Šport
7 ogledov

Mankoč po novo kolajno

Peter Mankoč se je na 100 metrov delfin uvrstil v finale. Žurnal24 main
Madžarski Debrecen bo od četrtka do nedelje gostil 11. evropsko plavalno prvenstvo v 25-metrskih bazenih, že prvi dan pa bosta od tokrat precej maloštevilne slovenske odprave v vodo skočila Peter Mankoč in Anja Čarman.
"Glede na to, da je Mankoč na evropski lestvici uvrščen zelo visoko, so pričakovanja gotovo zelo velika. Sam pričakujem, da se bo brez težav uvrstil v finale, kjer bo potekal trd in zanimiv boj s Srbom Čavićem in Nemcem Rupprathom. Prvi dan tekmovanja bo Slovenijo zastopala tudi Čarmanova. Zanjo bo nastop na 100 metrov hrbtno dobra priložnost za test hitrosti na dvakrat daljši razdalji, kjer menim, da ima veliko več možnosti," je slovenska nastopa prvega dne prvenstva na kratko napovedal selektor slovenske reprezentance Vlado Čermak.

 

Mankoč najbolj uspešen

Na dosedanjih EP je Slovenija osvojila 36 odličij, od tega 11 zlatih, 9 srebrnih in 16 bronastih. Najboljša bera je bila leta 2001 v Antwerpnu, ko so se slovenski plavalci domov vrnili s kar osmimi odličji. Najboljši posameznik je Peter Mankoč, ki je osvojil 15 kolajn, od tega osem zlatih.

Od Petra Mankoča slovenski tabor torej največ pričakuje, za razliko od prejšnjih let pa letos v boju za najvišja mesta sam napoveduje večje možnosti prav v današnji disciplini 100 metrov delfin kot pa v njegovih paradnih 100 metrov mešano. "Občutki so dobri, moram samo še izboljšati obrat. Gotovo ne bom startal na vso moč, saj je najbolj bistveno, da se uvrstim v petkov finale. Navsezadnje je povsem vseeno, če v finalu nastopaš s četrtega, prvega ali morda osmega startnega mesta," je dan pred nastopom dejal Mankoč. Obeti pred tekmo so torej spodbudni, plavalec ljubljanske Ilirije se ne pritožuje niti nad nekoliko skromnejšo nastavitvijo, ki pa je zato v neposredni bližini bazena. Le nekoliko preveč začinjena madžarska hrana mu ni najbolj po godu. Morebiti bo ravno zaradi tega toliko boj začinil razpoloženje tekmecem.

Mancevič opozarja
V boju za kolajne bo imel nosilec osmih zlatih odličij s tovrstnih tekmovanj nekaj manj konkurence kot je sprva računal, saj se tekmovanja ne bo udeležil odlični ruski plavalec Skvorcov, svetovni rekorder na 200 metrov delfin. Vseeno pa do stopničk za zmagovalce ne bo lahko priti, meni Dmitrij Mancevič, Mankočev trener. Beloruski strokovnjak opozarja na vrsto drugih plavalcev, še najbolj pa je izpostavil mladega Nemca Benjamina Starkeja. Gre namreč za mladega tekmovalca, ki po Mancevičevi oceni lahko preseneti konkurenco.

 

Nagrade za najboljše

Mednarodna plavalna zveza bo za nagrade v Debrecenu namenila 35.000 evrov. Za najboljši izid v ženski in moški konkurenci je namenila po 5000 evrov, za drugega 3000, za tretjega 2000, za mesta od štiri do sedem v obeh konkurenceh pa še po 1500 evrov. Prav toliko bosta prejela tudi najboljša mlada plavalca.

V novem debrecenskem bazenu, ki so ga zgradili pred letom in pol z namenom izboljšanja športno-turistične ponudbe v tej regiji, sicer zelo bogati in tudi najbolj znani po termalnih vrelcih, se bo v Mankočevi senci preizkusila tudi Anja Čarman. "Čaka me nekoliko krajša disciplina, kot sem jih vajena, a bom dala vse od sebe. Počutim se dobro in naskakovala bom osebni rekord. Če mi bo uspelo, je tudi finale dosegljiv," je na kratko strnila svoja pričakovanja Čarmanova, ena od štirih slovenskih predstavnikov na Madžarskem. Tako kot Mankoča tudi 22-letno Škofjeločanko po kvalifikacijah čaka popoldne še nastop v polfinalu na 100 metrov hrbtno.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.