Šport
12 ogledov

Majdičeva brani lansko zmago

Petra Majdič bo v Düsseldorfu branila lansko zmago na sprintu v prosti tehniki. Žurnal24 main
Karavana smučarjev tekačev se je preselila v Düsseldorf. Majdičeva gre na tekmo po čim več točk, veliko se pričakuje od Fabjanove in Višnarjeve.

Lani je v Düsseldorfu na sprintu v prosti tehniki slavila ravno naša najboljša smučarska tekačica vseh časov Petra Majdič.

Jaz sem že od začetka napovedovala, da bodo Skandinavke in Rusinje v dobri formi. Hazova, ki je tako uspela, je bila že v Medvodah dvakratna svetovna mladinska podprvakinja, a je nato padla na doping kontoroli. Za dve leti je 'šla ven', se poročila, spremenila priimek in to je to. Jaz imam negativno mnenje do takih tekmovalk. Ista zgodba je s Kowalczykovo ter mnogimi drugimi. Stalno apeliram na FIS in ostale, naj čim prej nekaj naredijo.
Majdičeva o rezultatih njenih tekmic na začetku sezone

Lahko se zgodi karkoli – tudi zmaga
"Ta tekma je vedno nekoliko specifična zaradi vremenskih in ostalih pogojev. Upam, da nam bodo vremenske razmere naklonjene. Nekajkrat se nam je tu že zgodilo, da smo imeli 'čisto čofto'. Veliko pričakujem od Fabjanove in Višnarjeve, ker sta se pripravljali specialno za to tekmo. Spustili sta tudi tekmo na distanci prejšnji teden v Kuusamu. Pričakujem še, da bosta štartali na nedeljski ekipni tekmi. Petrin cilj je osvojiti čim več točk, nato pa sledi priprava na naslednji vikend v Davosu," pojasnjuje glavni trener Ivan Hudač.

Tudi Petra pritrjuje, da je njen cilj poseči po čim boljši uvrstitvi. Razmere, kot pravi, so v Nemčiji povsem drugačne kot v Skandinaviji. Sneg na progo namreč navozijo dan pred tekmo, tako da čez noč zmrzne. "Proga je blazno lahka in hitra in če nimaš prave hitrosti, nimaš možnosti. Ne pričakujem ne vem kaj, lahko se zgodi vse – tudi lani nismo pričakovali, da bom zmagala. Je pa dejstvo, da imam za sabo naporne tekme," pravi 29-letna Brinjčanka.

Če želiš v vrh, te čaka pekel
Tokratna tekma je pisana na koži mlajšima članicama ekipe, ki bosta na prizorišče prišli tudi bolj spočiti. "Nosili bosta več svežine, a na drugi strani sem pa jaz že navajena, da štartam veliko tekem. Kaj pa naj drugega naredim? Čakam v hotelu na boljše čase? Malo utrujenosti čutim, a stvar je taka: če želiš priti v vrh svetovnega pokala, te čaka blazno težka sezona, ogromno tekem od distance do šprinta."

Hudač in Majdičeva sta v Düsseldorf prispela v četrtek zvečer. Nemško mestece trenutno kaže bolj spomladansko podobo: temperature se gibajo okoli 10 stopinj Celzija. Naravnega snega seveda ni, so pa Nemci poskrbeli za veliko zalog umetnega snega. Ta je vsako leto na določeno progo razvožen dan pred tekmo. Vsaki ekipi je določen tudi časovni okvir, v katerem lahko testirajo opremo in tečejo po progi.

Pod tekmah grem takoj na Roglo, če bo sneg, saj se tam zelo dobro počutim. Poleg tega sem že pet tednov od doma in bi rada šla malo domov. Tukaj je bilo v vsem času le dva dni sonce in to je popolnoma depresivno – vpliv se že kar pozna.
Petra Majdič

Bo Miklavž prinesel sneg?
Že čez dva tedna bo na sporedu tekma svetovnega pokala na Rogli. "Jaz bom do zadnjega trenutka verjel, da lahko narava poskrbi za sneg in da tekma bo. Šele potem bomo razmišljali, ali bomo morda krajšali progo ali pa jo prestavili na drugo lokacijo. Tudi v Davosu je šele te dni zapadlo 20 cm snega, pa je tekma že čez teden dni," pravi Hudač. "Na Rogli je situacija trenutno zelo slaba. Devet dni pred tekmo mora Rogla tekmo odpovedati ali potrditi. Verjetno bo v času naslednjih tekem v Davosu znano, kaj bo s svetovnim pokalom pri nas," pravi koordinator reprezentanc Marko Gracer.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.