Šport
13 ogledov

Mankoč že želel končati

Žurnal24 main
Peter Mankoč je želel po letošnjem svetovnem prvenstvu v 25-metrskih bazenih v Dubaju skleniti bogato športno pot, a mu je načrte prekrižala poškodba, tako da bo vztrajal do OI v Londonu.
Američani in Avstralci se bojijo Kitajcev
Dan pred začetkom 10. plavalnega svetovnega prvenstva, ki ga z Dubajem 2010 prvič gosti arabska država, so se začela tudi ugibanja o najuspešnejši državi udeleženki SP. Ob tradicionalnem dvoboju med Avstralijo in ZDA poznavalci tokrat napovedujejo tudi opazen napredek kitajske reprezentance.
Obe plavalni velesili, ZDA in Avstralija, sta v Dubaj poslali svoji v tem trenutku najboljši reprezentanci. V ameriški vrsti, ki bo nastopila v novem športnem kompleksu Hamdan bin Mohamed bin Rašid, bo sicer manjkal superzvezdnik Michael Phelps, a naj bi njegovo vlogo prevzel Ryan Lochte, ob katerem je v ekipi kar 20 ameriških olimpijcev, tudi Nathan Adrian, Natalie Coughlin, Aaron Peirsol in Rebecca Soni. Na drugi strani navdušuje predvsem avstralska ženska vrsta na čelu s svetovno rekorderko v prsnem plavanju Leisel Jones in povratnikom v reprezentanco Geoffom Huegillom, ki se je leta 2004 poslovil od plavanja, v zadnjem obdobju pa je v vse boljši formi, v moški vrsti pa naj bi vidno vlogo odigrala tudi Brenton Rickard in Christian Sprenger. A tudi Avstralci in Američani priznavajo, da bodo slabi dve leti pred olimpijskimi igrami še kako pozorni tudi na kitajsko vrsto, ki je v Dubaj poslala kar 40 plavalcev s svetovno rekorderko na 200 delfin Liu Zige na čelu. Kitajci samozavestno napovedujejo največji uspeh na tovrstnem tekmovanju doslej.

Svetovni rekorder na 100 mešano Peter Mankoč je ob robu plavalnega svetovnega prvenstva v 25-metrskih bazenih v Dubaju razkril, da je sprva načrtoval, da bi v Dubaju z zlato kolajno ali podobnim vrhunskim dosežkom v bazenu sklenil svojo tekmovalno pot. Zaradi poškodbe in ne povsem optimalne forme bo nadaljeval še dve sezoni.

"Lani sem se odločil, da bom tukaj poskušal osvojiti zlato kolajno, in ena od možnosti ob tem je bila, da bi na ta način sklenil kariero. Zaradi poškodbe se je to spremenilo, saj se želim od plavanja posloviti res, res stoodstotno pripravljen. Zdaj to seveda ni zadnja tekma in sam pri sebi sem se odločil, da bom vztrajal še do olimpijskih iger v Londonu," je v pogovoru za STA povedal Mankoč.

Ljubitelji plavanja so tega seveda veseli. Že več kot desetletje je zanje decembra ob Miklavžu, dedku Mrazu in Božičku vselej v ospredju tudi Peter Mankoč, ki razveseljuje z dosežki, rekordi in kolajnami. "Letos bo res težko, saj je bilo doslej v tem terminu v ospredju evropsko prvenstvo, letos svetovno in konkurenca je še močnejša. Želja pa je seveda enaka, a bo res težko," pravi Ljubljančan, ki ga že v sredo čaka prva naloga, nastop na 100 delfin, kjer bo branil zlato kolajno s prvenstva 2008 v Manchestru.

Odnos do tega prvenstva in do tekmovanj v 25-metrskih bazenih je za Mankoča po lani prekinjeni devetletni vladavini na 100 mešano vendarle nekoliko drugačen. "Zaradi poškodbe sem tudi nekaj slabše pripravljen. Ni povsem tako, kot sem v tem terminu vajen, čeprav velikih težav zdaj seveda nimam. A konkurenca je vse večja, prihajajo mladi, ki so z novimi načini treninga vse hitrejši, za nameček imajo tudi več sredstev, ki jih imajo za svoje programe, in kolajno bo težje osvojiti kot denimo pred desetimi leti. Kot rečeno, tokrat gre v tem terminu prvič tudi za SP," pravi Mankoč, ki je bil v zadnjih letih decembra že večkrat v formi, s katero je dosegal svetovne rekorde, zadnjič lani v Istanbulu.

Ne glede na dejstvo, da je Mankoč v 25-metrskem bazenu osvojil vse, kar se osvojiti da – svetovni in evropski rekord, svetovno in evropsko zlato – 32-letni Ljubljančan trdi, da ima še vedno močno motivacijo. "Dolga leta je bilo glavno gonilo, da nadaljujem serijo zmag na EP na 100 mešano, kar je bil velik napor, saj sem moral biti 10 let vsak december stoodstotno pripravljen, in zdaj je nedvomno nekaj lažje, čeprav mi je po drugi strani seveda žal za lanski neosvojen 10. zaporedni naslov. Le kdo si ga ne bi želel, če bi imel to možnost? Letos na EP in seveda zdaj tukaj sem bolj sproščen, čeprav branim zlato in srebro. To je motiv, medalja je realna in v tem iščem svoje motive, čeprav bo težko."

In svetovni rekord? "Ta je po prehodu na tekstilne kopalke seveda v tem trenutku zame nedosegljiv," pravi slovenski plavalski reprezentant z največ trofejami, ki na vsakem prvenstvu od prirediteljev prejema posredne pohvale za svoje uspehe, na nedavnem evropskem prvenstvu je bil predstavljen kot eden največjih zvezdnikov in bil eden od dveh udeležencev uvodne novinarske konference, v Dubaju pa je eden redkih, ki bodo nastopili v predstavitvenem spotu za tekmovanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.