Šport
14 ogledov

Majdičeva v finalu četrta

Majdičeva je v finalu sprinta zasedla četrto mesto. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Petra Majdič je na sprintu v prosti tehniki v Davosu zasedla četrto mesto. Zmagala je Norvežanka Marit Bjoergen, Vesna Fabjan in Katja Višnar sta izpadli v četrtfinalu, Čebaškova pa v kvalifikacijah.

Majdičeva je že v četrtfinalu pokazala, da bo spet med najboljšimi. Začela je silovito, takoj prešla v vodstvo in nadzorovala tek svoje skupine. Vendar sta po vzponu v ospredje stopili Finki, Pirjo Muuranen in Riikka Sarasoja, ki sta Slovenko zaprli na zavoju pred ciljno ravnino. Finki sta krenili proti cilju in kot prvi prečkali ciljno črto, Majdičeva pa je prišla na tretje mesto. S tem je iz polfinala po času izrinila Fabjanovo, sama pa je čakala še nastop zadnje četrtfinalne skupine. Ko je zadnja skupina prišla v cilj, je bilo jasno, da se je Majdičeva v polfinale uvrstila po času.

V moški konkurenci se je zmage veselil Šved Emil Joensson. Drugo mesto je osvojil Rus Aleksej Petuhov, tretji pa je bil Švicar Dario Cologna. Slovenci niso nastopili.

Najboljšo slovensko tekačico na smučeh vseh časov je v polfinalu čakal obračun proti Marit Bjoergen, Arianni Follis, Maiken Caspersen Falli, Astrid Jacobsen in Lini Andersson. Tekmovalke so začele zelo izenačeno, najhitreje pa je potegnila Norvežanka Jacobsenova. Majdičeva je tekla na šestem mestu. V finalu pred finalom, kot bi lahko poimenovali to polfinalno skupino, je napadla pred vzponom, ko se je prebila na četrto mesto, za Follisovo, Jacobsenovo in Bjoergnovo. V ciljno ravnino je kot prva zapeljala Bjoergnova pred Follisovo, Majdičeva pa si je priborila tretje mesto, ki ga je v ciljnem sprintu zanesljivo obdržala in kot tretja čakala na drugo polfinalno skupino, ki pa je bila počasnejša.

Petra je zelo dobro odtekla kvalifikacije, v izločilnih bojih pa je napredovala malce bolj po zapletenih poteh. V finalu je morda storila eno napako, ki jo je stala še kakšnega mesta višje in potem bi bili res zelo zadovoljni z rezultatom.
Ivan Hudač

Tridesetletna Majdičeva je v finalu krenila odločno in že od začetka šla v boj za čim boljši položaj. Takoj je prevzela vodstvo in v prvi vzpon stopila pred Follisovo, ki ji je bila najbližje za petami. Iz ozadja je napadala Bjoergnova, ki se je prebila na drugo mesto, takoj za njo pa je pritekla tudi Kowalczykova. Obe sta skupaj s Follisovo in tudi Randallovo prehiteli slovensko tekačico pred zadnjim vzponom. Bjoergnova nato ni ničesar prepustila naključju in pobegnila naprej že pred ciljnim sprintom. Drugo mesto je osvojila Follisova, tretja pa je bila Poljakinja Kowalczykova.

A le nekaj minut po prihodu v cilj je sledila diskvalifikacija Poljakinje, saj je Kowalczykowa v ciljni ravnini nepravilno zamenjala progo in s tem zaprla Randallovo. Slednja je na koncu po diskvalifikaciji Poljakinje osvojila tretje mesto, seveda pa je mesto pridobila tudi Majdičeva, ki je tako osvojila izjemno četrto mesto. Majdičeva je v Davosu pred dvema letoma prišla do svoje prve zmage v sprintu v prosti tehniki, uspeh pa je ponovila tudi lani.

"Danes je bil povsem drug dan kot včeraj. Že Petra je bila veliko bolje razpoložena kot včeraj in vesel sem dejstva, da se je po slabšem dosežku znala zbrati in je zaupala v svoje sposobnosti. Danes je zelo dobro odtekla kvalifikacije, v izločilnih bojih pa je napredovala malce bolj po zapletenih poteh. V finalu je morda storila eno napako, ki jo je stala še kakšnega mesta višje in potem bi bili res zelo zadovoljni z rezultatom. Proga je bila sicer spremenjena v primerjavi s prejšnjimi leti, saj so dodali še nekaj zahtevnih zavojev, kar pomeni manj možnosti za prehitevanje. Sam zelo pozitivno ocenjujem nastop Petre, saj ni šla prestrašeno v boj z ostalimi tekmovalkami, šla je na kontakt, ko je hotela pridobiti kakšno mesto," je po tekmi povedal trener Majdičeve Ivan Hudač.

Sprint v prosti tehniki (Ž), končni izidi:

1. Marit Björgen (NOR) 3:13,9
2. Arianna Follis (ITA) +2,1
3. Kikkan Randall (ZDA) +2,4
4. Petra Majdič (SLO) +3,3
5. Astrid Jacobsen (NOR) +8,0
6. Justyna Kowalczyk (POL) (po diskvalifikaciji v finalu)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.