Šport
4 ogledov

Maratonski dvoboj dobil Nadal

Rafael Nadal je bil tokrat močnejši od Rogerja Federerja, vremena in samega sebe
1/61
Žurnal24 main
Rafael Nadal je prvič postal zmagovalec Wimbledona. V maratonskem dvoboju velikanov sodobnega tenisa je po petih nizih klonil veliki Roger Federer, ki že ima pet naslovov na sveti travi.
 

Wimbledon, finale (M)

R. Federer (ŠVI, 1) : R. Nadal (ŠPA, 2) 4:6, 4:6, 7:6, 7:6, 7:9 

Vrhunec teniškega turnirja v Wimbledonu se je začel s pol ure zamude. Na osrednjem igrišču se za glavno lovoriko borita Švicar Roger Federer in Španec Rafael Nadal . Prvi nosilec Federer tokrat napada šesti zaporedni naslov, s čimer bi prehitel Šveda Björna Borga, čigar rekord je Švicar izenačil lani, Federer pa ima tokrat tudi priložnost, da se 21-letnemu Špancu maščuje za nedavni poraz v finalu OP Francije. Nadal se je tokrat že tretje zaporedno leto uvrstil v finale Wimbledona, kjer bo lovil svoj prvi naslov na sveti angleški travi. V primerjavi s prejšnjimi leti je Španec tokrat močnejši, saj je tik pred začetkom Wimbledona osvojil svoj prvi turnir na travi.

Rafael Nadal vrne vsako žogo. © Reuters

 
Španec je dvoboj začel nekoliko bolje, saj mu je že v tretji igri uspel brejk, nato pa je v igri na svoj servis prednost povišal na 3:1. V zaključek prvega niza je Nadal prišel z vodstvom 5:4 in svojim servisom. Kljub temu je potreboval kar nekaj časa, da je niz zaključil v svoj prid, saj se je Federer trmasto upiral. Že na začetku drugega niza je Švicar prikazal boljšo igro, saj je prišel do vodstva kar s 3:0 v igrah. Mladi Španec pa se ni dal kar tako, vztrajal je pri svoji igri in se najboljšemu na svetu približal le na igro zaostanka. Po dolgem boju pa je z dobljeno igro na svoj servis izid v drugem nizu izenačil na 4:4. Potem je bilo vse v znamenju Nadala, ki Federerju ni več pustil do sape in dobil tudi drugi niz. V tretjem nizu je pri izidu 5:4 za Federerja začelo deževati, tako da je bil dvoboj prekinjen.

Rafael Nadal je po Manolu Santani šele drugi Španec, ki je zmagal v Wimbledonu. © Reuters

 
Po daljši prekinitvi sta igralca zopet stopila na igrišče. Nadal je takoj dobil igro na svoj servis, prav tako pa je Federer izkoristil svojega. V podaljšani igri je bil nato končno bolj zbran Švicar in osvojil prvi niz v tokratnem finalu. Četrti niz je minil v znamenju izenačene igre, ki je pri izidu 6:6 pripeljala do podaljšane igre. Zopet je imel mirnejše živce izkušeni Švicar, ki ostaja v igri za nov naslov v Wimbledonu. V odločilnem nizu je pri izidu 2:2 v igrah zopet začelo deževati, tako da sta morala igralca zapustiti igrišče. Po dobre pol ure dolgem premoru se je igra nadaljevala. Nadaljevanje je bilo podobno že videnemu, saj sta si nasprotnika privoščila le malo večjih napak. Očitno je bilo, da bo o zmagovalcu odločila že ena sama žogica, ki bo zašla izven meja igrišča. Šele v petnajsti igri je uspel Nadal Federerju odvzeti servis in se tako spet približal prvemu uspehu na angleški travi. Z dobljeno igro je nato končno končal dvoboj, za katerega se je zdelo, da kar ne bo imel konca. Rafael Nadal je tako po Manolu Santani leta 1966 postal prvi Španec, ki je zmagal v tem angleškem teniškem svetišču. "Poskusil sem vse, a sem bil preveč živčen. Rafa si je to zmago zaslužil. Obljubim pa, da se bom naslednje leto spet vrnil," je povedal številka ena svetovnega tenisa. Nadal je bil po svoji prvi zmagi na najprestižnejšem turnirju vzhičen: "Nemogoče je opisati to, kar zdaj čutim. Zmagati tu, na osrednjem igrišču, to so bile moje sanje! Še posebno sem vesel, ker sem moral premagati najboljšega igralca v zgodovini."

 

Preberite še ...

Zmagala, ko naj bi bilo z njo že konec

Za moškim finalom je bil na osrednjem igrišču na sporedu še finale mešanih dvojic, v katerem se je za naslov pomerila tudi Katarina Srebotnik . Najboljša slovenska teniška igralka je igrala v paru z Američanom Mikom Bryanom , s katerim sta v konkurenci mešanih dvojic prva nosilca, nasproti pa sta jima stala Mikov brat Bob in Avstralka Samantha Stosur , ki sta ju premagala. Mlada slovenska teniška igralka Polona Hercog je v finalu dvojic v mladinski konkurenci v paru z Jessico Moore ugnala Isabello Holland in Sally Peers .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.