Šport
20 ogledov

Maria slavi, Vonnova besni

Maria Riesch zmaga veselje proslavljanje slavje proslava stopnicke Žurnal24 main
Po pričakovanjih Lindsey Vonn ni bila najbolj zadovoljna z odpovedjo zadnjega veleslaloma v letošnji sezoni. Njena velika tekmica Maria Riesch je tako brez boja prišla do velikega kristalnega globusa.
To je moj največji uspeh v karieri. Res je sicer, da so po zunanjem merilu več vredne zlate olimpijske kolajne ali prva mesta na svetovnih prvenstvih, vendar je zame kot športnico skupna zmaga v pokalu največ, kar sem lahko dosegla.
Maria Riesch

Nemka Maria Riesch je zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala alpskih smučark. Prireditelji finala svetovnega pokala so sobotni ženski veleslalom zaradi vremenskih razmer odpovedali in veliki kristalni globus je prvič v karieri pripadel 26-letni Nemki, ki je le za tri točke ugnala Američanko Lindsay Vonn. Že v petek si je tretje mesto s slalomsko zmago zagotovila Črnjanka Tina Maze.

"To je moj največji uspeh v karieri. Res je sicer, da so po zunanjem merilu več vredne zlate olimpijske kolajne ali prva mesta na svetovnih prvenstvih, vendar je zame kot športnico skupna zmaga v pokalu največ, kar sem lahko dosegla," je bila vesela Riescheva. Z bolj enakovrednimi izidi v vseh disciplinah od Vonnove je prišla do skupne zmage, čeprav je imela le šest posamičnih zmag na 33 tekmah v sezoni, Američanka je zbrala dve več, prav tako pa Nemka ni osvojila niti enega malega kristalnega globusa. To je Američanki tako kot lani uspelo v smuku, superveleslalomu in superkombinaciji.

Dvakratna olimpijska prvakinja Riescheva je tretja Nemka, ki je zmagala v svetovnem pokalu. Pred njo je to uspelo Rosi Mittermaier (1976) in Katji Seizinger (1996, 1998). Končno zmago si je priborila šele na petkovem slalomu, kjer je spet nadoknadila zaostanek za Vonnovo.

Razlika treh točk v skupnem seštevku svetovnega pokala je najmanjša razlika sploh. Enaka boja sta se bila leta 1979 med Avstrijko Annemarie Moser Pröll in Hanni Wenzel iz Liechtensteina ter leta 2005 med Švedinjo Anjo Pärson in Hrvatico Janico Kostelić. Veleslalomski kristalni globus je po odpovedi sobotne tekme pripadel Nemki Viktorii Rebensburg. Odpoved tekme ni bila voda na mlin slovenski šampionki Tini Maze, ki je tako izgubila možnosti za osvojitev kolajne v posebnem seštevku discipline. V veleslalomu je sezono končala na skupno šestem mestu, za tretjeuvrščeno Finko Tanjo Poutiainen pa je zaostala le za 32 točk. Druga v veleslalomskem seštevku pa je bila Francozinja Tessa Worley.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Vonnova je bila zmagovalka pokala v zadnjih treh sezonah, Riescheva pa dvakrat zapored druga, leta 2008 pa tretja. Tudi tokrat je pred finalom kazalo, da Nemki, četudi je večji del sezone zasedala prvo mesto, ne bo uspelo, saj jo je Američanka prehitela, potem ko je Nemka na treh tekmah osvojila le dve točki. Pred tem je Riescheva vodila od konca decembra do konca februarja, ko je imela še 196 točk prednosti.

Mislim, da bi morali finale pokala bolje organizirati. Tekme bi bilo mogoče tudi prestaviti. Ne vem, zakaj ni bilo mogoče pripraviti superveleslaloma v petek, slaloma v soboto in veleslaloma v nedeljo.
Lindsey Vonn

Riescheva je v Lenzerheide prišla s 23 točkami naskoka, Vonnova pa je v sredo s četrtim mestom na smuku prišla na čelo. Riescheva, ki je s 17. mestom ostala praznih rok, je zaostala za 27 točk. Američanka se je nadejala, da bo v superveleslalomu, njeni najmočnejši disciplini, povečala naskok, vendar je bila tekma v četrtek zaradi slabega vremena odpovedana. Petek je znova prinesel spremembo na vrhu, saj je Riescheva zasedla četrto mesto na slalomu, Vonnova pa je bila šele 13. Med obema smučarkama je bilo le tri točke razlike. Tako je tudi ostalo, saj zadnje predvidene posamične ženske tekme niso pripravili. "Razmere so bile nemogoče. Sneg je bil zaradi pretoplega vremena tako mehak, da ga na noben način nismo mogli pripraviti tako, da bi bili pogoji za vse vsaj približno enakovredni. Odločitev o odpovedi nismo zlahka sprejeli. Delavci na progi so se trudili, vendar je bila narava močnejša," je pojasnil direktor ženskega dela pokala Norvežan Atle Skaardal.

S tem se ni strinjala razočarana Vonnova: "Mislim, da bi morali finale pokala bolje organizirati. Tekme bi bilo mogoče tudi prestaviti. Ne vem, zakaj ni bilo mogoče pripraviti superveleslaloma v petek, slaloma v soboto in veleslaloma v nedeljo."

Povsem drugačne volje je bila Riescheva, ki ima z Vonnovo se je v tej sezoni precej skrhan odnos. Odpoved tekme je bila objavljena ob 7.20 uri, Riescheva pa je za novico izvedela, ko se je pripravljala, da bo odšla na progo. "Bila sem pred vhodom v hotel. Nekateri ljudje na balkonu so dejali, da je tekma uradno odpovedana. Sprva temu nisem verjela, nato pa so me oblile solze sreče," je svoje prve občutke strnila Riescheva, nova kraljica alpskega smučanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.