Šport
32 ogledov

Mare Hojč: Pozabite na stereotipe

Mare Hojč letos prvič nastopa v rokometni Ligi prvakov. Žurnal24 main
Mare Hojč je naš najboljši strelec v rokometni Ligi prvakov. In drugi v tem elitnem tekmovanju. Član Bregenza je na dveh tekmah dosegel 17 golov. "To je lepa stvar," skromno odvrne 25-letni Ribničan.
 

Lista strelcev LP:

1. Hansen (Gudme) 18
2. Hojč (Bregenz) 17
    Hagen (Drammen)
    Pribak (Vardar)
5. Bojinović (Montpellier) 16
    Grundsten (Hammarby)
    Kapisoda (Bosna)

Mare Hojč , ki je ena od letošnjih okrepitev avstrijskega Bregenza , je ob svojem debiju v Ligi prvakov proti ekipi Tatran Presov dosegel 5 zadetkov. Pretekli konec tedna je bil ob domači premieri proti Portlandu San Antoniu uspešen kar 12-krat. "Moj cilj ni, da bom drugi strelec. S tem se ne obremenjujem. Na vsaki tekmi želim dati vse od sebe, kar najbolje izkoristiti priložnost in čim bolj pomagati ekipi. Še bolje pa bi bilo, če bi osvojili kakšno točko," je dejal Hojč. Avstrijski prvaki so za zdaj brez točk na dnu lestvice D. Izkušnja proti Portlandu San Antoniu, ki je pred sedmimi sezonami osvojil tudi Ligo prvakov, je vseeno nepozabna: "Dvorana je bila nabito polna, vzdušje krasno. Igrati proti tem igralcem je bilo enkratno doživetje,“ je po srečanju z najboljšim rokometašem sveta Ivanom Baličem in druščino navdušeno razlagal. V dvorano se je nagnetlo 3.000 navijačev. Tudi sicer je ta ob derbijih in tekmah LP polna, v povprečju pa se na tribunah zbere do 1.500 gledalcev.


Bregenz je za Mareta Hojča po Ribnici, Gold Clubu in Cangasu četrti klub v karieri. © bregenz-handball.at

 
"Zelo sem vesel, da sem v takšni formi že od začetka sezone. Tukaj se super počutim, trener in vodstvo kluba mi zaupata," je vesel nekdanji član Gold Cluba , ki pri avstrijskih prvakih igra na položaju srednjega zunanjega igralca. Eden od nosilcev ekipe in trenutno 11. strelec avstrijskega prvenstva (35 golov na 6 tekmah). "Ekipa je boljša, kot sem pričakoval. Imamo dobre igralce. Mislim, da imamo kar najboljšo ekipo v državnem prvenstvu. Poraz bi bil bolj spodrsljaj kot dejstvo, da je kakšna ekipa boljša od nas." Samozavestno, ni kaj. Mesto, ki leži na tromeji z Nemčijo in Švico, je pred to sezono zapustil izkušeni Islandec Dagur Sigurdsson , Hrvata Nikola Prce in Mario Bjeliš sta se preselila v Španijo. Po letu igranja za Ademar Leon se je vrnil Roland Schlinger , tu sta tudi vratar Nikola Marinovič , ki je bil lani rokometaš leta v Avstriji, in Zdravko Medič , ki opravlja tako naloge igralca kot trenerja. " Vsa mesta so solidno pokrita. Prva postava je odlična. Na pripravah smo se pomerili z nekaterimi klubi iz Bundeslige in se z njimi brez težav kosali, pa čeprav takrat še nismo bili tako uigrani, kot smo zdaj," je rekel eden od štirih tujcev v klubu, ki se v novi sredini odlično počuti. Iz Španije, kjer je v lanski sezoni nastopal za drugoligaša Cangas , je prišel na željo Mediča, ki je pred leti nosil dres Kopra. In spet podpisal za eno sezono, z možnostjo podaljšanja za dve: "V tujini sem previden. Lahko prideš v sredino, kjer se ne počutiš dobro. Po mojem mnenju nima smisla podpisovati pogodbe za več kot leto dni."

 

Bratje Hojč

Mare Hojč ima dva brata. Starejšega Natana, ki je že končal športno pot in je zdaj menedžer v RD Ribnica R. H., in dvojčka Nejca. Slednji je letos okrepil trebanjski Trimo, po zapletih pa ostal brez kluba. Kariero bo bržkone nadaljeval v tujini.

Nad našimi severnimi sosedi je očaran, oni pa nad njim: "Avstrijci so nad rokometom navdušeni, pravi entuziasti. Radi imajo ta šport in radi hodijo na tekme. Tukaj na vsi poznajo, ustavljajo na ulici, zares super občutek." In nadaljeval: "Neverjetno. Že od začetka so me lepo sprejeli, z igralci smo se hitro spoprijateljili, veliko se družimo tudi v prostem času. Večina igralcev je podobne starosti kot jaz, imamo podobne interese in to prispeva k boljšemu vzdušju. To pa prav gotovo k boljšim igram." Nekaj pa je gotovo. Stereotipi so lahko včasih huda nadloga: "Za Špance velja, da so topli in odprti, Avstrijci pa hladni. Moja izkušnja ni taka. Prej bi rekel, da je obratno." Poln hvale je tudi na račun urejenih in sistematičnih gostiteljev: "Mesto leži ob Bodenseeju in je urejeno, čisto. Turistična točka, kjer pa vse deluje in to je meni zelo všeč," je pogovor za žurnal24.si zaključil 25-letni Ribničan. Jutri ga čaka nova preizkušnja. Vodilni Bregenz bo v derbiju kola gostoval pri trenutno tretjeuvrščeni ekipi Krems . Pazite se! Mare Hojč je vroč.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.