Šport
72 ogledov

Majdičeva tvegala nezavest

Slobodan Macura pravi, da so le redki športniki, ki bi zdržali takšne napore kot Žurnal24 main
Petra Majdič je z zlomljenimi rebri in poškodbo pljuč Sloveniji na OI v Vancouvru priborila prvo kolajno. Zdravnik Slobodan Macura je v intervjuju dejal, da je slovenska šampionka tvegala nezavest.

Doktor Macura, povejte nam, kako lahko tekmovalec, v tem primeru smučarska tekačica Petra Majdič, s tako hudo poškodbo tekmuje in celo pride do olimpijskega brona. Obstaja možnost, da je imela rebra le nalomljena in ne zlomljena?
Če je CT pokazal na zlom, je Petra zagotovo tekmovala z zlomljenimi rebri. Očitno premik med rebri ni bil prevelik, saj v nasprotnem primeru ne bi mogla tekmovati. Osebno jo poznam in jo občudujem. Je izjemna ženska, kot je izjemno tudi to, kar je storila. Sklepam, da je dobila nekaj proti bolečinam, saj napora drugače ne bi zdržala.

Petra je dobila sredstva proti bolečinam. Za kaj ponavadi gre?
Ponavadi športniki prejmejo lokalni anestetik, ki ga je Petra prejela na mesto, kjer so poškodovana rebra (zlom). Sredstvo potem vsaj za dve uri izključi bolečino, oziroma omrtviči živčni sistem. Naj poudarim, da ne gre za nikakršno sredstvo, ki bi ga preganjali na dopingu.

Poleg zloma reber se je Petri v pljučih nabiral tudi zrak. Kakšno poškodbo je tvegala?
Absolutno je tvegala še hujšo poškodbo. Če bi se količina zraka v pljučih povečala, bi ji to onemogočilo dihanje.

Bilo lahko prišlo do smrtnega primera?
To ne, bi pa padla v nezavest. Posledice bi bile lahko dolgoročne. Kakšne, je odvisno od tega, koliko zraka bi se nabralo v pljučih. Očitno ga ni bilo veliko, saj sicer fizično ne bi zmogla napora. Ne le ona, nihče ne zmore takšnega napora.

Poznate kakšen podoben primer?
Boksarji so večkrat z zlomljenimi rebri nadaljevali boj. To ni nič izmišljenega, to je znano. Spomnim se primera Muhammada Alija, ko mu je Joe Fraizer zlomil rebra in je nadaljeval borbo.


Nam lahko iz svojih izkušenj pojasnite, kako takšna poškodba vpliva na motivacijo športnika?
To je motiv, ki ga ima le malokdo. S Petro sem se pogovarjal poleti. Rekla mi je, da je njena največja želja, da nekaj naredi v letošnji sezoni in na olimpijskih igrah, saj nikoli ni bila čisto na vrhu. To je dejansko naredila in ji za to iz srca čestitam.

Koliko športnikov je zmožnih česa podobnega?
Zelo malo. So izjeme in Petra je med njimi. Primere iz zgodovine imamo, tudi športnike z odprtimi ranami. Eden najbolj znanih primerov je, ko so Švicarju Pirminu Zurbriggnu dan pred tekmo operirali koleno, nato pa je celo zmagal. Vendar pa je zame Petrino tveganje veliko večje.

Kaj bi vi svetovali Petri po padcu, če bi bili v Vancouvru?
Kot prijatelj bi ji nastop na tekmi odsvetoval.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.