Šport
23 ogledov

Majdičevo med najboljše izstreli vzpon

"Ko bom postala samozavestnejša z rezultati, bo prišla tudi suverenost v nastopi Žurnal24 main
Petra Majdič se je izvrstno vrnila k sprintu. V Kuusamu je osvojila drugo mesto. Omenjeno prizorišče ji izjemno ustreza, predvsem zaradi vzpona: "Tista, ki je na določen dan najmočnejša, tam naredi razliko."

Koliko vas je zdelal prvi sprint sezone?
Utrujena niti nisem – toliko kot običajno. Vse tekmovalke pa moti mraz. Tekma je vse skupaj trajala pet ur in pol. Če si vseskozi izpostavljen mrazu, to pusti nekaj posledic. Imam precej izkušenj s sprinti, zato nisem toliko utrujena. Zavest, da nas čakata še dve tekmi, je tista, ki dela svoje.

Kuusamo je "vaše" prizorišče. V zadnjih petih letih ste v sprintih osvojili tri zmage in zdaj drugič drugo mesto. Kaj vam najbolj ustreza na tamkajšnji progi?
Težek vzpon proti cilju, ki največ odloča. Tam uspemo najmočnejše tekmovalke. Tista, ki je na določen dan najmočnejša, tam naredi razliko.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
V izjavi po tekmi ste omenili, da imate zaradi poškodbe še nekaj psihološke zavore in si ne upate toliko v gnečo. Računate, da bo strah sčasoma izginil?
Gotovo. Do tega verjetno prihaja zaradi daljše odsotnosti. Lani sem zaradi poškodbe imela manj tekem kot ostale, kar se nedvomno pozna. Ko bom postala samozavestnejša z rezultati, bo prišla tudi suverenost v nastopih. Takrat si izboriš svoj položaj. To verjetno raste tako z rezultati kot številom tekem.

Komentar na diskvalifikacijo Kowalczykove zaradi nepravilnega koraka?
Gotovo ni Justyna najhujši primer tekmovalke, ki to počne. Zdi se mi prav, da se je začelo kaznovanje, sploh glede tehnike. Dejstvo je, da če znaš nekaj korakov "zaskatati“ (odteči v drsalni tehniki, op. a.), dobiš precejšnjo prednost. Meter pa na sprintu pomeni zelo veliko. V preteklosti so te stvari precej tolerirali. Na srečo je to postalo bolj strogo, čeprav upam, da to mene ne bo doletelo. Justyna je močna tekmovalka in bi bila gotovo v ospredju na koncu. Sreča pa je, da ni padla na 30. mesto, ampak zadnje v svoji skupini.

Še napoved za naslednji tekmi – 5 km klasično v soboto in 10 km prosto v nedeljo?
V soboto bom vesela, če bom med peterico ali deseterico. Dejstvo je, da je 5 km klasično nova disciplina v svetovnem pokalu. Pravila in tekmovalni režim se iz sezone v sezono drastično spreminjajo, čeprav poskušamo nekateri to upočasniti. Ta disciplina je bila pred leti precej priljubljena v svetovnem pokalu, nato pa so jo ukinili. Pet kilometrov klasično pa poteka tudi v okviru štafetnih tekov 4 x 5 km. Tu so močne Norvežanke, Švedinje, Finke, ki nekajkrat na leto odtečejo tovrstne tekme. Me Slovenke pa smo to storile lani enkrat in letos enkrat. Pričakujem, da bodo spredaj Skandinavke, konkurenca jim bodo Italijanke, ki so ponavadi močne v štafetah. V nedeljo pa bodo na svoj račun prišle specialistke za drsalno tehniko. Ni mi všeč, da se bo v nedeljo na zadnji tekmi podelilo toliko točk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.