pred začetkom intenzivnega treniranja za prihajajočo sezono sem imela blazno veliko blokado pred bolečino. Samo kihnila sem, pa me je zabolelo. Imam tako naravo treninga, da grem vedno do maksimuma in sem bila kar nekoliko pod stresom. Ko sem pa začela z resnimi pripravami, se je zgodil klik in normalno sem lahko delala tudi ob bolečini, kar prej ni bilo možno.

Ste imeli dovolj dolge počitnice?
Saj sploh niso bile počitnice. Začetek aprila sem bila pet dni v Splitu, pa še tam sem trenirala. Nič novega, to je vsakoletna praksa. Vedno poslušam samo o teh dopustih, čeprav, odkar sem vrhunska športnica, nisem bila niti en teden skupaj na morju.

Ste tudi zaradi tega v zadnjem času govorili o tem, da je to vaša zadnja sezona?
Da. Vse, kar počnem, rada počnem stoodstotno ali še več. Če ne, potem pač ne. Nočem biti 30., potem v življenju že raje počnem kaj drugega. Začela sem se psihično izčrpavati. To je moja zadnja sezona.

Kaj porečete na konkurenco?

Dejstvo je, da obstaja od pet do 10 punc, ki na vsaki tekmi kandidirajo za zmago, 15 nas je pa takih, ki lahko vsakič pridemo med tri. Zanimivo, vsa ta dekleta iz vrha pravijo, da so letos še boljše pripravljena, da so trenirala več in da so zelo napredovala. No, bomo videli.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Ali se kaj slišite z vašo "prijateljico" Aino-Kaiso Saarinen?
Ne, sva se pa videli na ledeniku. Vprašala me je, ali sem v vancouvrsko bolnišnico prejela njene pozdrave. Odgovorila sem ji, da niso prišli do mene. No, pa saj res niso.

Se vam je za svoje lumparije na progi kdaj sploh opravičila?
Takrat na Rogli se mi je. Takrat sem ji mirno dejala, naj se ne poigrava s svojim ugledom v svetovnem pokalu, saj nisem edina tekmovalka, ki ve, da je njen način teka zelo agresiven. Ona si je ustvarila tak pečat in vse tekmovalke vedo, da je prav Saarinenova sposobna "igrati umazano".

V vrhu ostajajo iste tekmovalke, ali se bo tokrat našla kakšna tekmovalka, ki je bila prej bolj v ozadju?
Mislim, da bo letos zelo močna Anna Haag, Charlotte Kalla se bo vrnila v skupnem seštevku. Skratka, mlade Skandinavke prodirajo. Menda Nemci vidijo velik potencial v bivši biatlonki Miriam Gössner.

Tina Maze pravi, da ji smučarska zveza kot tekmovalki s statusom šampionke nudi vse, kar potrebuje. Kako pa je z vami?
Ne vem, kaj ima ona, tako da ne morem reči, ali sem deležna enakih sredstev. SZS mi nudi vse, kar potrebujem, tako kot že vsa leta poprej. Seveda pa jemljem v zakup, da gre vrhunski šport po načelu "daj-dam" in si ti dolžen sponzorjem, medijem in tudi mlajšim tekmovalcem v svojem športu tudi nekaj povrniti. Bistvena razlika med nama s Tino je ta, da ostajam znotraj reprezentance in imajo tudi ostale punce take pogoje kot jaz.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.