Šport
14 ogledov

Maraton: po več kot štirih urah naprej Rafa

Clijsters Wozniacki četrtfinale OP Avstralije Melbourne grand slam EPA
Prvi polfinalistki odprtega prvenstva Avstralije sta postali Kim Clijsters, ki je izločila prvo nosilko Caroline Wozniacki, in tretja nosilka Viktorija Azarenka. Roger Federer je na svoji 1000. turnirski tekmi s 3:0 odpravil Juana Martina del Potra. V polfinalu ga čaka Rafael Nadal, ki je slavil po štiriurnem maratonu proti Tomašu Berdychu.

Kim Clijsters, sicer 11. nosilka, je Caroline Wozniacki, ki bo tako izgubila prvo mesto na lestvici WTA, premagala s 6:3 in 7:6 (4), Viktorija Azarenka, ki lahko poleg Čehinje Petre Kvitove in Rusinje Marije Šarapove zamenja dansko igralko na vrhu svetovne lestvice, pa je bila s 6:7 (0), 6:0, 6:2 boljša od osmopostavljene Poljakinje Agnieszke Radwanske.

Clijstersova je poskrbela za zgodbo dneva, potem ko je po uri in 45 minutah izločila prvopostavljeno Danko Wozniackijevo. Belgijka je kljub temu, da si je zvila gleženj v dvoboju četrtega kola, ni želela v bolnišnico. Led je očitno zalegel. "V zadnjem obdobju sem več časa preživela po bolnišnicah kot kjerkoli drugje. Zato sem si rekla, da je dovolj zdravniških pregledov in da bom na igrišču pač dala od sebe toliko, kolikor sem sposobna. Resda sem se več posvečala temu, kako naj gleženj spravim v ustrezno stanje, kot pa pripravi na dvoboj, toda izteklo se je dobro," je povedala Clijstersovs.

Kljub porazu je izjemno veliko pozornosti požela Wozniackijeva, ki ji mnogi očitajo, da ni dovolj kakovostna, da bi bila prva igralka sveta. Med drugim je tudi legendarna Martina Navratilova izjavila, da Danka "pač nikakor ni prava številka 1". A to Wozniackijeve ne vrže s tira. "Če sem iskrena, o tem prvem mestu ne razmišljam prav veliko. Na njem sem že dolgo časa, dvakrat zapored sem sezono končala na vrhu. Zdaj smo šele januarja. Konec leta pa se bo videlo, kdo je igral najbolje in najbolj konstantno skozi vso sezono. Enkrat se bom vrnila na vrh, tako da me to prav nič ne skrbi," o izgubi prvega mesta pravi Wozniackijeva.

Tretja nosilka Azarenka, ki lahko poleg Čehinje Kvitove in Rusinje Šarapove zamenja Wozniackijevo na vrhu svetovne lestvice, pa je bila s 6:7 (0), 6:0 in 6:2 boljša od osmopostavljene Poljakinje Radwanske. V polfinalu jo čaka Clijstersova. "Obe sva pokazali dober tenis in se res borili. Vesela sem, da mi je uspelo biti močna do konca in dvoboj končati v svoj prid," je povedala Azarenka, ki je na lanskem turnirju izgubila v četrtem kolu. "Zdaj sem leto starejša in leto pametnejša. Igram korak za korakom, za vsako točko posebej se potrudim in dam vse od sebe. Če tako igraš, potem uspeh ne more izostati. Zadovoljna sem, da sem v polfinalu, kjer bom spet igrala na vso moč," je še povedala Belorusinja.

Roger Federer sicer nima nikakršnih možnosti, da bi po OP Avstralije na vrhu teniške lestvice ATP zamenjal Novaka Djokovića, Švicar pa je nadaljeval svoj pohod proti petemu naslovu v Melbourne Parku z zmago nad Juanom Martinom del Potrom. Federer na svoji 1000. turnirski tekmi in 31. zaporednem četrtfinalu na grand slamih ni imel večjih težav z visokim Argentincem v Rod Laver Areni. Del Potro je prav proti Federerju leta 2009 v Flushing Meadowsu osvojil edini grand slam v karieri, po poškodbi zapestja pa je močno nazadoval.

"Zelo sem vesel. Mislim, da je bil dvoboj izvrsten. Težko je bilo zaradi sonca in sence, ki se je prikradla na igrišče, toda premagal sem tudi to. Mislim, da sem igral res kakovosten tenis," je po dvoboju povedal Federer. Švicarja v polfinalu čaka njegov stari rival Rafael Nadal, ki ga je Čeh Tomaš Berdych po avstralskem soncu vlekel štiri ure in 15 minut. Španec se je vrnil po izgubljenem prvem nizu (6:7), ko ga je razhudila tudi sumljiva odločitev linijskih sodnikov, a je zamudil z zahtevo po ogledu posnetka. Tudi drugi niz ni bil brez napetosti, saj je Majorčan zapravil prednost s 4:1, nato pa moral v 13. igri reševati celo Berdychovo žogico za 2:0. Zadnja dva niza je Nadal za končno zmago s 3:1 odigral v izjemnem slogu in napovedal epsko polfinale proti "FedExu".

"Zadovoljen sem s tem, da sem imel tudi ob koncu dvoboja dovolj moči in sem se lahko dobro gibal. Trudil sem se igrati najbolje prav v vsakem trenutku dvoboja, saj je Tomaš ves čas igral zelo dobro," je po zmagi povedal Nadal. V sredo se bodo v preostalih dveh moških četrtfinalih pomerili Britanec Andy Murray in Japonec Kei Nišikori ter Srb Novak Đoković in Španec David Ferrer, v ženskih pa Rusinji Šarapova in Jekaterina Makarova ter Italijanka Sara Errani in Čehinja Kvitova.

OP Avstralije, ATP in WTA (21 mio EUR), četrtfinale, ženske:

Viktorija Azarenka (Blr/3) : Agnieszka Radwanska (Pol/8) 6:7 (0), 6:0, 6:2;
Kim Clijsters (Bel/11) : Caroline Wozniacki (Dan/1) 6:3, 7:6 (4);

Moški:

Roger Federer (Švi/3) : Juan Martin del Potro (Arg/11) 6:4, 6:3, 6:2;
Rafael Nadal (Špa/2) : Tomaš Berdych (Češ/7) 6:7 (5), 7:6 (6), 6:4, 6:3.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.