Šport
13 ogledov

Mankoč daleč od ubranitve naslova

Mankoč ni ubranil zlate kolajne na 100 metrov delfin. (Foto: Nik Rovan)
Žurnal24 main
Drugi dan svetovnega plavalnega prvenstva se je za Slovence začel slabo. Peter Mankoč ni bil niti blizu ubranitvi naslova prvaka na 100 metrov delfin, saj je finale s časom 50,85 končal kot osmi.
Tudi tega ne vem, kdaj se mi je nazadnje to zgodilo. Letos ne. Težave so bile seveda tudi s kapicami, saj imam dovolj svojih, a moramo nastopati z uradnimi sponzorji Fina.
Peter Mankoč

Edini slovenski finalist 10. svetovnega plavalnega prvenstva v 25-metrskih bazenih v Dubaju doslej, Ilirijan Peter Mankoč, je v finalu na 100 metrov delfin zasedel osmo mesto. Zmagal je svetovni rekorder Rus Jevgenij Korotiškin (50,23) stotinko pred Albertom Subiratsom iz Venezuele in Brazilcem Kaiom Almeido (50,33).

Korotiškin si je zmago priplaval z izrednimi zadnjimi zavesljaji, kjer je ugnal oba glavna tekmeca, medtem ko je ostali peterici ostal boj za mesta od štiri do osem. Najslabše se je odrezal Mankoč, ki je imel ob nastopu obilo težav in so ga dekoncentrirale. Najprej si je tik pred nastopom strgal kapico in si jo nato na hitro sposodil od Kenijca Jasona Dunforda, nato pa so se mu zarosila še očala. "Tudi tega ne vem, kdaj se mi je nazadnje to zgodilo. Letos ne. Težave so bile seveda tudi s kapicami, saj imam dovolj svojih, a moramo nastopati z uradnimi sponzorji Fina," je med drugim povedal Mankoč, ki sta ga s tribun spodbujala tudi starša.

"Res škoda. Brez težav bi bil tisto desetinko hitrejši in bi bil peti. Medalja sicer res ni bila dosegljiva, a brez vseh teh težav bi se lahko boril za četrto mesto. Upam, da bo na 100 metrov mešano boljše. Prvi trije so bili danes predobri," je povedal 32-letni Ljubljančan, ki je branil zlato medaljo z zadnjega prvenstva v Manchestru, za uteho pa mu ostaja rekord prvenstev, ki bo v njegovi lasti vsaj še dve leti do Carigrada 2012 in dejstvo, da je v finalu vendarle dosegel najboljši letošnji izid. "Enkrat sreča, drugič nesreča ...," pa je pokomentiral selektor Roni Pikec in pristavil: "Upam, da bo zdaj boljše."

Napako sem danes naredila že na začetku, ko sem se v veliki želji malce preveč zagnala, nato sem se sicer ujela, a se je vse skupaj poznalo na zadnjih 200 metrih.
Nina Cesar

Že dopoldan sta v predtekmovanju na 800 metrov prosto nastopili Radovljičanka Nina Cesar in mlada plavalka ravenskega Fužinarja Tjaša Oder. Z osebnim rekordom 8:22,42 je bila boljša Cesarjeva, ki je tekmo končala na 11. mestu, a imela še višje apetite. "Osebni rekord je v redu, tega sem pričakovala, a povsem zadovoljna nisem. V zadnjih tednih sem res dobro delala, forma se je stopnjevala in mislim, da sem precej bolj sposobna. Napako sem danes naredila že na začetku, ko sem se v veliki želji malce preveč zagnala, nato sem se sicer ujela, a se je vse skupaj poznalo na zadnjih 200 metrih," je tekmo ocenila Cesarjeva. Odrova je bila 15. Zmagala je Španka Erika Garcia Villaecija pred rojakinjo Mireio Belmonte Garcio, ki se ji je po dveh sredinih zlatih medaljah v četrtek tesno izmuznila tretja.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Lochte postavil prvi rekord z "navadnimi" kopalkami
Ameriški plavalec Ryan Lochte je na svetovnem plavalnem prvenstvu v Dubaju poskrbel za prvi posamični svetovni rekord po prehodu z visokotehnoloških na tekstilne kopalke. V prvi disciplini drugega dne SP je Lochte na 400 metrov mešano zmagal z dosežkom 3:55,50 in za skoraj dve sekundi (3:57,27) izboljšal rekord Madžara Laszla Cseha.

Ameriško slavje je s srebrom zaokrožil Scott Clary, bron je osvojil Tunizijec Osama Meluli. Skupno je bila to za Lochteja že 16. medalja na teh tekmovanjih in do prvega mesta, na katerem je njegova slavna rojakinja Jenny Thompson, mu manjka le še ena.

V zadnji disciplini drugega dne so plavalci Rusije dosegli še en svetovni rekord. V štafeti 4 x 200 metrov prosto so s 6:49,04 kar za dobri dve sekundi izboljšali lanski rekord Kanade (6:51,05).

Hitrejši od svetovnega rekorda so bili tudi Američani z Lochtejem (6:49,58), ki so se morali zadovoljiti s srebrom, čeprav je Lochte spet dosegel najboljši posamični izid med vsemi nastopajočimi, bron so osvojili Francozi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.