Šport
21 ogledov

Mankoč in Isakovićeva do tesnih zmag

Sara Isaković je na 200 prosto tesno ugnala trenutno izjemno Anjo Klinar. (Foto: Črt Slavec
Tretji dan absolutnega odprtega slovenskega prvenstva v plavanju sta zaznamovala zmagi Petra Mankoča na 50 metrov delfin ter Sare Isaković na 200 prosto, kjer je tesno ugnala Anjo Klinar.

Peter Mankoč po težavah s poškodbo še vedno testira pripravljenost pred EP v Budimpešti, kjer bi moral braniti srebrno medaljo z zadnjega EP v Eindhovnu pred dvema letoma, a kot vselej poudarja, bo tja potoval le, če se bo lahko enakovredno boril za medaljo, saj ga le nastop v finalu ne zanima.

V slabih vremenskih razmerah in "poletnem mrazu" je Ilirijan sicer ugnal kakovostno tujo zasedbo na čelu s slovitim Poljakom Pawlom Korzeniowskim, a izid 24,51 kljub zmagi še ni pokazatelj forme za nedeljsko tekmo. "Glede na grdo vreme in počasen bazen, ki je na eni strani plitek, izid ni slab, a pričakoval sem več. Po drugi strani pa se na 50 delfin vedno malo lovim, saj mi frekvenca v sprintu ne ustreza," je povedal 32-letni Ljubljančan, ki pravi, da bo na EP zanesljivo potoval, če bo v nedeljo plaval 52,5 ali boljše, pri izidu 53,5 ali slabše pa skoraj zanesljivo ne.

Eden najpomembnejših obračunov tretjega dne pa je bila ženska tekma na 200 prosto, kjer je Anja Klinar, ki se je na državnem prvenstvu predstavila kot izredno pripravljena, "še enkrat izzvala" olimpijsko podprvakinjo v tej disciplini ter klubsko in reprezentančno kolegico Saro Isaković. Na koncu bi bila specialistka za mešani slog skoraj tudi v drugem poskusu, tako kot na 200 delfin, boljša od Sare Isaković v paradnih disciplinah slednje. Razlika je bila vsega dobri dve desetinki v korist Isakovićeve, s čimer je Klinarjeva nedvomno potrdila trenutni status najboljše slovenske plavalke. Isakovićeva, skupno tretja, je morala v odprtem prvenstvu priznati premoč Rusinji Veroniki Popovi in danski šampionki na daljših kravlovih razdaljah Lotte Fris.

Klinarjeva se je kasneje podala še v boj za zmago na 400 mešano in kljub le kratkemu počitku po tekmi na 200 prosto zmagala še na 400 mešano, tudi v absolutni konkurenci, in osvojila že svoj četrti slovenski naslov. V maratonskem programu se je veselila še štafetne zmage na 4 x 200 prosto. "Zadovoljna sem z dosežkom na 200 prosto, v boljših pogojih bi bilo še boljše, a za resen rezultat sem v tej disciplini nekaj prepočasna. Na 400 mešano sem skušala plavati čim hitreje, a na koncu popustila, čeprav vem, da bi bila lahko blizu najboljšemu letošnjemu izidu, če bi bila konkurenca močnejša," je povedala Klinarjeva in dodala, da je 200 prosto plavala le za dober trening, ker je bila konkurenca tukaj res izredna.

Napeto je bilo v štafeti, kjer je Isakovićeva kot prva plavalka Radovljice le tesno predala pred prvo plavalko Fužinarja Tanjo Šmid, pravzaprav specialistko za 200 prsno. Obetal se je tesen dvoboj in Klinarjeva je bila spet pred zahtevno nalogo: "Malo me je zaskrbelo, da bom morala po 400 mešano spet sprintati na koncu, a vendarle v četrti predaji nato ni bilo tako hudo." Isakovićeva na drugi strani je bila nezadovoljna z dosežkoma: "V vodi se mi je zdelo, da grem hitrejše, a na 200 prosto izid ni bil dober, čeprav so bile razmere težke, a to ne sme biti izgovor. Rada nastopam in kljub krizi rada tekmujem, saj je izziv tudi to, da nastopam, pa čeprav mi ne gre najboljše." V štafeti pa: "Nisem bila nemotivirana, saj se za štafeto znam zmotivirati, kar sem se naučila v ZDA, a iskreno povedano sem bila tako utrujena, da sem komaj prišla do cilja. Upam, da se bom čez noč regenerirala in jutri odplavala soliden izid na 100 delfin."

V ostalih ženskih disciplinah so kraljevale tuje reprezentantke. Na 50 delfin se je zmage veselila evropska prvakinja na 100 delfin Danka Jeanette Ottesen, ki je z dosežkom 26,54 dosegla tudi najboljši posamični izid tretjega dne, slovenski naslov pa je osvojila Estonka Triin Aljand, ki od letos nastopa za Ilirijo. Skrb vzbujajoča je tudi slabša forma Anje Čarman, ki je na 100 hrbtno osvojila le peto mesto, kljub vsemu pa osvojila slovenski naslov, a sama pravi, da je bil dosežek 1:04,18 glede na deževne razmere kar soliden.

V moški konkurenci se slovenski plavalci v absolutni konkurenci niso uvrščali na stopničke. Ob Mankoču so naslove osvojili še mariborski mladinec Matej Golob na 200 prosto, Radovljičan Robi Žbogar na 100 hrbtno in Triglavan Jan Karel Petrič na 400 mešano, ki je bil po hudem boju s Poljakom Karolom Zaczynskim nekaj desetink "prekratek" za tretje mesto. V štafeti na 4 x 200 prosto so se zmage veselili plavalci Ljubljane.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.