Šport
0 ogledov

Mankoč bo preživel

Peter Mankoč (desno) je bil s tretjim mestom zadovoljen. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Čeprav je Peter Mankoč ostal brez desetega zaporednega naslova na 100 metrov mešano na EP v kratkih bazenih, v njegovem glasu ni bilo čutiti prevelikega razočaranja.

Finale na 100 metrov mešano je za vami. Je razočaranje, ker niste slavili še desetič zaporedoma, veliko?
Ne. Ni šlo. Tudi v vodi se nisem počutil tako dobro kot včeraj. Konkurenca pa je taka, da če ti ne gre vse po načrtu, hitro izgubiš. Plavanje ni bilo dobro, toda tretje mesto je kljub temu dobro.

Že pred prvenstvom ste govorili, da se bo svet, tudi če ne boste slavili, vrtel naprej.
Zagotovo bi bil bolj vesel, če bi slavil še desetič zapored, ampak pač nisem. Že to, da mi je uspelo devetkrat, kar ni še nikomur in verjetno tudi nikomur ne bo, bo zelo, zelo dolgo ostalo v zgodovini. V soboto sem odplaval svetovni rekord, kar me je zelo razveselilo. To mi je bil cilj pred začetkom sezone, ki sem ga izpolnil. Uspelo mi je tudi to, da se vračam s kolajno, tako da mi ni uspelo osvojiti le desetega zaporednega naslova, ampak bom preživel.

Je svetovni rekord delna uteha za poraz v finalu?
Seveda. Pred tem sicer nič ni kazalo na to. V soboto pa se mi je vse poklopilo, vse sem naredil super. V finalu pa je bilo povsem drugače. Mislim, da bo svetovni rekord v primeru, da ga do novega leta nihče ne podre, veljal še vsaj dvajset let.

Pred prvenstvom ste dejali, da bo to vaš zadnji nastop na EP v kratkih bazenih na 100 metrov mešano, če zmagate. Čeprav ste osvojili tretje mesto, ostajate pri tem?
Najprej bom imel počitnice. Januarja imam prosto. Februarja pa bomo videli, kako in kaj naprej. Ni pa odvisno samo od mene. Tu je še veliko drugih stvari, ki jih je treba doreči.

Pa že imate izdelan načrt za prihodnost?
Kot sem rekel, moram najprej videti, kako se bodo uredile te zadeve, nato pa bomo videli, kako naprej.

S tem mislite na odnos s Plavalno zvezo Slovenije?
Med drugim tudi to.

Kako bi ocenili svoje nastope na EP v Istanbulu, kjer ste osvojili dve kolajni in postavili svetovni rekord?
Dva od treh ciljev sem izpolnil, tako da je v redu. Zaradi svetovnega rekorda, ki je bil sicer drugi moški rezultat prvenstva, mi ne preostane drugega, kot da sem super zadovoljen. Vsega pa na žalost ne moremo imeti.

Ste se kaj pogovarjali z Draganjo, ki vas je sklatil s prestola?

Ne veliko. Jaz sem mu čestital glede na to, da je odplaval odlično. Tudi Sergej Fisikov je plaval hitreje od mene. Oba sta vrhunska plavalca. Uspešna sta že več let in verjamem, da bosta tudi naprej. In če izgubiš proti takim šampionom, ni sodni dan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.