Šport
19 ogledov

Mankoč in Klinarjeva srebrna

Žurnal24 main
Zadnji dan evropskega prvenstva v kratkih bazenih v Eindhovnu sta Anja Klinar in Peter Mankoč Sloveniji priplavala še dve srebrni kolajni. Mankoč tako ostaja brez desetega naslova na 100 mešano.
Deibler je v pravih letih, vrhunsko pripravljen in z enkratno formo si je priboril zmago. A letos je v vrhunski formi in če bo tako nadaljeval, si bo priboril še veliko zmag. Jaz sem vesel tudi srebra, saj je pred prvenstvom kazalo slabo, tukaj se mi je forma dvignila. Skoraj kot čarovnija, čeprav se je tukaj že pokazalo, da lahko pričakujem tak izid.
Peter Mankoč

Slovensko plavanje je po 14. evropskem prvenstvu v 25-metrskih bazenih v Eindhovnu na Nizozemskem bogatejše za štiri kolajne. V nedeljskem finalu sta se s srebrom okitila plavalka Gorenjske banke Radovljice Anja Klinar na 400 m mešano in svetovni rekorder na 100 mešano Peter Mankoč.

Klinarjeva si je v izjemni taktični tekmi priborila prvo odličje z velikih tekmovanj po šestih letih oziroma evropskem prvenstvu 2004. Tekmo je začela na sedmem mestu, kasneje pa predvsem v prsnem slogu stopnjevala ritem, na 350 metrih se je že prebila na četrto mesto, v finišu pa je bila pred njo le večna tekmica Madžarka Zsuzsanna Jakabos (4:29.78). "V bistvu sem navajena, da v prvi polovici zaostanem, sem med zadnjimi, a danes mi je šlo dobro v prsnem slogu, kjer sem ujela konkurenco, na koncu pa sem vedno med najmočnejšimi. Videla sem, da je Jakaboseva blizu in takrat sem vedela tudi, da se borim za kolajno. Seveda sem zato stisnila še bolj," je taktiko razložila Klinarjeva.

Klinarjeva je z izidom 4:30,83 poskrbela tudi za nov slovenski rekord in za desetinko prehitela Francozinjo Laro Grangeon. A po tekmi se ji je odvalil tudi kamen od srca, saj je dolgo čakala to medaljo: "Super občutki po tako dolgem času, ko mi je uspelo priti do medalje. Posebej, ker po bolezni zaradi nekoliko slabše pripravljenosti nisem imela take samozavesti kot poleti. Želja je seveda bila velika, a želja vedno je. Treme pa ni bilo, saj sem že zjutraj plavala hitro, a takega izida, kot sem ga dosegla v finalu nisem pričakovala. Res sem vesela, ker mi je končno uspelo osvojiti to medaljo, ki sem ji bila že tolikokrat tako blizu. Izid pa je tudi lepa napoved za Dubaj."

Za četrto slovensko koljano na tem prvenstvu je poskrbel 32-letni Peter Mankoč, ki je v svoji paradni disciplini na 100 m mešano z dosežkom 52,87 srebrn. Kot je Mankoč napovedal, je zlato osvojil Nemec Markus Deibler (52,13), ki je bil v končnici premočen za vse tekmece. Bron je pripadel Špancu Alanu Cabellu Fornsu (53,24). Za Mankoča je bila to že 12. zaporedna medalja na 100 m mešano, vse od prvenstva 1999.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Za Mankoča je bila to že 12. zaporedna medalja na 100 m mešano, vse od prvenstva 1999. "Danes sem dobro plaval v delfinu in hrbtno, na prsno ni bilo najboljše. Prav na koncu pa je bilo težko, manjkal mi je kanček svežine. Deibler je v pravih letih, vrhunsko pripravljen in z enkratno formo si je priboril zmago. A letos je v vrhunski formi in če bo tako nadaljeval, si bo priboril še veliko zmag. Jaz sem vesel tudi srebra, saj je pred prvenstvom kazalo slabo, tukaj se mi je forma dvignila. Skoraj kot čarovnija, čeprav se je tukaj že pokazalo, da lahko pričakujem tak izid," pa je ocenil Mankoč.

A kot poudarja Mankoč, bo treba formo za kolajno v Dubaju še precej bolj popraviti. "Časa je malo. Tam bo še Američan Lochte in drugi. Težko bo že za finale." A Mankoč ima v rokavu še drugega aduta - 100 delfin, kjer je v boljši formi, kar je dokazal tudi v Eindhovnu z osvojenim srebrom in je napovedal precej boljšo formo za tekmovanje na Arabskem polotoku.

V bistvu sem navajena, da v prvi polovici zaostanem, sem med zadnjimi, a danes mi je šlo dobro v prsnem slogu, kjer sem ujela konkurenco, na koncu pa sem vedno med najmočnejšimi. Videla sem, da je Jakaboseva blizu in takrat sem vedela tudi, da se borim za kolajno. Seveda sem zato stisnila še bolj.
Anja Klinar

Že čez 14 dni bo slovenska reprezentanca odpotovala na svetovno prvenstvo v Dubaj, tudi s slovenskima adutoma Mankočem in Klinarjevo, tretja junakinja prvenstva v Eindhovnu, triglavanka Tanja Šmid, srebrna na 200 prsno, pa je nastop na SP odpovedala.

Čarmanova z bolečinami deveta
Blizu finala je bila tudi triglavanka Anja Čarman, ki je kljub bolečinam v hrbtu pogumno nastopila na 200 hrbtno, a je dosežek 2:08,33 na koncu zadostoval za nehvaležno deveto mesto in bo popoldan prva rezerva. Njen nastop je bil prava mala drama, saj je imela od četrtka nepričakovane bolečine v križu in njen nastop je bil celo vprašljiv.

Solidni Žbogar
Še enkrat je solidno nastopil Robi Žbogar, v soboto peti na 200 delfin, ki je na 200 prosto dosegel izid 1:48,53 in tekmo končal kot 26. V ženski konkurenci je bila s 15. mestom in dosežkom 1:59,31 najboljša Nina Sovinek iz ljubljanske Olimpije, triglavanka Urša Bežan je z 2:00,13 dosegla osebni rekord in bila 21., Velenjčanka Nina Drolc je zasedla 26. mesto in Radovljičanka Nina Cesar 30. Drolčeva je bila še 25. na 50 prosto, Sovinkova pa je v tej disciplini pristala mesto za njo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.