Šport
29 ogledov

Maribor: Pričakovano, da smo ostali brez univerzijade

Univerzijada Žurnal24 main
Podžupan Maribora Milan Mikl je pojasnil, da so na občini pričakovali odločitev Mednarodne študentske športne zveze (Fisu), da jim odvzame organizacijo zimske univerzijade prihodnje leto.

Za Mestno občino Maribor odločitev Mednarodne študentske športne zveze (Fisu), da jim odvzame organizacijo zimske univerzijade prihodnje leto, ni bila presenečenje. Kot je danes v odsotnosti župana Franca Kanglerja dejal podžupan Milan Mikl, je bila to glede na dogajanje zadnje tedne na neki način pričakovana odločitev, vrnitve nazaj pa več ni.

Mikl je še dejal, da bodo morali zdaj vsi partnerji v projektu skupaj z državo počakati, kako bo z nadaljnjimi ukrepi Fisuja. Po njegovem mnenju je povsem mogoče, da bo ta šla v tožbo na športnem sodišču v Lozani ali pa bo mogoč tudi kakšen drugačen dogovor. "Neki namigi o tem, da so našli alternativno lokacijo, so že, a to niti ni več naša stvar," je dejal Mikl.

Kot je dejal, je mestna občina res podpisnik pogodbe s Fisujem, a da ima veliko argumentov in zbrane dokumentacije, ki pričajo o tem, da ni glavni krivec za odpoved univerzijade. Odgovornost bo morala prevzeti tudi država, je povedal, saj je bil ne nazadnje prvi predsednik organizacijskega odbora takratni predsednik vlade Borut Pahor, podpredsednik pa minister Igor Lukšič.

"Pozneje so s sklepom vlade v organizacijski odbor imenovali Darka Repenška, ki je v njem ves čas sodeloval. Vedno smo ponavljali, da ne gre za mariborski, pač pa nacionalni projekt, in pokazalo se bo, da bomo dejansko odgovornost nosili vsi," je dejal mariborski podžupan in dodal, da mariborska občina ni videla razloga, da bi sama odpovedala organizacijo dogodka.

Po njegovih zagotovilih so namreč sami finančne zaveze za organizacijski del, ki naj bi skupaj z njihove strani znašal dva milijona evrov, delno že izpolnili. Podjetju Univerzijada so namreč doslej prispevali 190 tisoč evrov – lani denarja sicer niso nakazali, a so zato v letošnjem proračunu namenili 260 tisoč evrov za minulo leto. Ta denar bo zdaj potreben za poravnavo terjatev do upnikov, saj bo le tako podjetje lahko šlo v likvidacijo.

Za potrebno infrastrukturo pa so v predlogu proračuna za letos, ki ga bodo svetniki prvič potrjevali naslednji teden, prav tako še vedno predvidena sredstva za nakup zemljišč v Radvanju. Projekt tekaškega centra in cevovoda bodo namreč nadaljevali, saj to ni bilo namenjeno zgolj univerzijadi, pač pa razvoju turizma v Mariboru nasploh. Enako velja tudi za zagotovitev lednih površin, kjer so vzporedno sprejeli odloke za javno-zasebno partnerstvo, od česar pa so po obvestilu vlade, da ne bo sofinancirala univerzijade, odstopili.

Dobršen del krivde je zato Mikl zvalil na prejšnjo vlado, ki da je imela pri vsem skupaj ves čas figo v žepu. Kot je namreč dejal, je iz državnega proračuna za letos, ki ga je sprejela Pahorjeva vlada, razvidno, da sredstva za univerzijado niso bila predvidena. "Nova vlada je zgolj ugotovila, da v proračunu ni predvidenih sredstev za univerzijado. To pa pomeni, da bi nam že lani lahko nekdo povedal, da denarja ni, in bi že takrat lahko prišli do drugačne odločitve," je dejal Mikl.

Ker Fisu nima nobenega namena vrniti treh milijonov evrov, ki jih je država plačala za kotizacijo, je za Mikla na neki način razumljivo, da jih bo država zdaj terjala nazaj. A kot je dejal, bo čas pokazal, kdo je tisti, ki bo ta sredstva moral vrniti in morda moral poravnati tudi odškodnino za tožbo Fisuja, ki bi se lahko zgodila.

Na vprašanje, koliko je Maribor doslej vložil v projekt univerzijade, je podžupan odvrnil, da se je ob že omenjenih organizacijskih sredstvih za potrebe naložb doslej nabralo za okoli 47 tisoč evrov računov, odprtih pa je še 50 tisoč evrov terjatev za izdelavo študij vpliva na okolje pri projektih. Ob tem je 260 tisoč evrov še vedno načrtovanih za rekonstrukcijo in dograditev ledne dvorane. Ker bodo ta projekt nadaljevali, vsaj denar za naložbe ne bo vržen stran.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.